Så påverkas du av läkande mat, steg för steg – Food Pharmacy

Cecilia Nilsson

Post image

Så påverkas du av läkande mat, steg för steg

Nu kommer del 2 i min minikurs i autoimmun kost, AIP. Idag ska vi gå igenom vad som händer i kroppen när man äter AIP.

När man börjar äta autoimmun kost så påverkas kroppen på en rad olika sätt. Det går i olika etapper och detta varierar från person till person, men det är bra att veta på ett ungefär vad man kan förvänta sig.

Första etappen

Här handlar det om att läka tarmen som både kan vara inflammerad i slemhinnan och ha en ökad genomsläpplighet ut mot blodomloppet (läckande tarm). Denna läkningsprocess sätter igång direkt! Tarmens slemhinna läker först och detta kan går snabbt. Tarmcellerna omsätts under ett par dagar, så inom en vecka har du en helt ny slemhinna.

Om en läckande tarm ska kunna läka helt är det självklart en förutsättning att du inte tillför något som kan irritera eller skada slemhinnan under tiden. Därför är det är speciellt viktigt att vara strikt under de första veckorna.

Beroende på ditt utgångsläge tar det olika lång tid för tarmen att läka helt.

För den som har en eller flera autoimmuna sjukdomar brukar läkeprocessen ta upp till tolv veckor.

För den som enbart har t ex allergier eller magproblem kan det gå på bara ett par veckor. Det är ett stort spann och väldigt individuellt. Du känner oftast att kroppen svarar på kosten genom att du blir piggare, får bättre sömn och lugnare mage. 

Andra etappen

I etapp två – efter den första eller andra veckan – börjar immunförsvaret att lugna ner sig. Målet är att det helt ska sluta att attackera den egna kroppen, och detta tar också olika lång tid. Så länge en inflammation pågår någonstans i kroppen är immunförsvaret upptaget med att läka den.

En läckande tarm känns inte alls rent fysiskt. Däremot kan en störd tarmflora (dina bakterier i tarmen) ge en del magproblem, speciellt när man äter fiberrika grönsaker.

Om du inte har tillräckligt av de goda nyttobakterierna i tarmen, så saknar du de bakterier som ska ta hand om och äta upp kostfibrer. Jobbet går då över till andra mindre nyttiga bakterier i tarmen som inte kan absorbera fibrerna med t ex gasbildning som följd.

Detta upphör när du etablerat nya goda bakterier i tarmen som kan ta hand om fibrer i kosten. Dessa goda bakterier är helt avgörande för dig hälsa då de samarbetar tätt med immunförsvaret för att hålla dig frisk.  Du får i dig nyttiga bakterier via surkål, kimchi, syrade grönsaker, kombucha och i form av tillskott.

Tecken på att du är inne i etapp 2 är att symtom vid många sjukdomar blir mildare och börjar minska. Här kan du känna att IBS-problem blir bättre och även att diffus värk i axlar och rygg samt vätskeansamlingar och svullnader försvinner.

Tredje etappen

När skov uteblir och kroppen läker kan du känna en stor skillnad inom andra områden också. Detta är de saker vi kallar positiva ringar på vattnet av autoimmun kost. Många upplever att man sover bättre, får bättre hårkvalitet och hy, hjärndimma försvinner och även nedstämdhet ger med sig.

När du kommit in i etapp 3 så kan det kännas som om man ”går på rosa små moln”. Det är lätt att slappna av och kanske tänka att det redan kan vara dags att övergå till den bredare kosten och börja äta potatis, tomater, nötter och ägg igen. De allra flesta är naturligtvis ivriga att fortsätta med det nya friska livet. Här är det dock viktigt att ta det väldigt lugnt.

Alltför många stressar igenom den sista etappen och plötsligt slår sjukdomen till igen. Genom att ta det lugnt och metodiskt kan du lätt avgöra om du kanske är extra känslig för ett livsmedel.

Utifrån de internationella riktlinjerna kring hur du plockar tillbaka olika livsmedel ett och ett kan du vara säker på att din kropp svarar bra. Följ instruktionerna på min hemsida noga och låt det ta tid.

I den här tredje etappen är det också bra att börja motionera, ägna sig åt avslappning och återhämtning.  Att vara frisk och hålla borta inflammation är något man aktivt måste jobba med på alla olika plan, inte bara genom att äta rätt mat.

Genom att även aktivera sig och tillämpa läkande och återhämtande övningar, så hjälper du kroppen att frisätta läkande hormoner och du bygger på vis en stabil hälsa på lång sikt.

Fjärde och sista etappen

I den sista etappen ska du lära dig att leva och äta på ett sätt som bevarar din nyvunna hälsa för framtiden.

Du har nu i bästa fall lyckats återintroducera mängder av nyttiga råvaror som nötter, paprika, chili, potatis, tomater, ägg och även baljväxter och glutenfria spannmål som havre, chiafrön och quinoa.

För att behålla hälsan måste du dock fortsätta med att vara lyhörd och lyssna in hur din kropp reagerar på det du äter. 

I etapp 4 kan du också märka att du är extra känslig för vissa saker. Ditt immunförsvar är nu vässat och extra känsligt. 

Ta för vana att alltid vända och vrida på allt som är färdiglagat i butik och läsa innehållsförteckningen noga. Ställ tillbaka allt som innehåller socker och gluten. Men det allra bästa är att även i fortsättningen laga mat från grunden och helt undvika processad kost, alltså mat och dryck som innehåller alla former av tillsatser.

Detta var en sammanfattning av del 2 i min stora onlinekurs om AIP.

Vill du ta del av hela kursen så hittar du den på min hemsida här: https://www.swedishpaleo.se/aip-kurs/

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.