Autoimmunitet med Maria Berglund Rantén: AIS och stress – Food Pharmacy

Intervju, Maria Berglund Rantén

Post image

Autoimmunitet med Maria Berglund Rantén: AIS och stress

För några veckor sedan publicerade vi de första två delarna av tre delar i vår intervjuserie om autoimmunsjukdomar och livsstil. Har du missat när Maria Berglund Rantén berättade om kopplingen mellan autoimmunsjukdom (AIS) och sömn hittar du intervjun här och artikeln om träning och återhämtning hittar du här. Nu har vi kommit till den tredje och sista delen i vår serie autoimmunsjukdomar och livsstil. Den här gången handlar det om hur stress påverkar autoimmuna förlopp i kroppen.

– Hej Maria!! Stress… ordet känns så vagt på något sätt. Om vi börjar från början – var kommer det ifrån? 

Ja eller hur, ordet stress myntades på 30-talet och har sen dess används vansinnigt mycket i vårt vokabulär – på alla språk. Ibland känns det som att vi beskriver hur framgångsrika vi är genom att prata om hur stressade vi är. Man definierar sig utifrån sin stress… Oavsett, ordet stress myntades av Hans Selye, en ungersk läkare som var internationellt ledande inom endokrinologi. Han tyckte att hans patienter som led av olika sjukdomar ofta hade identiska/liknande symptom och det var så han kom på begreppet stress. 

– Kan du kortfattat förklara vad stress är och vad det är som händer i kroppen när vi stressar?  

Begreppet stress är enormt forskat på då det finns så många olika infallsvinklar att forska om. Det finns olika definitioner men man kan väl säga att stress är en kroppslig respons på en förändring eller påfrestning. Väldigt förenklat så finns det två olika typer av stressystem i kroppen som båda kommunicerar med ditt nervsystem och hjärnan – det sympatiska (fight & flight) och det parasympatiska (rest & digest) nervsystemet. 

– Just det, vi har hört om vårt fight & flight-system. Kan du snälla förklara mer om båda dessa och hur de triggar autoimmuna sjukdomar? 

Det sympatiska nervsystemet, vår så kallade fight & flight-respons, aktiveras när något är i fara och kroppen måste förbereda sig på att antingen fly eller fäkta. Rent evolutionärt har denna akuta respons hållit oss vid liv när vi blivit ställda inför livshotande faror som vilda djur som ville döda dig. Jag tänker inte gå in på vad som händer rent biokemiskt men denna typ av respons var livsnödvändig och bör vara kort för att sedan återgå till det normala. När vi under en akut situation var tvungna att fly eller fäkta var det viktigt att vi fick ut mer blod till armar och ben så att vi kunde slåss eller springa snabbt, vi fick tillfälligt bättre syn och blev mer kvicktänkta så att vi snabbt kunde analysera faran. 

Än i dag så reagerar vi på detta sätt men hotet är inte längre farliga djur utan situationer som dåliga relationer, separationer, dödsfall av någon nära, deadlines, uppsägningar, dålig ekonomi, sjukdom, press att skaffa ett bra jobb och att få barn. Det kan också vara inre ’’mobbande’’ tankar, känslan att inte vara populär/ inkluderad socialt, sjukdom, näringsbrister, exponering av gifter, dålig kost, för lite sömn, inaktivitet eller andra obalanser som sätter press på kroppen. Listan på triggers är enorm vilket tyvärr bidrar till att många befinner sig i en näst intill kronisk stress. Den stora baksidan av detta är att vi dränerar våra kroppar på näringsämnen, hormoner, neurotransmittorer och ett välfungerande immunförsvar. I långa loppet har forskning visat hur kronisk stress gör dig sjuk och kan trigga autoimmuna sjukdomar. 

För att gå in på lite mer djupet (kan inte låta bli) så triggar stress t ex en inflammatorisk molekyl som heter IL17 som enligt forskning är associerad med immunopatologi, autoimmuna sjukdomar och tumörprogression. Under kort tid är detta ok men det blir ett problem när kroppen är kroniskt stressad för då kan den inte jobba normalt och immunförsvaret får det betydligt svårare att skydda oss. Forskare har visat hur t ex stress bidrar till Sjögrens syndrom, en väldigt jobbig autoimmun sjukdom. Jag kan bara hålla med, från en klinisk synvinkel kan jag se tydliga kopplingar till hur stress bidrar till många olika autoimmunsjukdomar.  

Kan du förklara vad rest & digest innebär?

Ja, och det är ett trevligare samtalsämne. Man kan säga att det är motsatsen till vad fight & flight är. Kroppen befinner sig i lugn och ro och kan utföra alla livsviktiga funktioner för att vara frisk. Olika system som matsmältning, immunsystemet, hjärt och kärlsystemet och vår hjärna kan jobba ostört. Våra kroppar är fantastiska på att självläka om den bara får chansen med rätt egenvård. 

Egenvård, det ordet gillar vi. Kan du utveckla?

Ja lite självkärlek  – att vara snäll mot sig själv. Att respektera sin kropp och stötta den med rätt råmaterial så att den kan läka och återhämta sig. Det finns massvis med exempel på egenvård. Dem fem första har Harvard Health Publishing listat som hjälpsamma stressreduktionstekniker, men de andra är precis lika bra. Kanske måste man testa några olika tekniker.

 • Andas rätt och djupandning
 • Guided imagery – en slags meditationsteknik
 • Body scan
 • Mindful meditation
 • Yoga, Tai Chi och Qigong 
 • Tacksamhet (gratitude och gratefulness)
 • Gå ut i naturen och verkligen ’’se och dofta den’’. Det är fantastiskt att ge sig ut och jogga i skogen men måste man verkligen mäta all data och sina framsteg eller hade du kunnat titta upp och även njuta? 
 • Gör en digital detox på kvällen och första tiden på morgonen
 • Prioritera sömnen 
 • Ha en hobby
 • Skratta och ha roligt och försök att se positivt på det mesta
 • Umgås med vänner (och då menar jag inte på (a)sociala medier)
 • Ät en bra kost full av grönsaker och frukt i olika färger, bra proteiner (enligt mig är naturbeteskött det ultimata för oss människor men också för den biologiska mångfalden), rotfrukter och hälsosamma fetter.

Maria är tillsammans med Jackie Cawthra delägare i en ny klinik som heter Nordic Wellth – en digital hälsoplatform som kommer att lansera fullt ut någon gång under 2020. De är ett multidisciplinärt team med näringsterapeuter, läkare, coacher och beteendevetare som jobbar tillsammans för att kunna erbjuda den bästa behandlingen för sina klienter/kunder. Nordic Wellth erbjuder hälsorelaterade produkter och tjänster som labtester, tillskott, recept, grupprogram och konsultationer. De har kliniker i Stockholm, Göteborg, Lund och utanför Lomma. Följ dem gärna på Facebook.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.