Klimakteriet - ett förvirrande ord – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Klimakteriet – ett förvirrande ord

Vad tänker du på när du hör ordet klimakteriet? Vet du när det börjar och slutar och är det något du ser fram emot? Jag är ganska säger på att du på första frågan svarar: kring 50 när mensen försvinner och på den andra: Nej verkligen inte. Det är hög tid att reda ut det här så att vi kan koncentrera oss på annat.

På något sätt känns själva ordet som något klibbigt, något tråkigt och grått. Innebörden av det är i och för sig klibbig och grå men det är något med själva ordet i sig som också känns så otroligt laddat och trist. Jag vet att det finns en FB-grupp där kvinnor delar sina erfarenheter som heter “Klimakteriekärringar”. Jag tror att den gruppen skulle vara så otroligt mycket större om man inte hade valt det namnet. Det är för mig som att skjuta sig själv i foten. Vi vill ha stöd och hjälp av varandra men vi döper en självhjälpsgrupp till ett ord som för mig må vara humoristiskt men också sorgligt. Hur många 40 plus-tjejer skulle frivilligt gå med i en grupp med det namnet? Återigen, man missar de unga tjejerna.

När jag började researcha inför Perimenopower insåg jag att klimakteriet är ett väldigt ifrågasatt ord, även internationellt. Redan 1999 försökte The International Menopause Society som är en internationell förening för gynekologer/obstetriker att ta bort ordet ”climacteric” som medicinskt begrepp. Men förslaget gick inte igenom och därför lät man det vara kvar. Men det är inte ofta det används längre. Förutom i Sverige där man fortfarande håller kvar vid det gråa och trista.

Och eftersom vi gör det är det dags att klargöra vad det egentligen betyder. Jag anser nämligen att orsaken till att så många kvinnor feldiagnosticeras (vilket jag kommer berätta mer om i framtiden) är på grund av att man inser inte att det börjar mycket tidigare än vad man tror.

Klimakteriet är enligt mig ett paraplybegrepp över själva övergångsåldern i en kvinnas liv. Det här är de begreppen som används internationellt och som jag använder i mina böcker:

Perimenopause – tiden innan mensen upphör. Kan starta redan 40 plus, i vissa fall redan 35 plus.

Menopause – 12 månader efter att du har haft din sista mens. Genomsnittsålder är cirka 51.

Postmenopause – tiden därefter.

Alla dessa begrepp handlar om klimakteriet men missförståndet är att vi tror att klimakteriet är samma sak som menopause. Men klimakteriet är inte en tidpunkt, det är en period. Och menopausen är en tidpunkt, inte en period.

Så. Nu har vi rett ut begreppen. Hoppas du förstår nu. Det kommer vara så mycket lättare att hänga med i mina resonemang framöver om du förstår vad klimakteriet faktist innebär.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.