Folkhälsomyndigheten glömmer mat och motion – Food Pharmacy

Henrik Ennart

Post image

Folkhälsomyndigheten glömmer mat och motion

This image has an empty alt attribute; its file name is FP_stamps_HenrikEnnart_sv.png

Tvätta händerna. Håll avståndet. Och.

Det är något som bokstavligt talat lyser med sin frånvaro vid myndigheternas pressträffar i coronatider. Solen till exempel. Men också maten, motionen och vikten av god sömn.

Det dominerande budskapet från myndigheter och medieglada experter tycks istället vara att vi inte ska tro att det går att påverka vårt immunförsvar på egen hand. Men det är helt enkelt fel.

Så här står det på Världshälsoorganisationen WHO:s hemsida:

”Tillgången till näring och vätska är av vital betydelse. Människor som äter en välbalanserad måltid tenderar att vara friskare med starkare immunförsvar och löper mindre risk för kroniska sjukdomar och infektionssjukdomar.”

Tvärtemot otaliga uttalanden i svenska kvällstidningar alltså.

Intressant nog finns ett liknande budskap i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Där konstateras till exempel att ohälsosamma matvanor ger en kraftigt förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och närmast fördubblad risk för förtida död.

Ohälsosamma matvanor är enligt de nationella riktlinjerna – som alltså både vård och myndigheter ska förhålla sig till – den enskilt viktigaste riskfaktorn när det gäller den totala sjukdomsbördan i Sverige. Det har större betydelse än högt blodtryck, fetma och blodfettrubbningar.

Ok, det finns än så länge få studier som hunnit redovisa resultat kring livsstilens inverkan på covid-19. Men det är fullt möjligt att liksom WHO lägga pussel utifrån den kunskap som redan finns kring besläktade virus. Den kände amerikanske fetmaexperten David Ludwig skrev nyligen på sociala medier just detta: att vi ännu inte vet om bra mat skyddar mot covid-19, men att vi vet att det påverkar praktiskt taget alla riskfaktorer för sjukdomen.

I Sverige har Region Stockholm lyft fram levnadsvanornas roll i serie rapporter som finns på Folkhälsoguiden.se. Där är fokus på alkohol, rökning och motion men även maten berörs.

Den svenska coronastrategin har haft det goda med sig att vi faktiskt haft möjlighet att komma ut och röra på oss. Men vid myndigheternas pressträffar är det aldrig någon som förklarar varför detta är bra för hälsan. Så då gör jag det:

Om du går ut så rör du på dig och motion i lagom dos stärker ditt immunförsvar. Den kopplingen är säkerställd de senaste åren. Dessutom får du sol på dig och då bildas D-vitamin i din hud och D-vitamin är nödvändigt för ett väl fungerande immunförsvar. Lägg till det en varierad och näringsrik kost och god sömn. Utan det kommer cellerna i din kropp inte att fungera på bästa sätt. Det gäller alla celler, inklusive de som finns i ditt immunförsvar.

Kopplingen mellan undernäring och ökad dödlighet i pandemier är känd sedan länge. Det var i ett Europa sargat av världskrig som spanska sjukan drog fram. Vid svält är vår motståndskraft mot virus och bakterier låg.

En hälsosam diet har därför i många år varit en självklar del i WHO:s kamp mot smittsamma sjukdomar och brukar nämnas i samma andetag som råden att tvätta händerna och hålla fysiskt avstånd, utom i Sverige då.

För snart tre månader sedan publicerade WHO en guide för att äta sunt riktad till alla som sitter i covid-19-karantän. Utgångspunkten var att hemmasittandet leder till att vi äter sämre och mindre näringsrik mat än vanligt. Grönsaker och frukt byts ut mot halvfabrikat och färdigmat fylld med tillsatt socker och dåliga fetter. Ja, precis den typ av produkter som bunkrats även i Sverige.

”Bra nutrition är avgörande för hälsan, särskilt i tider när immunförsvaret kan behöva slå tillbaka”, löd en av de första meningarna i WHO:s covid-19-guide.

Även i Sverige lider många brist på viktiga mineraler och spårämnen. En stor del av befolkningen får i sig för lite grönsaker och för mycket energi via mat med allt för låg näringstäthet. Vi blir allt fetare men samtidigt undernärda. Studier har visat att var tredje på äldreboenden lider av näringsbrist.

Sund mat och livsstil kan stärka immunförsvaret redan på kort sikt. Det är skälet till att patienter som ska genomgå större operationer i Sverige brukar få en broschyr med råd om hur de kan förbereda sig veckorna före ingreppet genom goda levnadsvanor. Det är givetvis ingen garanti för att operationen kommer att gå bra, men det ökar chanserna.

På samma sätt går det att ta höjd inför en pandemi i väntan på ett vaccin som ingen vet när det kommer. För att undvika smitta behöver vi förstås tvätta händerna och hålla avstånd. Mat och motion stoppar inte ett virus, men det kan påverka hur sjuk du blir och hur snabbt du tillfrisknar, inte bara när det gäller corona.

Den svenska coronastrategin har diskuterats flitigt när det gäller beslutet att inte stänga ned samhället helt. Men svenska myndigheter sticker faktiskt även ut internationellt genom att på ett ovanligt sätt marginalisera betydelsen av att ge stöd åt immunförsvaret genom näringsrik mat och fysisk aktivitet?

Det slår mig att jag inte vid ett enda tillfälle sett Livsmedelsverket på podiet vid den återkommande pressträffen. När jag googlar Livsmedelsverket och covid-19 ser jag att myndigheten fokuserat på framför allt två saker: risken att smittas via mat och att slå ner på påståenden om att höga doser av vitaminer och tillskott med exempelvis omega-3 kan skydda mot covid-19.

Det är antagligen bra med en sådan markering för att skydda oroliga konsumenter mot eventuella lurendrejare. Men varför inte som Världshälsoorganisationen WHO också, och i första hand, nämna det självklara faktum att immunförsvarets funktion kan bli nedsatt om man sitter stilla inomhus för mycket och äter torftigt? Det borde faktiskt vara ett avsevärt större problem för folkhälsan i nuläget än överkonsumtion av vitaminpiller.

Det är kanske dags för smittskyddsexperterna, virologerna och mikrobiologerna som är duktiga inom sina gebit att ge lite plats på scenen även åt de professorer som har specialkunskaper kring livsstilens betydelse.

Coronapandemin är en chans till en bred satsning på en sundare och kanske lite mindre stressig livsstil. Den chansen ser vi än så länge inte ut att ta.

“Vill du höra mer om detta och annat kring matlagning och forskning kring mat och hälsa så gå in och lyssna på min och Niklas Ekstedts nya podcast: Leva Gott. Finns där poddar finns.”

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.