Östrogenhjärnan - perimenobrain – Food Pharmacy

Katarina Wilk

Post image

Östrogenhjärnan – perimenobrain

Vi drabbas av sömnlöshet, av vallningar, av nedstämdhet etc under perimenopausen. Det känns som att hela kroppen är under attack. Men visste du att allt verkar ha sitt ursprung i hjärnan? Östrogensvängningar och östrogenbrist påverkar hjärnan mer än vi tror.

Utomlands pratar man mer och mer om östrogensvängningar faktiskt påverkar själva hjärnan. Men i Sverige är man fortfarande lite sval vad gäller kopplingen och det är inte helt lätt att få någon forskare/läkare här att uttalas sig kring ämnet.

Kanske är det lite för kontroversiellt fortfarande – att säga att en mans och kvinnas hjärna skiljer sig åt. Tänker att vi kämpar för jämlikhet och att säga det skulle ju vara att gå åt motsatt håll. Men så tänker jag också vi måste börja se det ur ett rent medicinskt perspektiv för det verkar finnas vissa skillnader.

Det man kan se idag i viss forskning är att till exempel depression är kopplat till hormonella besvär för kvinnor under hela livet. Hormonella besvär orsakar till exempel PMS, förlossningsdepression och naturligtvis svängningar under perimenopaus. Under den här perioden svänger ditt östrogen och det påverkar de transmittorer i hjärnan som verkar ha störst inverkan vid depression. Risken för depression verkar alltså vara större under de perioden då hormonerna svänger. Titta nedan som exempel. När jag hittade detta i min research väcktes så mycket tankar.

1) Antalet deprimerade pojkar och flickor är detsamma fram till att de fyller 11-13 år dvs hamnar i puberteten.  Sedan ökar den psykiska ohälsan markant för flickorna.

2) Vid graviditet och förlossning ökar risken markant för kvinnor att gå in i en depression. Dessutom drabbas ett fåtal kvinnor av något som heter förlossningsspsykos som också kan härledas till hjärnans funktioner.

3) Även om suicid är vanligare hos män kan man se ett stort antal självmord hos kvinnor efter 45 – med andra ord innan menopausen anländer och du befinner dig i perimenopaus.

Tre nedslag i en kvinnas liv. Pubertet, graviditet/förlossning och perimenopaus. Och ändå vill vi inte snudda vid faktumet att det kanske är så att en kvinnas hjärna är annorlunda än en mans. Jag tänker att det är dags att sätta på sig genusglasögonen inom medicinen, mina kommande inlägg kommer handla om just hjärnan. Det visar sig nämligen att det till och med finns vissa kopplingar mellan östrogenbrist och Alzheimers. Och inte bara Alzheimers utan även schizofreni. Jag har grävt mycket i det här och kommer dela med mig av dessa insikter i kommande inlägg. Kommentera gärna om det är något du vill att jag pratar extra mycket om när det gäller hjärnan.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.