Går det att bota diabetes typ 2? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Går det att bota diabetes typ 2?

Precis före jul intervjuade vi en kvinna som heter Yvonne till vår podd, en av många människor som tagit saken i egna händer och lyckats bota sin diabetes typ 2 (lyssna på hela samtalet här). Det var ett fantastiskt möte – så inspirerande och hoppfullt men samtidigt så sorgligt och frustrerande.

Frustrerande för att kostråden som vården gav till Yvonne (mat som är känd för att ha stor påverkan på blodsockret) förvärrade hennes sjukdom. Och varför hade ingen under Yvonnes 15 år på medicin talat om för henne att det faktiskt finns människor som lagt om sin kost och blivit helt symptomfria (eller, som Yvonne själv uttrycker det, “botat sig själva” från en dödlig sjukdom)?

När vi släppte vår intervju med Yvonne var det snabbt någon som påpekade: Men, det går väl inte att bota diabetes typ 2? Nja, det beror på vem du frågar. Enligt sjukvården i dag är diabetes typ 2 en sjukdom som inte går att bota. Det beror på att människor som drabbas av diabetes typ 2 behandlas med mediciner när de söker vård, och att de mediciner som finns tillgängliga i dag inte kan bota sjukdomen utan bara hålla den i schack. Därför har diabetes typ 2 klassats som en kronisk sjukdom (dvs en sjukdom som inte går att bota). Sorgligt när medelåldern för typ 2-diabetiker blir allt lägre och patienterna är dömda till ett långt liv på mediciner med risk för många allvarliga komplikationer samt andra allvarliga sjukdomar, så som till exempel hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens och artros. Och extra sorgligt att alltför många av patienterna inte känner till att det finns forskning som visar att diabetes typ 2 kan förhindras med hjälp av kosten och att rätt kost dessutom kan minska risken för komplikationer.

I dag är diabetes typ 2 en av våra snabbast växande och mest kostsamma sjukdomar som leder till stort personligt lidande. Några veckor före vårt möte med Yvonne intervjuade vi Lena Hallengren, minister med ansvar för Sveriges folkhälsa, till vår podd (intervjun släpps i slutet av januari). Till poddstudion hade vi med oss en hel kappsäck med frågor men fick tyvärr nästan inga svar. Bland annat frågade vi vår minister varför bara 3 procent av sjukvårdsbudgeten går till förebyggande vård  när livsstilsrelaterade sjukdomar står för ca 80 procent av alla sjukdomar. Borde vi inte anpassa sjukvårdsbudgeten till verklighetens utmaningar? Med så långa vårdköer och en sjukvård som går på knäna så borde väl politikerna verkligen ta ansvar och se över hur vi ska värna den skattefinansierade vården i framtiden?

Tyvärr höll vår ansvarige minister inte med om att det är dags att ta tag i problemet och arbeta för att förebygga uppkomst till sjukdom. Så synd! Inte minst med tanke på att Yvonne hävdar att vi skulle spara så pass mycket pengar på att förebygga diabetes typ 2 att vi skulle kunna lägga ned sjukhus. Våra tankar vandrar iväg, tänk vilken win-win! Färre människor skulle behöva bli sjuka, lida och dö i förtid i onödan, och sjukvården skulle få mer resurser för att hålla nivån på den sjukvård vi alla vill ha; en sjukvård i världsklass. 

Tur att vi har Yvonnes historia som kan inspirera oss och ge oss hopp. För hur mycket våra ansvariga politiker än blundar för problemet finns det massor som vi som individer kan göra själva redan i dag. Som till exempel att se till att kunskapen om det här når ut till så många människor som det bara går. Tänk så många av oss som inte behöver bli sjuka och dö i förtid om vi bara får kunskapen.

Har du själv diabetes typ 2 eller känner någon som har det kan vi varmt rekommendera att spana in “Smarta diabetiker” – en Facebook-grupp med 30 000 medlemmar! Och om du tror att du ligger i riskzonen för diabetes typ 2 – tveka inte att gå till din husläkare och be om att ta ett enkelt blodprov. Vill du vara med och bidra till forskningen inom det här området, något som är väldigt viktigt för att kunna få till de studier som krävs, gå in här och stötta Kostfonden.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Susanne skriver:

  Finns det kurser man kan gå ?

 2. Hej. Yvonne berättar i podden att hon i affären bara är ute efter grönsaker, smör, kött, fisk, ägg och nötter. Men hur går detta ihop med alla rekommendationer att dra ner på kött och äta vegetariskt? Att kött bidrar till ökad risk för cancer och hjärt och kärlsjukdomar och därför välja växtbaserad kost istället?
  Är LCHF bara för de som har diabetes eller är det bra för även friska personer?
  Tacksam för svar då detta är något förvirrande.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vår filosofi är att vi ska äta mer av det vi äter för lite av (grönsaker och fibrer) och minska på det vi äter för mycket av (socker och snabba kolhydrater, dvs det vi kallar bukfylla). Att helt utesluta eller att kraftigt minska på socker och snabba kolhydrater är positivt för hälsan. Eftersom många tycker att det är klurigt att lägga om kosten har vi för att underlätta och inspirera skapat vår Näringsjägarkompass.

   LCHF har varit effektivt för många som lider av våra två stora folksjukdomar fetma och diabetes typ 2 eftersom de som följer LCHF ersätter sockret med fett. Det gör att de håller sig mätta längre. Viktigt att komma ihåg är dock att det också finns många vegetarianer inom LCHF. Dieten behöver alltså inte nödvändigtvis innebära att man ökar sitt intag av t.ex. nötkött, som har väldigt hög klimatpåverkan.

