Transplantation av vaginalfloran och ett sista rop på hjälp – Food Pharmacy

Ina Schuppe Koistinen

Post image

Transplantation av vaginalfloran och ett sista rop på hjälp

Som många av er vet är handlar ett av mina viktigaste forskningsområden på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning på KI om vaginalfloran och dess roll för kvinnors hälsa. Idag tänkte jag ta upp ett pinsamt ämne – illaluktande flytningar, som oftast blir värre under mensen och efter sex.

Den vanligaste orsaken till dessa besvär är bakteriell vaginos som orsakas av en obalans av vaginans normala bakterieflora. Det är väldigt vanligt, i Sverige uppskattar man att 10-30 % av alla kvinnor i fertil ålder drabbas. Till riskfaktorerna hör överdrivna hygienvanor som intimduschning, många eller nya sexpartners samt användning av spiral och antibiotika.

Som jag beskrev i tidigare inlägg så är en frisk vaginalflora dominerad av lactobaciller som producerar mjölksyra som bidrar till en sur miljö i vaginan med ett pH värde under 4.5. Dessutom producerar lactobaciller väteperoxid som skyddar mot sjukdomsalstrande bakterier, virus och svampinfektioner. När balansen rubbas ökar pH värdet i vaginan och andra anaeroba bakterier kan växa till sig som bl.a. producerar illaluktande aminer. Diagnosen ställs utifrån symptomen som lukt och sveda, ett onormalt högt pH värde och det ökade antalet bakterier. Men det finns också många kvinnor som har denna obalans i vaginalfloran utan att symptomen känns. Kvinnor med bakteriell vaginos löper större risk att smittas av sexuellt överförda infektioner. Dessutom finns det studier som visar att kvinnor med bakteriell vaginos har svårare att bli gravida och har större risk för att föda för tidigt. Sjukdomen leder också till ökad stress och minskad livskvalité.

Behandling av bakteriell vaginos utgörs av antibiotika som vaginalkräm eller tabletter som botar 70-80% av patienterna. Tyvärr skadas den friska delen av vaginalfloran då också och en stor del av kvinnorna får tillbaka infektionen som återigen behandlas med antibiotika. Ni förstår själva att detta inte låter speciellt klokt och den onda spiralen fortsätter. Många kvinnor använder hemmakurer för sina besvär, som yoghurt, tamponger med lactobaciller, surgörande krämer och intimsköljning. Dessa kurer har dock begränsad effekt och intimsköljningen har till och med visat sig öka risken för bakteriell vaginos.

En grupp forskare från Israel ställde frågan om man skulle kunna överföra en frisk vaginalflora till kvinnor med bakteriell vaginos på liknande sätt som man kan återställa tarmfloran med hjälp av avföringstransplantation. (Avföringstransplantationer används med framgång inom vården för behandling av allvarliga diarréer efter en infektion med Clostridium difficile.) Studien som testar överföring av vaginalflora genomfördes på 5 patienter med bakteriell vaginos som hade minst 5 återfall under ett år trots upprepade behandlingar med antibiotika. Med hjälp av överföring av frisk vaginalflora försvann besvären för 4 av kvinnorna helt och de förblev friska i nästan två år. Den femte kvinnan blev bättre men inte helt botad. Donatorerna var omsorgsfullt utvalda och testade för olika infektioner. Inga biverkningar rapporterades. Även om det är en mycket liten studie så känns den viktig och öppnar för ett helt nytt sätt att behandla bakteriell vaginos genom att återställa hela vaginalfloran istället för att använda antibiotika.

Idag har vi väldigt lite kunskap om hur många kvinnor som drabbas av bakteriell vaginos i Sverige trots att det är så vanligt och har långtgående konsekvenser för kvinnors hälsa. Vår forskargrupp håller på att ta reda mer genom flera stora studier. Två av dem kommer att avsluta rekryteringen snart. 

Här kommer mitt rop på hjälp!

Bor du i Uppsala län har du förhoppningsvis fått information om VaMiGyn i samband med kallelsen för cellscreening. Hjälp oss genom att lämna vaginalprov och att fylla i studieenkäten. Och är du gravid innan vecka 19 så kan du fram till slutet av januari vara med i vår studie SweMaMi. Vi drömmer om att utveckla ett enkelt test som påvisar bakteriell vaginos och kunna behandla det med rätt bakterier för att återställa vaginalfloran för kvinnors och barns hälsa. 

Akvarell: Ina Schuppe Koistinen

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Sara Abrahamsson skriver:

  Hej,
  En intressant artikel! Jag tillhör dem som har en kronisk BV. Jag fick den för första gången för 4, 5 år sen, sen dess har den kommit tillbaks regelbundet. Alltid ett dygn efter sex, eller i samband med mens. Ibland även utan dessa faktorer.
  Jag har provat ALLT, ALLT, ALLT och blir galen. Jag är intresserad av alternativ hälsa, så även här har jag provat allt jag kan komma på.

  Jag har upptäckt att Blissel vaginalkräm hjälper en del, men det ligger hela tiden där och lurar. Jag tar Donaxyl när det blir extra illa, jag har gått till flera olika gynekologer, men alla vill bara skriva ut antibiotika. Och det försvinner, men kommer tillbaka. Motståndare som jag är mot antibiotika så känns det inte bra.

  Finns det något jag kan göra innan forskningen är klar?

  Vänliga hälsningar Sara

 2. Hej Sara! Hur har det gått för dig? Har precis samma lika som dig. Gynekologerna är handfallna. Jag vill precis som dig ställa upp, och vara med som test person. Var anmäler man sig? Stort lycka till

 3. Caroline skriver:

  Jag skulle vilja vara en utav testpersonerna!
  Har lidit av kronisk BV sedan årskurs 8-9!!! Och är i dagsläget 29år gammal.
  Har testat allt!! Gav upp hoppet med att gå och spendera en massa tid och pengar hos Gun efter typ 4e antibiotika kuren.
  Vissa receptfria saker som lactalbalans, kapslar, gel etc etc. Funkar endast för tillfället men det hinner inte ens gå 24h och så är det där igen!
  Enda gången jag vart utan var under mina två graviditer. Bästa tiden i mitt liv haha. Annars är det non stop. Och har till o med testat med att konstant gått utan trosor. Endast badda med lite vatten, gått utan att duscha i typ 1 vecka. Ingen sex alls osv. Inget inget inget hjälper!!!

 4. Felicia skriver:

  Är gärna med i urvalsprocessen då jag också provat allt utan resultat. Försvinner i några dagar tills problemet kommer tillbaka.
  Var anmäler man sig?

 5. Hej,

  Även jag lider av samma problem och får utskrivet antibiotika med jämna mellan rum och ändå kommer det tillbaka vid mens och efter varje samlag. Mår så fruktansvärt dåligt av detta och det påverkar mitt förhållande enormt..

 6. Hej! Jag vart så hoppfull när jag hittade detta om bakteriell vaginos. Mardröm när min gynekolog sa att man aldrig blir av med bakteriell vaginos. Jag har det säkert lite mildare än många andra som skrivit här men det är sjukt jobbigt ändå och sänker helt klart livskvalitén. Om man på något vis kan få behandling genom att vara test person så skulle jag absolut vilja det!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.