Svepet – farliga bekämpningsmedel, processad mat och utflyktsgrytor – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Svepet – farliga bekämpningsmedel, processad mat och utflyktsgrytor

Ännu en vecka har flugit förbi och det har hunnit bli både minusgrader och december. Men veckan på bloggen har varit allt annan än kall – tvärtom har diskussionerna om det farliga bekämpningsmedlet klorpyrifos varit hetare än hetast.

Ja, vi börjar väl med bekämpningsmedlet då! För några veckor sedan publicerade vi den här artikeln om det farligaste bekämpningsmedlet som du inte känner till av vår gästskribent Henrik Ennart och det tog fullständigt liv i luckan – sällan har en artikel blivit så delad och läst som den här! I går tog debatten fart igen när SVT Nyheter rapporterade om det skadliga bekämpningsmedlet som finns på var femte citrusfrukt. Och på P1 sände de en intervju med Livsmedelsverkets toxikolog Anneli Widenfalk (lyssna här). Vi bockar och bugar Henrik för din skarpa penna! Nu på måndag blir det äntligen nytt från honom – då kommer det att handla om att mat, precis som motion, kan bidra till bättre psykisk hälsa och förebygga depression. Längtar redan!

Den här veckan fick vi också fortsättning på förra veckans Paul Clayton: Stressed, Depressed, Smartly Dressed och Ultra-Processed. I kort handlar artikeln om att en skål med flingor rika på socker inte är slutet på allt, och inte heller en enstaka chokladkaka här och där. Men om du äter mat ut och dag in som till stor del består av processad mat så kommer det tveklöst att påskynda din åldrandeprocess. Och leda till förtida död. Processad mat leder till kronisk inflammation eftersom den saknar allt det där som motverkar inflammation: omega-3, polyfenoler, fibrer och betaglukaner. Och dessutom är den rik på inflammatioriska ämnen såsom AGE och ALE (läs mer om dessa upphettningsgifter här), omega-6 och så socker då förstås.

Oh, den här får du inte missa – vår ideella förningen Frisk Mat:s debattartikel som publicerades i samband med Världsdiabetesdagen – Mer näringslära för läkarstudenterna!

Och så har vi fått ett nytt recept från vår briljanta gästkock Therese Elquist. Smaka på det här – Utflyktsgryta med krossade tomater och grönkål, toppad med fräst svamp och tofu. Vi blev så sugna på att dra ut i skogen med familjen och laga mat. Och precis som Therese skriver så finns det ju något oerhört härligt med att stå emellan snödrivor och laga mat i ett stormkök. Enkelheten och väntan är två riktigt bra kryddor!Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.