Kris och utveckling – Food Pharmacy

Erik Hemmingsson

Post image

Kris och utveckling

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_ErikHemmingsson_sv.png

Denna gång glider dialogen in på ett ämne som berör oss alla just nu, nämligen ansvar, fast kanske inte riktigt på det sätt som du tror.

Åke: Märkliga tider, dessa, vad hade du tänkt prata om idag?

Erik: Två saker som berör oss alla just nu, och det är de här med vad som händer med människor under kriser och lite tillhörande ansvarsfrågor.

Åke: Du tänker på att man ska följa råden att stanna hemma, strunta i tunnelbanan, inte träffa folk på puben, och sånt?

Erik: Nej, faktiskt inte, även om det självklart är bra att tänka på sådant lite extra just nu. Jag tänkte snarare på det ansvar som vi har gentemot oss själva.

Åke: Vad menar du?

Erik: Det gäller att man förstår att det här med hälsa inte är något som bara dimper ner i brevlådan, att det skulle vara en självklarhet eller rättighet, för så är det ju inte riktigt. Hälsa och välmående är något man behöver jobba för, något man investerar i, något man lever med. Ohälsa drabbar ju vissa grupper i betydligt högre utsträckning än andra. Och det är just i sådana tider vi har just nu som allt spetsas. Kriser är på så sätt en slags skördetid, det är då det blir extra tydligt vad man sådde långt tillbaka i tiden. Det är nu alla ansträngningar att leva hälsosamt lönar sig extra mycket.

Åke: Men jag trodde virus slog till på ett ganska oberäkneligt sätt?

Erik: Ja och nej. Det kan ju drabba individer på ett till synes slumpmässigt sätt, men sedan har vi ju effekter på gruppnivå. Där ser vi tydligt att viruset drabbar utsatta grupper mycket mer än andra. Det visar sig bl a genom att människor i Järvaområdet är mer drabbade än på Östermalm och liknande ställen, och att våra äldre är extra sårbara, etc. Och även om vi inte har all information som vi skulle vilja ha riktigt ännu, så är det väldigt sannolikt att människor som sedan länge satsat på att äta bra och näringsrik mat kommer klara sig betydligt bättre än de som inte gjort samma prioriteringar.

Faktorer som rökning, ekonomi, utbildning, kost, motion, sömn, etc, kommer alltid spela en avgörande roll för hälsan, speciellt i kristider. På detta sätt kan vi alla på ett ganska drastiskt sätt förbättra våra odds att segla igenom olika epidemier relativt oskadda. Om du investerat i hälsa kommer du skörda bra saker, du kommer stå stadigt även när det blåser lite. Men sedan finns det även en annan skyddande faktor jag vill flagga för lite extra.

Åke: Och vad kan det vara?

Erik: Att man är en person som jobbat ordentligt med insidan, dvs att man inte styrs av sina rädslor mer än nödvändigt, och kan hålla sig lugn och stabil. Det är nog kanske den enskilt mest viktiga skyddsfaktorn i kriser som denna.

Åke: Man kan alltså bli mindre orolig?

Erik: I högsta grad, men man måste jobba på det, och det kommer inte hända över en natt. Vi har alla inneboende rädslor som vi måste försöka hantera. Sjukdom är ett klassiskt exempel, isolering och utanförskap likaså. Men låt mig ge lite perspektiv, som kanske kan ge lite lindring här och nu: i Sverige dör det åtminstone 10 000 personer varje år pga rökning. Så många offer tror jag verkligen inte corona kommer skörda, och vi ser ju inga skräckrubriker när det gäller rökningen, inga superallvarliga dagliga presskonferenser, eller hur? Och dålig mat skördar sannolikt minst lika många offer som rökningen, 1 och ungefär samma sak gäller vår låga kondition. Dålig mat, låg kondition och rökning är sådant som tillsammans skördar tiotusentals liv varje år, inte bara 2020. Och effekterna av sociala faktorer på hälsan ska vi inte tala om.

Åke: OK, jag har förstått från våra tidigare samtal att du tycker att det som nu sker är en överreaktion?

Erik: Ja, till stora delar, speciellt i länder som är mer restriktiva än Sverige. Även om vi inte har facit ännu finns det mycket som talar för att vi här i Sverige hittat en ganska bra balans på åtgärder. Det som inte är balanserat är den överdrivna mediabevakningen, det har vi ju pratat om tidigare. Det är en extremt liten del av befolkningen som drabbas på ett avgörande sätt. Och om du är en person som investerat i dig själv, dvs levt på ett någorlunda sunt och hälsosamt sätt, så är riskerna väldigt små, speciellt i relation till andra mer objektiva och etablerade bestämningsfaktorer (kost, rökning, etc). Så njut av våren, ljuset, och den skira grönskan!

Åke: Tack, det är verkligen fint just nu, jag tror jag ska ta en liten promenad redan nu och kolla in körsbärsträden.

Erik: Det gör du helt rätt i. Livet är trots allt en ganska fin gåva, som vi ska ta hand om. Det blir så mycket roligare då. Och kom ihåg att kriser alltid för med sig en massa bra saker. Nu kanske vi lär oss att leva på ett mer humant sätt, där pengar och prestige inte har samma dragning som innan, och att vi värdesätter våra äldre lite mer, och tar hand om dem.

Vidare läsning

1 GBD 2016 Causes of Death Collaborators. Global, regional, and national age-sex specific mortality for 264 causes of death, 1980-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016 Lancet. 2017;390(10100):1151–1210. 

2 Ekblom-Bak E, Ekblom Ö, Andersson G, et al. Decline in cardiorespiratory fitness in the Swedish working force between 1995 and 2017. Scand J Med Sci Sports. 2019;29(2):232–239.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.