Ge ditt immunförsvar en boost – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Ge ditt immunförsvar en boost

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_Stamps_MariaRantenHarOrdet_Outline.png

Det är mycket man kan vara tacksam för och immunförsvaret är en av dem saker vi bör lägga till på vår lista. Ett välfungerande immunförsvar hjälper oss att må bra och kunna vara hälsosamma. Det består av en mikroskopisk försvarsmakt som skyddar oss mot invaderande infektioner, gifter, skador, muterande celler, främmande partiklar, mat och mycket mer. Det patrullerar konstant kroppen och samarbetar med andra system.

Tyvärr är det ganska mycket som kan komma emellan och störa och försvaga din försvarsmakt. Denna artikeln kommer fokusera på vad vi kan göra hemma för att boosta vårt immunförsvar. För i grund och botten har statusen på ditt immunförsvar en avgörande faktor för hälsosam du är.

De vita blodkropparna (leukocyter) i immunförsvaret har alla specifika uppgifter i att försvara dig. Vad är det då som negativt kan påverka immuncellerna? Givetvis massvis men bland annat viss mat, gifter, stress, depression, latenta infektioner, näringsbrister, kronisk inflammation, dålig tarmhälsa, inaktivitet och sömnbrist. Låt oss säga att ditt immunförsvar dagligen måste reagera på mat som kroppen inte tål. Efter ett tag, eller flera år, så kan detta leda till att immuncellernas aktivitet sänks, immunförsvaret som helhet sjunker och det blir sämre på att försvara kroppen mot infektioner. Under mina 15 år i praktik är detta något jag ofta ser hos mina klienter då jag gör blodprov i början och under hälsoresans gång. Det är väldigt vanligt att klienters leukocyter är låga men efter 3-9 månader med ändrad kost och livsstil så normaliseras värdena samtidigt som deras kroniska symptom försvinner eller lindras.

Mikrober som svampar och bakterier har en överlägsenhet i att överleva och har hjälpt till att utveckla vår planet och även oss som människor. Trogna Food Pharmacy läsare has säkert inte kunnat undgå att vi har mer bakterier i tarmen än celler i hela kroppen och dessa styr och ställer i många kroppsfunktioner. Många mikrober är opportunistiska vilket betyder att om immunförsvaret är nedsatt så tar de tillfället i akt att multiplicera och få fäste. Många människor har latenta infektioner i kroppen som kan bli aktiva när man blir förkyld eller få influensan. Personer som lider av herpesblåsor är ytterst medvetna om detta. Vid tillfällen då kroppen utsätts för stress, förkylning, solbränna, menstruation eller något annat som kräver immunförsvarets uppmärksamhet kan de få ett nytt munsår.

Det är på tiden att vi börjar ta större ansvar för vår egen hälsa!

Här nedan kommer flera olika tips på vad man kan göra för att stärka kroppen. Om du vet vad som negativt påverkar ditt immunförsvar så går det med lite vilja och jädra anamma att ändra vissa vanor. Punkterna nedan står inte nödvändigtvis i en prioritetsordning utan olika saker kommer ha olika betydelse för var och en. Om jag ser på mig själv så vet jag att kosten, träning och sömn är stora puzzelbitar för mitt välmående. Det gäller att våga testa något nytt samt prova på flera av förslagen under tillräckligt lång tid (minst 3-4 månader).

Kosten

Rensa upp i kosten och ät sådant som immunförsvaret generellt reagerar mindre på. Många spannmål (främst glutengryn), kasein/mjölkprotein, dåliga fetter som chips och fries, sötsaker, kakor, socker, raffinerade kolhydrater, alkohol, sockriga drycker och överdrivet kaffedrickande är sådant som belastar immunförsvaret. Tänk dig själv vad som händer ifall dina soldater måste bekämpa sådant här modernt trams flera gånger per dag. Göran Burenhult, en svensk professor i arkeologi hävdar att vår långa evolution biologiskt anpassat oss till mer traditionell föda och mycket av den mat vi konsumerar idag är en stor bidragande faktor till kroniska sjukdomar. Varje gång du äter något du inte tål måste immunförsvaret reagera och i denna process bildas inflammation som skadar tarmen och andra celler/vävnader och på sikt påverkas immunförsvaret förmåga att försvara oss.

