Posttraumatiskt växande – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Posttraumatiskt växande

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FP_stamps_HelenaOnneby_sv.png

De flesta av oss känner igen begreppet PTSD eller post-traumatiskt stressyndrom. Det uppkommer som en reaktion på ett svårt trauma och leder ofta till svåra problem för den som drabbats. Men visste du att det också finns en annan reaktion på trauma och stress som kallas posttraumatiskt växande?

Posttraumatiskt växande är ett fenomen som beskriver en positiv personlig utveckling som en konsekvens av trauma eller jobbiga perioder. Jag är inte medicinskt kunnig inom det här området och jag vill inte på något sätt förminska trauma eller skuldbelägga någon som lider som en konsekvens av trauma. Jag vill utforska några av de faktorer som forskarna ser som viktiga för att skapa ett posttraumatiskt växande. För med den medvetenheten kan vi förbättra våra förutsättningar att växa ur jobbiga perioder.

Det här året har varit jobbigt för många på olika sätt och många har upplevt ökad stress som en konsekvens av både utmaningar och ovisshet om framtiden. Men jobbiga perioder i livet kan bli en språngbräda för positiv utveckling, om vi väljer att fokusera på det vi faktiskt kan påverka i en situation som denna. Följande faktorer ses som gemensamma nämnare för att kunna växa ur jobbiga perioder. Tänk förebyggande och stärk dessa muskler redan innan du behöver dem som mest.

Sociala relationer

Att finna, utveckla och fördjupa våra sociala relationer så att vi har ett nätverk runtom oss när livet är riktigt tufft. Vi bygger i stiltje det vi behöver i storm. Att utveckla meningsfulla relationer är inget som händer av sig självt. Vilka människor vill du omge dig med? Hur kan du utveckla och fördjupa relationen med dem? Hur kan ni tillsammans bygga starka band som håller när relationen ibland blir ojämn och du behöver mer stöd än du kan ge? Att finnas där för andra stärker inte bara relationen, det stärker även dig

Acceptans

Det som har hänt har hänt, det hjälper inte att du gör motstånd mot det eller tycker att det är ”fel”. Lidande uppstår i gapet mellan dina förväntningar på verkligheten och verkligheten själv. Att göra motstånd hjälper inte. Att acceptera är inte samma sak som att lägga dig ner och ge upp. Att acceptera innebär att ställa dig med båda fötterna i verkligheten, för att därifrån, kunna förflytta dig i den riktning som du vill.

Förmågan att hantera känslor

Jag skrev nyligen en artikel om just detta. Många av oss har aldrig fått lära oss hur man känner känslor medan vi är experter på att tänka våra känslor, analysera, älta och snurra runt, runt. Men att faktiskt KÄNNA en känsla är en fysisk, och inte mental, upplevelse. Gå tillbaka och läs här om du behöver. Känslan behöver processas och släppas för att den inte ska fastna och skapa inflammation i våra kroppar och sinnen.

Tacksamhet

Förmågan att kunna känna tacksamhet för det vi har, att välja fokus, är så viktigt. Vi har alla ett negativity bias. Det är okej. Det har hjälpt oss att överleva i farliga miljöer genom hela tiden vara uppmärksam på problem och faror i vår väg. Men de flesta av oss behöver det inte lika mycket längre, och vi behöver alla balansera upp vårt negativity bias med att bygga vår tacksamhetsmuskel. Oavsett hur mycket som är jobbigt i ditt liv så finns det alltid tusentals mer saker som funkar och som du kan vara tacksam för. Uppmärksamma och uppskatta dem, aktivera ditt parasympatiska nervsystem och läk.

Andlighet

Forskningen visar, att de som väljer att se en mening med det som sker, att lita på att det finns någon/ något som vill ditt allra bästa i alla lägen, klarar sig bättre genom tuffa perioder. Och det har ingenting med religion att göra.

Livet är inte meningslöst. Du är inte ensam. Och, personligen tror jag att tro är något vi väljer att göra, om vi skulle invänta bevisen först så skulle det heta vet (och inte tro). Men det braiga är ju att när du väl har valt vad du vill tro på, så vill din hjärna ha rätt, så du kommer att få massor av bevis på att du har ”rätt” i att tro. Men tro kommer först. Vad väljer du att tro på?

Och som sagt, det bästa är ju att alla dessa kvaliteter kan utvecklas för att öka sannolikhet för att växa genom kriser.

Om du blir nyfiken på mer får du gärna kolla in mitt onlineprogram ”Det inre skiftet” som handlar om att utveckla de praktiker och förhållningssätt som gör oss starka, infirån och ut: http://helenaonneby.com/det-inre-skiftet

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.