Året som gick – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Året som gick

Sitter på kontoret och ser oss omkring. Det är måndag, vi har precis rivit av vårt måndagsmöte och folk har gått vägen via kaffebryggaren för att fylla på sina koppar innan arbetsveckan drar igång på allvar.

Och vi nyper oss i armen. För tänk ändå vad vi har skapat! 2019 gick i 180 och de gånger vi hann stanna upp och reflektera går nog att räkna på ena fotens tår. Men samtidigt … Ett år senare sitter vi ändå här, nio personer runt vårt fina bord från Blocket, och har måndagsmöte med en lång agenda till bredden full av spännande planer.

Så, låt oss titta en snabbis i backspegeln.

Vintern 2019

Dessa månader ägnades framför allt åt att skriva Näringsjägaren. Eller, rättare sagt, åt att stressa över att vi BORDE skriva Näringsjägaren. När vi tänker tillbaka på den här perioden poppar ord som otillräcklighet, tidsbrist och frustration upp. Vi visste att om vi bara fick tid, ro och tystnad så hade vi möjlighet att skriva ett väldigt viktigt bidrag till folkhälsan. Men parallellt så hände ju så sjukt spännande saker: vi fick möjlighet att intervjua Dr Rangan Chatterjee till podden (avsnitt #69), vi var med i SVT Babel (om detta skriver vi här) och vi reste runt och föreläste i hela Sverige.

Enda gången vi gick ut i februari så lyckades vi fastna på bild.

Även på det privata planet var det full rulle – Lina blev av med sitt hyreskontrakt i slutet av 2018, var tvungen att flytta på en kvart och vi hamnade båda i varsin renovering. Och i ärlighetens namn pågick en rätt omfattande renovering i privatlivet också.

Men, inget ont som inte för något gott med sig! Dagarna blev sakta men säkert längre, snön ersattes av vitsippor och boken började ta form. I slutet av mars lämnade vi äntligen in manus. Näringsjägaren var inte i närheten av färdig men vi hade i alla fall klarat av första delmålet. Vi skålade i Platons bubbel och sov i 96 timmar.

Våren 2019

När man lämnat in manus uppstår ett härligt vakuum i några veckor när man väntar på korr från förlaget. Och även om vi fortfarande levde med boken dygnet runt i tankarna så fick vi åtminstone möjlighet att gå utomhus några timmar varje dag. Parallellt med detta drog vi igång och utvecklade ett hundratal recept till boken som curlade både folkhälsan och planeten, och sedan drog perioden av plåtningar igång. Tack snälla Ulrika Ekblom (fotograf) och Therese Elquist (receptutvecklare) för strålande insatser!

Just bordskicket är inte Mias USP.

Efter några veckor fick vi tillbaka korren och då var det dags att gå in i skrivarbubblan igen, denna gång med läsglasögon (Lina hann till optikern i april). Det här är kanske den viktigaste – och jobbigaste – fasen då man ifrågasätter rubbet, vänder upp och ner på allt för att sedan komma tillbaka till ruta ett fast förhoppningsvis lite klokare. Svettiga veckor men när vi väl kom ut på andra sidan så var vi baske oss n-ö-j-d-a.

Parallellt med detta jobbade vi för fullt med ett nytt hemligt projekt: vår nya plattformen och de stängda medlemssidorna. Vi (och ni) hade länge känt ett behov av att bli en mer heltäckande plattform när det kommer till hälsa och i takt med att vi också vill ut i vida världen med vårt budskap så kändes det som att det var dags. Men gud vad det slukade tid och pengar – trots alla glada instabilder med fräknar och smoothies från maj och juni så var de här månaderna inte alls bara en dans på rosor.

Sommaren 2019

Innan semestern återstod några sista korrvändor med boken. Vi satt i många intervjuer inför den kommande boklanseringen och lärde oss sakta men säkert att prata om vår nya bok. Allting började kännas väldigt mycket “på riktigt” och samma dag som boken gick till tryck unnade vi oss ett andra glas av Platons bubbel. Eller nä – den här gången drack vi faktiskt riktig champagne.

