Matglada barn firar utan tillsatt socker – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Matglada barn firar utan tillsatt socker

Hipp, hipp hurra! Nu fyller Stora boken om barn och mat ett år. Och vi firar på samma vis som Daisy gjorde på sin ettårsdag: utan tillsatt socker. Här är receptet på de utsökta hallonmuffins som hon fick.

För precis ett år sedan släppte vi Stora boken om barn och mat. Varken Kajsa eller jag kunde drömma om vilka fantastiska berättelser vi skulle få ta del av. De mejl vi har fått från er som har testat knepen i boken överträffar våra förväntningar. Ni har barn som utan en grimas suger på citron, gärna äter sill och väcker uppseende på franska restauranger genom att äta blodkorv. För att inte tala om den lille krabaten som slängde sig över den starka etiopiska grytan. Vem kunde ana att bebisar gillar sånt?

Eftersom jag själv saknade all kunskap om hur man gör när man lär barn äta, begick jag massor av misstag med mina små. Därför är det extra roligt att se att man med lite möda i köket och en portion kunskap kan få så mycket roligare. Så det måste vi fira! Nere hittar du ett av de bästa recepten från boken (om vi får säga det själva).

Ettårsdag utan tillsatt socker

En som har firat sin ettårsdag med dessa hallonmuffins är Daisy. För ett tag sedan hörde hennes mamma Jennifer av sig:

”Tack för receptet på hallonmuffins från Den stora boken om barn och mat. För att passa in i pumpatemat bytte vi bara ut en banan mot pumpapuré, kanel och ingefära och hoppade över hallonen. Toppade med lite Oatly + rivet citronskal. På ungefär samma smet gjorde jag tårtan  Gick hem hos både barn och föräldrar på vår dotters första kalas! ”

Daisy fick också mumsa på Food Pharmacys kanelbullar. Och gissa om hon blev nöjd?

Så där ser man. Livet kan bli en fest utan en massa tillsatt socker! Och ja, det är socker i bananer också. Men där levereras sockret med fibrer, vitaminer och mineraler – näring som gör kroppen gott. 

Stort tack till Jennifer och alla ni andra som hör av er och skickar underbara bilder på era små gourmeter. Ni gör att även den gråmulnaste marsdag känns strålande vacker. 

Print

Hallon Muffins

  • Av : Ann Fernholm
  • Portioner : 10 muffins 1x
Scale

Ingredienser

23 bananer (beroende på storlek)

50 g smör, rumsvarmt

1 dl bovetemjöl

1/2 dl durramjöl

1 tsk bakpulver

1 krm äkta vaniljpulver

1 tsk kardemumma

2 stora ägg

1 1/2 dl hallon

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 C. Mixa bananer och smör med en stavmixer. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen fluffiga i en annan bunke. Vispa i banansmöret och de torra ingredienserna. Rör försiktigt ner hallonen så att de inte går sönder, och häll smeten i 9-10 muffinsformar (några hallon i varje form).

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Kontrollera att muffinsen är färdiga med en provsticka, den ska vara torr när du tar upp den.

 

Anteckningar

TIPS!

Muffinsen håller någon dag i rumstemperatur. Förvara dem annars i kylen eller frys in dem.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.