Maten som ger dig perimenopower! – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Maten som ger dig perimenopower!

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_kronikorer_Katarina_Wilk_SE.png

Att kost kan fungera som ”medicin” är inte en nyhet och detta gäller även under perimenopausen. Ni är många som undrar om det finns något speciellt man ska undvika eller lägga till i sin dagliga kost under den här tuffa perioden. Mitt svar är enkelt – små förändringar kan leda till stora skillnader i ditt mående.

Innan jag går in på dessa små förändringar vill jag dock nämna ett ordspråk som en japansk professor har myntat. Han anser att vi ska ”worry less about eating healthy” eftersom själva oron för om man äter tillräckligt hälsosamt är ohälsosam i sig. Det kan lätt bli ett prestationskrav som är svårt att leva upp till. Jag gillar den tanken. Det får inte bli en hang-up. Men men detta sagt så vill jag ändå berätta lite om hur jag har upplevt kostförändringar under den här perioden.

Otaliga är de studier som idag visar att vegetarisk kost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och cancer. Det jag kan säga av egen erfarenhet är att när jag minskade ner min köttkonsumtion fick jag både bättre kolesterolvärden och minskade symtom. Jag svettades mindre på nätterna och oftast var det bara i samband med mens. Det finns även studier som talar för att minskad köttkonsumtion leder till minskade symtom så det är inte något jag har hittat på. Det jag också märkte var att om jag åt mycket stark mat så tenderade vallningarna att komma oftare. Med andra ord – dina symtom kan minska om du skär ner på rött kött och alltför stark mat.

Något som också var tydligt var att om jag inte åt var tredje timme så blev jag darrig och trött. Det var som att mitt blodsocker svängde utan att jag hade diabetes. Det är ingen rocket science att hormoner påverkar varandra. Studier visar att hormonsvängningar indirekt kan påverka vårt insulin vilket gör att vi mer än någonsin bör äta regelbundna måltider och mellanmål för att må bra.

Det jag skulle vilja påstå efter tusentals timmar av research inom detta även är att det som har bäst effekt under den här perioden är Medelhavsdieten – en balanserad kost som inte förbjuder utan istället talar om vad man ska äta för att få långsiktig energi. Den påminner även om den nordiska dieten – mycket frukt och grönt, nötter och mandlar, baljväxter, vegetabiliska oljor, fullkorn och fisk och mindre av rött kött, mjölk och mejeriprodukter. Med andra ord – skippa skräpmaten. Och icke att förglömma – skippa sockret. Men det känns så självklart så jag tänker att jag inte ens behöver nämna det.

Som du ser märker så skiljer sig inte kosttipsen i perimenopausen från allmänna kosttips egentligen men det som skiljer sig åt är att du kan märka stora förändringar i ditt mående OM du gör dessa ändringar. Jag kommer fortsätta dyka ner i studier vad gäller mat och perimenopause så kommer återkomma till detta längre fram. Har du känt någon skillnad vad gäller till exempel nattsvettningar eller vallningar när du har ändrat något i din kost? Kommentera gärna, jag är så nyfiken på om någon märkt skillnad.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Sara skriver:

  Hej,
  Jag har märkt störst skillnad av att dagligen äta mat med mycket magnesium i: kakao, helst rå, i smoothies, bollar och andra goda varianter. Som trolleri. Och mycket riktigt, när jag googlar på pms t.ex och magnesium har jag massor att läsa, t.ex på Holistics sida (Bertil Wosk har ju skrivit på denna blogg förut, han är bekant). Jag har inte hittat det bland dina tips?

 2. Sofie skriver:

  Konstig definition av skräpmat.
  Annars håller jag med om sockret.
  Vegetabiliska oljor är däremot skräp (utom möjligen olivolja), de är rejält processade.

  1. Jag tror inte att ”rött kött, mjölk och mejerier” är skräpmaten hon syftar på. Utan hon menar ”ät mer av det här, mindre av det här och skippa skräpmaten, som alltså inte är en del av medelhavskost”.

   När man läser stycket igen förstår man vad hon menar.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.