I juli reste vi till Almedalen och försökte lyfta frågan om hur den offentliga måltiden kan användas som ett pedagogiskt verktyg för att ta bättre hand om oss själva men även om planeten. I Sverige lägger vi enorma summor på den offentliga måltiden (det vill säga måltider som serveras i våra skolor, på våra sjukhus och i äldreomsorgen) men tyvärr rapporteras det från alla hörn i landet alldeles för ofta om en näringsfattig kost. Vilket slöseri!

Det är alltså inte Lina på bilden.

Och sedan – semester! Herregud så skönt det var … vi sov ikapp senaste halvåret, tog en miljon salta bad och laddade inför vad vi visste skulle bli en kul med intensiv höst.

Hösten 2019

Den 1 augusti släpptes äntligen Näringsjägaren. Känslan när man får se sin bok första gången efter alla dessa månader av pdf:er och docs-dokument är obeskrivlig. Det påminner lite om en förlossning – det är jobbigt som tusan när man är mitt uppe i det men så fort bebisen ligger i din famn är smärtan som borttrollad. Bebisen förlåt boken seglade snabbt upp på topplistorna och vi gjorde mycket PR – satt i TV-soffor, radiointervjuer och tidningsintervjuer. En sjukt rolig månad! Men också en tuff månad på det privata planet med separationer, operationer och missförstånd. Vi avslutade augusti med att åka på ett fem dagar långt retreat i Sörmland med EQ Gymmet (om vår upplevelse där berättar vi i avsnitt #98).

Vår yngsta FP-medarbetare är inte bara söt utan dessutom ett geni.

I oktober började det dra ihop sig för lanseringen av vår nya plattform och samtliga medarbetare svettades ymnigt. Parallellt bestämde vi oss för att dra igång några nya projekt, bland annat att behålla utlandsrättigheterna för våra två andra böcker och att prova att översätta och ge ut dem själva. Vi satsade högt och anställde Cassandra för att ta ut Food Pharmacy i världen, och efter erbjudanden från olika matproducenter om att ta fram Food Pharmacys kosttillskott och egna livsmedel landade vi tillslut i att ta fram våra produkter själva. Så, i slutet av året anställde vi Sara som arbetat i många år på Saltå kvarn. Och vad för spännande saker Sara kommer hitta på framöver ber vi att få återkomma till inom kort!

Tack alla fina människor som hjälpt till att sätta rätt energi i lokalerna i år, we love you all!

Sista månaden på året hade vi många spännande events på kontoret och vi träffade otroligt mycket sköna människor. Utan tvekan vår mest sociala månad på hela året! Vi hann bland annat intervjua minister Lena Hallenberg men blev trist nog väldigt besvikna. Folkhälsan känns minst sagt inte prioriterad från ett politiskt håll och ministern ville knappt medge att den dåliga maten är ett så stort problem för ohälsan som alla rapporter visar. Men trots detta fick vi ett riktigt fint avslut på året och några dagar före julafton gick vi på julledighet med varsitt leende på läpparna.

2020

Och nu sitter vi som sagt här i mitten av januari och nyper oss i armen. I morse hade vår April Wickström en meditationsklass i våra lokaler och tack vare EQ Gymmet har vi lärt oss att vara snälla mot oss själva, vilket nog räddade oss förra året och säkert var stor anledning till att vi hanterade våra motgångar så bra som vi ändå gjorde.

Varje vardag kl 07.15-8 och kl 17.30-18.30 förvandlas vårt kontor till en meditationssal.

Vill du också bli lite snällare mot dig själv eller bara komma hit och vila lite (!) så är du varmt välkommen att haka på någon dag! Vi kör morgon och kväll på vårt kontor på Riddargatan 20 och du anmäler dig här.

Och vill du rivstarta din näringsjakt och bli medlem i vårt jaktlag så är du förstås varmt välkommen att anmäla dig här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.