Går det att bota diabetes typ 2? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Går det att bota diabetes typ 2?

Precis före jul intervjuade vi en kvinna som heter Yvonne till vår podd, en av många människor som tagit saken i egna händer och lyckats bota sin diabetes typ 2 (lyssna på hela samtalet här). Det var ett fantastiskt möte – så inspirerande och hoppfullt men samtidigt så sorgligt och frustrerande.

Frustrerande för att kostråden som vården gav till Yvonne (mat som är känd för att ha stor påverkan på blodsockret) förvärrade hennes sjukdom. Och varför hade ingen under Yvonnes 15 år på medicin talat om för henne att det faktiskt finns människor som lagt om sin kost och blivit helt symptomfria (eller, som Yvonne själv uttrycker det, “botat sig själva” från en dödlig sjukdom)?

När vi släppte vår intervju med Yvonne var det snabbt någon som påpekade: Men, det går väl inte att bota diabetes typ 2? Nja, det beror på vem du frågar. Enligt sjukvården i dag är diabetes typ 2 en sjukdom som inte går att bota. Det beror på att människor som drabbas av diabetes typ 2 behandlas med mediciner när de söker vård, och att de mediciner som finns tillgängliga i dag inte kan bota sjukdomen utan bara hålla den i schack. Därför har diabetes typ 2 klassats som en kronisk sjukdom (dvs en sjukdom som inte går att bota). Sorgligt när medelåldern för typ 2-diabetiker blir allt lägre och patienterna är dömda till ett långt liv på mediciner med risk för många allvarliga komplikationer samt andra allvarliga sjukdomar, så som till exempel hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens och artros. Och extra sorgligt att alltför många av patienterna inte känner till att det finns forskning som visar att diabetes typ 2 kan förhindras med hjälp av kosten och att rätt kost dessutom kan minska risken för komplikationer.

I dag är diabetes typ 2 en av våra snabbast växande och mest kostsamma sjukdomar som leder till stort personligt lidande. Några veckor före vårt möte med Yvonne intervjuade vi Lena Hallengren, minister med ansvar för Sveriges folkhälsa, till vår podd (intervjun släpps i slutet av januari). Till poddstudion hade vi med oss en hel kappsäck med frågor men fick tyvärr nästan inga svar. Bland annat frågade vi vår minister varför bara 3 procent av sjukvårdsbudgeten går till förebyggande vård  när livsstilsrelaterade sjukdomar står för ca 80 procent av alla sjukdomar. Borde vi inte anpassa sjukvårdsbudgeten till verklighetens utmaningar? Med så långa vårdköer och en sjukvård som går på knäna så borde väl politikerna verkligen ta ansvar och se över hur vi ska värna den skattefinansierade vården i framtiden?

Tyvärr höll vår ansvarige minister inte med om att det är dags att ta tag i problemet och arbeta för att förebygga uppkomst till sjukdom. Så synd! Inte minst med tanke på att Yvonne hävdar att vi skulle spara så pass mycket pengar på att förebygga diabetes typ 2 att vi skulle kunna lägga ned sjukhus. Våra tankar vandrar iväg, tänk vilken win-win! Färre människor skulle behöva bli sjuka, lida och dö i förtid i onödan, och sjukvården skulle få mer resurser för att hålla nivån på den sjukvård vi alla vill ha; en sjukvård i världsklass. 

Tur att vi har Yvonnes historia som kan inspirera oss och ge oss hopp. För hur mycket våra ansvariga politiker än blundar för problemet finns det massor som vi som individer kan göra själva redan i dag. Som till exempel att se till att kunskapen om det här når ut till så många människor som det bara går. Tänk så många av oss som inte behöver bli sjuka och dö i förtid om vi bara får kunskapen.

Har du själv diabetes typ 2 eller känner någon som har det kan vi varmt rekommendera att spana in “Smarta diabetiker” – en Facebook-grupp med 30 000 medlemmar! Och om du tror att du ligger i riskzonen för diabetes typ 2 – tveka inte att gå till din husläkare och be om att ta ett enkelt blodprov. Vill du vara med och bidra till forskningen inom det här området, något som är väldigt viktigt för att kunna få till de studier som krävs, gå in här och stötta Kostfonden.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.