fbpx

Cecilia Nilsson

Post image

Minikurs i autoimmun kost – del 1

Nu har jag äntligen släppt min maffiga onlinekurs i AIP, autoimmun kost. Det har tagit ett år att få ihop alla bitar, men nu är pusslet klart. Det blev 23 kapitel med nästan lika många videolektioner. Med start idag kommer du att få ta del av guldklimparna från kursen här på Food Pharmacy – varvat med fler goda recept. Idag blir det lite basic fakta i del 1.

Det är nu 6 år sedan jag själv hittade AIP. Detta har verkligen i grunden förändrat mitt liv. Inte nog med att jag läkte och blev frisk, jag skolade även om mig till kostrådgivare och kom att börja arbeta med klienter och kost på heltid.

Resultaten talar för sig själva – jag har blivit helt symtomfri från allergier, astma, hypotyreos, psoriasis samt PsA (reumatisk värk) med hjälp av AIP-kosten. Därför vill jag såklart dela med mig av hur man gör till alla andra som också har sjukdomar kopplade till immunförsvaret.

Det är dock viktigt att påpeka att autoimmun kost inte botar någon sjukdom. Den hjälper till att bli av med symtom så man kan leva ett friskare liv. Kosten ska ses som ett komplement till ordinarie sjukvård och rådgör alltid med din läkare när det gäller medicinering.

Är du intresserad av att prova AIP och se om det är något för dig? Varför inte passa på under sommaren! När du är ledig så kan styra över maten helt och hållet och då blir det mycket enklare. Under sommaren finns det dessutom massor av nyskördade AIP-godkända grönsaker i butik.

Här kommer utdrag ur första lektionen i min kurs. (https://www.swedishpaleo.se/aip-kurs/)

Hjälper inom många områden

AIP-kost är speciellt framtagen för att hjälpa de som har en autoimmun sjukdom, men kosten har också visat sig vara effektiv vid mängder av andra besvär som är kopplade till immunförsvaret. Det är till exempel allergier, hudproblem, astma och även IBS-magproblem som aldrig vill ge med sig.

AIP är näringsrik mat som är extra skonsam för kroppen. Här plockar vi bort allt som kan bidra till inflammation (gluten, socker) eller irritera tarmens känsliga slemhinna (baljväxter, potatisväxter, alkohol, tillsatser mm) samt de vanligaste allergenerna i kosten (nötter, mjölk och ägg). På så vis kan man ge kroppen en chans att läka i lugn och ro och målet är att lindra eller helt bli av med med symtom.

Efter ett tag med den här kosten, och när du nått bra resultat, så kan du naturligtvis plocka tillbaka mängder av det som utesluts. Ägg, nötter, baljväxter , potatis med mera är bra och nyttig mat. Men jag rekommenderar att du även i fortsättningen äter både glutenfritt och undviker vitt socker för att du ska behålla din nyvunna hälsa även i framtiden.

Du behöver alltså ge kosten en ärlig chans tidsmässigt. Kliniska studier med AIP sträcker sig alltid över minst 6 veckor (till exempel den här https://www.swedishpaleo.se/infobank/studie-aip-vid-skoldkortelsjukdom/) för att det helt enkelt är den tid det brukar ta för att få synbara och kännbara resultat.

När du väl börjar med autoimmun kost så är det också helt avgörande att du vet vad du ger dig in i – och är 100 % beredd att utesluta det som krävs.

Du lär dig vad du mår bäst av

Genom att man eliminerar denna stora mängd av livsmedel kan man även urskilja vad man är känslig för eller reagerar på som individ när det är dags att återintroducera de flesta av dem igen. Detta är ju jättebra att veta. Många gånger går man omkring med en vag känsla av att man inte mår så bra av något enskilt livsmedel och nu får man svar svart på vitt. Jag personligen kan till exempel inte äta mejeriprodukter längre eftersom jag får känning av min psoriasis när jag äter t ex yoghurt.

I kusen får du kompletta listor som gör det enkelt för dig att veta vad du kan äta och vad du bör utesluta. Vi går också igenom vilka livsmedel som är extra nyttiga och som behövs för att påskynda läkning – till exempel gröna bladgrönsaker, kollagen och kostfibrer.

Du kan kolla in första kapitlet i sin helhet här: AIP- kurs https://www.swedishpaleo.se/aip-kurs/detta-ar-aip/

Vill du bara prova att laga AIP-mat och se om detta är något för dig så kan du ta del av över 700 recept i min medlemsklubb Paleoklubben. Du hittar vår klubb på min hemsida https://www.swedishpaleo.se/

Välkommen!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

  1. Nej, kosten botar inte, men till skillnad från mediciner maskerar den inte bara symptomen utan tar sig an grundorsaken, den tar bort det som retar och stör. Jag vet att om jag äter gluten, jäst och smakförstärkare eller tar en penicillinkur får jag tillbaka Ulcerös colit, ända tills jag upphör med det som stör. Då kan jag återigen bli frisk, som jag är nu. Jag anser inte att jag har sjukdomen även om jag lidit av den i flera år, så ”botad” är inte rätt ord, men jag vet vad som utlöser den och har tagit bort allt sådant. En läkare skulle dock avfärda det som ”slumpmässig remission”. Men deras verktygslåda är kirurgi och medicin, alltså att dämpa symptom, inte ta bort orsaker. Det jobbet får man klara av själv!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.