Fem sätt att få i dig mer frukt och grönt – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Fem sätt att få i dig mer frukt och grönt

I samarbete med City Gross:

Världens forskare är överens – både hälsan och planeten skulle må bra av om vi åt mer frukt och grönsaker. Livsmedelsverkets rekommendationer är att man ska försöka äta 500 gram frukt och grönt om dagen, men tyvärr når långt ifrån alla upp i det.

Tillsammans med City Gross har vi tagit fram en guide med förslag på hur du kan byta ut en del ingredienser för att t ex äta mindre kött, om du vill? Det finns mängder av färdiga köttsubstitut i butiken, men i den här guiden fokuserar vi på rena (mindre processade) råvaror som du med stor framgång kan ersätta köttet i din köttfärssås eller gryta med. Läs och inspireras!

Belugalinser

Gröna, röda, bruna, svarta … Linser överlag är ett grymt substitut för kött och svarta belugalinser är vår favorit. De går snabbt att tillaga, är billiga och ger perfekt tuggmotstånd. Vårt bästa tips är att du kokar upp 2 dl linser med 1/2 msk lantbuljong, och sedan ersätter köttfärsen nästa gång du gör din köttfärssås eller chiligryta. Använd precis samma kryddning som du brukar så kommer du bli glatt överraskad över hur snarlikt resultatet blir!

Läs mer om härliga frukt- och grönsakstips här.

Svamp

Svamp är, precis som kött, begåvad med umami – vår femte grundsmak utöver salt, sött, beskt och surt. Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar säga att smaken är buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en sin fyllighet. Vår favorit av alla svampar är portobello, som ofta får ersätta hamburgaren i våra kök. Biffar av portobellosvamp är en grym stand-in för grillat kött, eftersom de är tjocka, saftiga och har en köttig textur.

Läs mer om härliga frukt- och grönsakstips här.

Aubergine

Det tog sin lilla stund för oss att börja tycka om aubergine, men när vi väl hade fått kläm på hur man tillagade den så var vi helt sålda. Rå aubergine kan smaka lite bittert, men så fort den upphettas utvecklas en umamismak. Precis som med tofun (se nedan) så är den bra på absorbera smak, så marinera den gärna. Den är grym att både ugnsbaka och lägga i pastasåser, men vår favorit är ändå att göra en vegetarisk lasagne på den. I kombination med tofu, valnötter och soltorkade tomater är den svårslagen.

Läs mer om härliga frukt- och grönsakstips här.

Tofu

Tofu är ett grymt substitut till kött (och faktiskt även skaldjur). Det görs på sojabönor och är rikt på protein och kalcium. Många tror att tofu är vattnigt och smaklöst, men det handlar bara om hur du tillagar den. Köp ekologisk tofu och lägg din kraft på att pressa ut allt vatten ur den. Eller, frys den först och pressa sedan – ett bra tips för att få till en torr tofu som är lika tuggig som kött! Tofun har en fantastisk förmåga att suga upp marinader, så låt den gärna vila i din favoritmarinad några timmar innan du tillagar den. Vi själva älskar att riva ner tofu i vår vegetariska lasagne och gör ofta scrambled tofu på helgen.

Läs mer om härliga frukt- och grönsakstips här.

Temepeh

Tempeh är lite av en ny bekantskap för oss. Den påminner om tofu men är lite grynigare i texturen. Den tillverkas av fermenterade sojabönor, har en lite nötaktig smak och är packad med protein, fibrer och kalcium. Till skillnad från tofun behöver du inte lägga hela din kroppstyngd på att pressa ut vattnet ur den, utan kan bara skära, tärna eller riva den direkt. Perfekt i vår chiligryta eller nudelsoppa!

Läs mer om härliga frukt- och grönsakstips här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.