Vi brukar rekommendera att man följer en traditionell medelhavskost med viss modifikation då många av dessa livsmedel är proppade med näringsämnen (fiber, kolhydrater, proteiner och fetter) som kan boosta immunförsvaret. Ät åtminstone 50% grönsaker, frukt och bär i regnbågens alla färger då denna mat innehåller vitaminer, mineraler, fiber, antioxidanter och fytokemikalier som stöttar tarmen och dina celler. Ät betydligt mer rotfrukter, pumpa och squash och dra ner på säd/gryn (ja även de glutenfria). Fokusera på biotillgängligt kvalitétsprotein som svenskt naturbeteskött, vilt, fågel, fisk och skaldjur. Inälvsmat som lever är ytterst näringsrikt och innehåller betydligt mer biotillgängligt järn än kött eller järn från vegetariska källor. Industrikött och processat kött är inte att rekommendera för varken oss själva eller för miljön. Bra fetter inkluderar omega 3, olivolja, avokado, avokadoolja, ghee, kokosolja, nötter, fröer och fisk. Drick tillräckligt med vatten, en vuxen kan sikta på ca 1,5 liter. Andra hälsosamma drycker är benbuljong, ört/fruktte, gröna juicer och smoothies. Var återhållsam med koffeinhaltiga drycker och håll dig till två koppar kaffe per dag.

Gifter och föroreningar

All bli exponerad för gifter och föroreningar säger sig självt inte är bra för oss men tyvärr är det omöjligt att undvika i vår moderna tid. Men vad händer om man får i sig massvis av små doser från multipla källor? Många gifter och tungmetaller ackumuleras i kroppen och hjärnan. Dra ner på din exponering och lev ett så rent liv du kan. Det är ganska enkelt nuförtiden att köpa ekologiska hushålls- och hudvårdsprodukter samt ekologisk mat. 

Vila, återhämtning och stress

För ett år sedan på en IFM konferens föreläste en av mina absoluta storfavoriter, Robert Sapolsky – en ofantligt beläst och intressant man. Han är professor i biologi och neuroendokrinologi. Han pratar mycket om hur vårt immunförsvar, nervsystem och hormonsystem är sammanvävda och påverkas av kronisk långvarig stress som jobb, deadlines, arbetslöshet, sorg, kronisk sjukdom osv. Som näringsmedicinare tittar jag också på stressfaktorer som kanske inte är lika uppenbara. Vad äter du som du inte tåler? Är ditt intag av kalorier för högt? Har du latenta infektioner, näringsbrister eller obalanser i din tarmflora? Är du fysiskt inaktiv? Hur är ditt socialt nätverk (då menar jag inte sociala medier utan i verkligheten)? Är du inaktiv? Får du någon återhämtning? Har du tid för en hobby?

Tricket är att skapa en balans mellan jobb och privatliv, mellan ansvar och nöje. Det är viktigt att göra något meningsfullt som bidrar till glädje i ditt liv. Man måste jobba för att vara lycklig och göra bra och positiva val. Ibland behöver man detoxa från kost, sociala medier, sitt jobb eller en partner. Omge dig med människor du mår bra av. Ät långsamt och praktisera mindfulness. Gå ut i naturen och gör något som är lugnande och återhämtande. Skratta.

Sömn

2 mars intervjuade Lina och Mia mig och publicerade en intervju som handlar om sömn och immunförsvaret. Då sömn är så kritiskt för ett hälsosamt immunförsvar ber jag er läsa den.

Mer kritiskt tänkande

Jag bodde länge i London och drev min klinik i nästan tio år. Sen flyttade vi hem till Sverige och nu har jag jobbat här i fem år. Under dessa 15 år som terapeut tycker jag mig se en trend i hur många människor börjar bli mer kritiskt tänkande och mer belästa för att bli fria från sina kroniska åkommor. Det finns en uppsjö av vetenskapliga studier och livsstils/näringsmedicin har klart fått en tydligare roll. Detta gläder mig såklart då jag verkligen älskar forskning och läser nya studier dagligen. Men som med många ämnen är hälsa ett ämne som kan debatteras i oändlighet då det finns en myriad olika studier och vi är biokemiskt unika så vi reagerar olika på hälsointerventioner. Detta gäller all typ av vård – skolmedicinsk eller inte. Det viktiga är att det du testar inte skadar och får dig att må bra. Jag hoppas med denna artikel kunna trigga din nyfikenhet att vilja testa något nytt för att ge ditt immunförsvar en boost.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.