fbpx Print

Somrigt fiskrecept med ljuvlig örtsås

Scale

Ingredienser

200 g varmrökt röding, lax, makrill eller böckling

Sötpotatisbullar:

300 g sötpotatis (1 stor)

1 msk fint riven ingefära

1 grovt riven morot (ca 3 dl)

5 cm purjolök, finhackad

1x1 cm färsk ingefära

1 msk potatismjöl eller arrowrot

Örtsås:

1x1 cm fint riven färsk ingefära

1 dl kokosgrädde

2 msk finklippt persilja

1/2 tsk örtsalt, t ex Spice Master

1 msk pressad färsk citron      

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°.

Örtsås: Häll kokosgrädden i en skål, tillsätt skalad och fint riven ingefära, örtsalt, finhackad persilja samt pressad citron. Vispa ihop och ställ i kylen under tiden som sötpotatisbiffarna tillagas i ugnen.

 

Biffar: Skala och dela sötpotatisen i 2×2 cm stora bitar. Ångkoka i ca 15 minuter tills de är mjuka. Lägg över i en bunke och mosa med en potatisstöt. Häll över potatismjölet och blanda.

 

Finhacka purjolök och persiljan, riv morötterna grovt och skala och riv ingefäran fint. Blanda allt med sötpotatisen. Salta en aning.

 

Forma små biffar med våta händer. Biffarna blir bäst om de är små, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i 15 minuter. Vänd biffarna försiktigt och tillaga i 15 minuter till. De kommer att vara lite lösa i mitten, som vanliga potatisbullar.

 

Servera med varmrökt fisk och ringla den kalla såsen över.