fbpx

Therese Elgquist

Post image

Att bygga upp en rätt; Smak-textur-närings-triangeln

— Detta är ett utdrag ur boken VÄXTBASERAT av Therese Elgquist —

DEL 2

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FP_stamps_ThereseE_sv.png

I den första delen i denna följetång fick du några tips för att börja laga mer grönt, och ett grundrecept på hummus – eftersom en bra hummus passar till det allra mesta!

Nu är det dags att dyka ner till vad som faktiskt kan beskrivas som grunden för i princip all matlagning; hemligheten bakom mat som smakar riktigt bra, känns spännande, mättar gott och där det händer saker i varje tugga. Låt mig presentera för er; Smak- textur-näringstriangeln! Tillsammans skapar de tre delarna en helhet för hur vi kan bygga upp allt ifrån ”frukost mitt i veckan” till årets festligaste middag. Inom var och en av de tre delarna kan vi titta närmare på specifika byggstenar för att förstå vilka olika smaker, typer av texturer och näringsgrupper som finns att leka med. För nu ska vi leka med maten!


Design Gaia Padovan

Inom var och en av de tre “hörnen” går det att titta närmare på vilka specifika smaker, texturer och näringsgrupper som behövs för att skapa rätter som känns smakmässigt- texturmässigt- och näringsmässigt kompletta. Här nedanför kan du se en liten sneak peak de olika smaker som en rätt med fördel kan innehålla.

Design Gaia Padovan

Så, varför är detta nu så viktigt då? Med lite kunskap kring smaker, texturer och näring har du en bra grund till att kunna vara mer flexibel och hållbar i köket, och inte minst att kunna laga riktigt god mat både till vardag och fest. Här kommer några tips på riktigt goda smak- och texturkombinationer!

10 LYCKADE TEXTURKOMBINATIONER

  • Krämig hummus toppad med groddar på ett krispigt fröknäcke
  • Råhyvlade grönsaker i en tillagad sallad med mjuka inslag
  • En knaprig falafel toppad med en klick len majonnäs
  • Rostade nötter på en len gröt
  • Helbakad, mjuk rotselleri toppad med len nötdressing och krispiga rotsakschips
  • Krämig morotssoppa toppad med quinoasallad med finhackade grönsaker
  • Sval myntayoghurt på en ljummen linsgryta
  • Segt surdegsbröd med len bönkräm och stekt svamp
  • Kokt ”tuggig” dinkel med len morotskräm och smulig mandelfeta
  • Hackade örter i en tomatsalsa som toppar en krämig bönröra

10 LYCKADE SMAKKOMBINATIONER

  • Söta aprikoser i syrlig tomatsoppa
  • Söt dadel, besk kakao och salt
  • Syrlig lime och söta jordgubbar
  • Mörk choklad och salt jordnötssmör
  • Rostad kål med nötigt smul och söt dressing
  • Fet nötdressing smaksatt med salt tamari
  • Bakad sötpotatis med syrlig yoghurtsås och fet tahini
  • Sallad med rostade söta rotsaker, ruccola och saltrostade nötter
  • Söt paj med syrliga äpplen och salt kolasås
  • Nudelsoppa med misobuljong och sweet´n spicy-tempeh

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.