Världens mest hållbara vin? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Världens mest hållbara vin?

Det här inlägget innehåller reklam för alkoholhaltig dryck. Betalt samarbete med Lively Wines.

Vi får ofta frågan om vi dricker vin. Om? brukar vi svara med varsitt leende.Vi älskar vin! Men det är inte alls samma sak som att vi skulle börja uppmuntra våra läsare att dricka mer av det.

För drygt ett år sedan träffade vi en bekant som jobbar med vin. Vi satt rätt länge och pratade om vinindustrin och hur lite ansvar den tar när det kommer till hållbarhet, då han plötsligt frågade oss om vi skulle välja ett vin som var mer hållbart framför ett som inte var det. Självklart! svarade vi i kör.

Tiden gick. Snön smälte, grillarna tändes, sommaren passerade och löven krattades. Klipp till i höstas när vår bekant plötsligt stövlade in på kontoret med en flaska rödvin i vardera hand: Här kommer jag med ett hållbart vin! utbrast han och slog sig ner i en av våra rottingfårtöljer. Det heter Lojas Vinedos och är från Requena i Spanien.

Det visade sig att LOHAS är en akronym för Lifestyle of Health and Sustainability (hälsa och hållbarhet) och innefattar en grupp individer som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, men inte på någon annans bekostnad. Lohas är inte “bara” ekologiskt utan har gjort en hel lång rad med medvetna val i strävan mot 100% hållbarhet. Till exempel så buteljeras vinet i lättviksflaskor för att minska koldioxidutsläppen, de använder enbart lokalt producerat, oblekt FSC-certifierat papper till emballaget och tillåter inte aluminiumkapslar över korken eller annat onödigt material på flaskorna. Lohas kompenserar för alla sina koldioxidutsläpp i Spanien som de inte kan eliminera, samt kräver att samtliga logistikpartners och importörer världen över använder de bästa transportlösningarna och kompensera för varje såld flaska (via Plan Vivo och REDD+ projekt för att bevara regnskogen i Khasi hills, Indien). Vinets producent Pepe Raventos (som för övrigt satt sitt eget tumavtryck på flaskan) menar att ambition är att bli världens mest hållbara vin även om han är öppen med att det alltid finns mer arbete att göra.

Och nu en särskild hälsning till alla veganer där ute:

Vinet är certifierat av Vegano och därför lämpligt för vegeterianer och veganer. Pepe har varit så modig att han till skillnad från i princip alla andra vinproducenter har vågat sätta sin kemiska analys (att jämföra med innehållsförteckning) på flaskan. Och det hoppas vi kan sätta press på andra producenter och vara ett första steg i att göra vinbranschen mer transparent. För visst är det knäppt att vin till skillnad från allt annat vi väljer att äta och dricka, inte behöver deklarera sin kemiska analys?

Så varför skriver vi då det här blogginlägget? Jo, för att vi tycker att det är viktigt att ett vin som Lohas kommer in i det stående sortimentet på Systemet, inte minst för att om inte lagen ställer högre krav så kan ju vi som konsumenter åtminstone försöka påverka. Ju mer intresse vi visar för hållbara viner, desto bättre möjlighet att få till en förändring från gräsrotsnivå. Just nu finns Lohas i Systembolagets beställningssortiment, och om vinet säljer tillräckligt mycket de närmsta tre månaderna så hamnar det på hyllorna runt om i Sverige.

Om du också känner att du tycker det är viktigt att vinbranschen börjar ta sitt ansvar, så kan du börja med att stödja ett hållbart produktsortiment genom att beställa Lohas Vinedos nästa gång du ändå ska dricka vin. Du beställer det på Systembolagets hemsida (direktlänk här) eller frågar i en butik om de kan beställa hem vinet till dig (artikelnr 79799, 139kr).

Om du ändå ska köpa vin alltså. Vi vill som sagt verkligen inte uppmana någon som inte dricker vin att börja. Och vi vill absolut inte att du ska dricka mer vin än vad du redan gör. Bara att det vin du redan dricker ska bytas ut till ett mer hållbart alternativ.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.