 3. Elisabeth Karlsson skriver:

  Härligt att ni släppt fram en lchf-are. Denna kost är även bra för friska människor som inte vill få diabetes på ålderns höst. Därför hoppas jag att ni nu i er blogg tar in dessa kunskaper och upphör med er anti-köttpropaganda och att ni minskar mängden kolhydrater i era recept. Kött är INTE cancerframkallande (det finns nyligen genomförd forskning som bevisar det), detta är även ett svar på förra diskussionsinlägget. Kor hjälper dessutom till med det ekologiska kretsloppet, omvandlar gräs till högvärdig mat till människan, tar tillvara på växtlighet på betesmarker som inte går att odlas.

  Att ni sötar godsaker med t ex dadlar är inte ett dugg bättre än socker, rent kolhydratmässigt. Så ta er en funderare på hur ni ska uppdatera er inställning och t ex inta en mjukare inställning till rött kött och kritiskt granska veganrörelsen (som har starka vinstintressen av att framföra detta budskap).

  1. Hanna skriver:

   Hej Elisabeth…

   Som köttproduktionen ser ut idag bidrar den inte till det ekologiska kretsloppet, utan all forskning visar väl tvärtom? Generellt är det ju ett väldigt ineffektivt sätt att producera mat, det bästa vore ju om vi människor åt gräset. Fortsätt granska köttrörelsen också för din egen skull, det du beskriver är inte hur det fungerar idag.

 4. Maud Johansson skriver:

  Ju mer vi går över till växtbaserad kost ju mer kommer diabetes att öka! Jag har aldrig träffat på en människa med fyra magar som kan bryta ner cellulosa till ketoner= hjärnans föda!

 5. Maud Johansson skriver:

  Diabetes “botas” som alkoholism! Undvik det som du blir sjuk av!

 6. Modigt av er att ge cred till LCHF, som ju på många punkter skiljer sig från den kost ni förespråkar! Tack för att ni breddar ert perspektiv!

 7. Tack för detta! Jag började min läkning för 5 år sedan när jag hittade er men vart tyvärr bara sjukare av att äta vegetariskt och fortfarande inta socker i form av dadlar, honung eller frukt. Jag lärde mig massor som hjälpt mig, t ex om gluten och socker allmänt, men vart tyvärr sjuk. Idag (sen 4 år sen) är jag botad från min kroniska depression, lever i tillfrisknande från mitt matmissbruk (i folkmun ätstörningar), är ute efter en lång utmattning, fri från min PCOS, fått tillbaka min mens, och inte varit sjuk på 4 år, tack vare den kosten Yvonne förespråkar; en stenålderskost (för mig strikt LCHF/ketogen kost). Släpp fram mer sånt! Och bort med allt socker (även dadlar, honung och liknande). Kostråden att inte äta kött kommer bara göra oss sjuka. Som flera sagt så är det en förlegad myt att kött är dåligt för kropp och miljö, tvärtom, artegen föda (dvs kött) är en del av lösningen på sjukdomar och miljö. Och varför pratar ingen om att smågodis släpper ut lika mycket koldioxid som kyckling?

  Tack för det ni gör!

 8. Elisabeth Karlsson skriver:

  Hallå bloggägarna! Varför bemöter ni inte inläggen ovan? Och går i svaromål varför ni använder “naturliga” sötningsmedel (typ dadlar), när de är lika ohälsosamma som socker.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vår filosofi kan du läsa mer om i svaret till Jacob här ovanför. När det gäller till exempel dadlar istället för vitt socker är det ett självklart val för oss eftersom dadlarna även innehåller många näringsämnen och fibrer (och därför har lägre GL, glykemisk belastning). Vi fortsätter dock att se på godsaker som vi har sötat med dadlar och torkad frukt som just godsaker, dvs något vi väljer att äta då och då.

 9. Lina-Maria skriver:

  Hej! Jag är läkare och vill bara kommentera att jag inte kan stå för eller hålla med om skribentens syn på sjukvården idag. Jag har aldrig hört en läkare säga att diabetes typ 2 är obotbar. Med kronisk sjukdom som begrepp menas ej obotbar. Fram till för något år sedan var sjukvårdens första behandling av diabetes typ 2 livsstilsintervention (alltså viktnedgång samt nyttig mat och motion). Nu är de nya rekommendationerna att man på en gång sätter in metformin parallellt med livsstilsintervention pga att man sett i studier att det ger en bättre prognos för patienten (mindre följdsjukdomar, långsammare progress av sjukdomen) och inte för att man med metformin vill bota sjukdomen. Snälla var inte så anti svensk sjukvård att ni förvränger den. Men jag längtar SÅ efter mer fokus på att förebygga ohälsa inom sjukvården. Kram och ha det gott!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter från verkligheten! Läkarkårens erfarenhet är minst lika viktig som patienternas, men så länge det finns patienter som inte får den hjälp de behöver känner vi att vi har en viktig roll att fylla. Det innebär naturligtvis inte att det inte finns personer som upplever situationen som du gör. På många sätt är svensk sjukvård jättebra, men det kan alltid göras förbättringar.

  2. Elisabeth Karlsson skriver:

   Problemet är att kostråden från den gängse sjukvården är att minska på fettet och röra sig mer. Diametralt fel för att komma till rätta med diabetes 2 utan medicinering. För om man undviker fettet, kompenseras det av mer kolhydrater (som omvandlas till socker i blodet), vilket försämrar sjukdomsbilden – en ond cirkel alltså, väl etablerad från sjukvården. Istället kompletteras diabetiker med läkemedel, en formlig guldgruva för läkemedelsbolagen. Varför springer läkarna i läkemedelsbolagens ledband? Kan inte läkare tänka själva?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.