Världens mest hållbara vinprovning? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Världens mest hållbara vinprovning?

Reklam för alkoholhaltig dryck. Betalt samarbete med Lively Wines.

Du som följt oss ett tag nu vet att vi blev ambassadörer för ett hållbart vin som heter Lohas Vinedos i slutet av förra året (läs mer här). Lohas Vinedos är inte bara ekologiskt, utan har dessutom gjort en hel lång rad medvetna val i strävan mot 100% hållbarhet. Till exempel så buteljeras vinet i lättviksflaskor för att minska koldioxidutsläppen, använder enbart lokalt producerat och oblekt FSC-certifierat papper till emballaget, de har skippat aluminiumkapslar över korken och kompenserar för alla sina koldioxidutsläpp i Spanien som de inte kan eliminera.

Fram tills nu har det bara gått att köpa deras röda vin, men av anledning av att de precis utökat sitt hållbara sortiment med ett vitt vin och ett rosé så gjorde vi en hållbar livesänd vinprovning i fredags med vår nya kompis – sommelier Niclas Tuomela (du hittar mer om honom här). Det ska väl erkännas att vi hade provsmakat bägge vinerna i smyg före vinprovningen, och att vi båda älskade rosén men tyckte att det vita var lite väl surt (hög syra har vi nu lärt oss att det heter). Förlåt att vi avbryter oss själva nu, men vi inser plötsligt att du som kan något om vin kan sluta läsa prick nu och komma tillbaka imorgon istället för det vi ska berätta nu är ingen rocket science men för oss var det typ som att bjuda in Joe Labero i munnen.

För när vi satte oss vid vinprovningen hade Nicke nämligen ställt två små brickor framför våra platser på vilka följande låg: vindruvor, en citronskiva och några salta potatischips. Niclas hälsade alla välkomna till vinprovningen och berättade om vinerna, den hållbara produktionen och hur inget har lämnats åt slumpen, och sedan bad han oss smaka på det vita vinet. Vi smakade båda på det och skakade försiktigt på våra små hjässor – inte riktigt vår kopp te. Niclas tittade segervisst på oss och bad oss äta en vindruva och smaka på vinet igen. Nu var upplevelsen var om möjligt ännu värre – vinet smakade riktigt surt ju! Nu tittade Niclas på oss igen och bad oss slicka lite försiktigt på citronen och smaka en tredje gång på det vita vinet.

Helt sjukt! Nu smakade det nästan sött ju!

Jo alltså, vi har ju förstått att vissa viner passar bättre till viss mat. Men att få det så här pedagogiskt och tydligt presenterat var faktiskt en ögonöppnare. Niclas förklarade att äta söt mat (tänk söt bbq-sås, chèvresallad med honung eller vår mangogryta) till det här vita vinet är ungefär som att förvandla det till en 60-kronorsflarra. Men om vi avnjuter det med rätt mat (utan sötma) så är det helt fantastisk.

Med andra ord, välkommen till världen säger vi två nya hållbara viner! Vi är så glada över att Lohas Vinedos går i täten för ett nytt hållbart tänk inom vinindustrin och vi hoppas att det ställer krav på andra vinproducenter och göra oss konsumenter mer medvetna. Du beställer det vita vinet här, rosén här och det röda här.

Men innan vi rundar av vill vi bara passa på att påminna om att vi INTE vill uppmuntra någon som inte dricker vin att börja dricka vin eller någon att börja dricka mer vin. Men om du ändå är i tagen att köpa vin, beställ då det här och gör vår älskade planet en liten tjänst på kuppen!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.