Tre dippsåser till sommarens grillkvällar – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Tre dippsåser till sommarens grillkvällar

fav

Vi älskar att grilla. Men ibland tänker vi att vi älskar att grilla för att vi älskar tillbehören. Här kommer tre dippsåser till sommarens grillkvällar som vi kommer att göra på repeat. En försvenskad tzatziki med mängder av dill, en purjolöksdipp som smakar ost utan minsta tillstymmelse till ost samt något så kreativt som gazpachodipp.

Dagen till ära skördade vi våra första sockerärtor från vår köksträdgård (följ oss på insta här och YouTube här). Om de var goda att dippa i våra tre dippsåser till sommarens grillkvällar? Behöver vi ens svara på den frågan?

Svensk tzatziki med färsk dill

Det är först när man gör sin egna tzatziki som man förstår hur mycket kärlek som ligger bakom den. Först ska vattnet ur yoghurten pressas ut och sedan, precis när du är klar, så är det dags att göra samma lilla ritual med gurkan. I tzazikin som du ser på bilden använde vi “vanlig” grekisk yoghurt, men känn dig fri att experimentera med andra växtbaserade alternativ. Och glöm inte dillen för den är verkligen pricken över de två små i:na i tzaziki.

Här kan du förresten se en liten härlig instruktionsfilm när vi gör tzazikin.

Print

Svensk tzatziki med dill

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 skål 1x
Scale

Ingredienser

5 dl valfri yoghurt

1 stor gurka

1 msk salt

12 vitlöksklyftor

1/2 citron, saften

1 stor näve färsk dill

3 msk olivolja

1 tsk honung

Instruktioner

Börja med att lägga yoghurten i en nytvättad kökshandduk och pressa ut vätskan. Det här tar sin lilla tid men är väl värt den lilla kraftansträngningen (tycker vi i alla fall). Pallar du inte så hoppar du över det här momentet. Fortsätt med att riva gurkan och rör ihop med saltet. Lägg blandningen i en sil och massera tills så gott som allt vatten är borta (en omöjlighet, men gör så gott du kan). Nu är det dags att röra ihop yoghurten med gurkan, finhackad vitlök, citronsaft, hackad dill, olivolja och honung.

Purjolöksdipp

Det här var en riktig överraskning. Kombon stekt purjolök och mängder av näringsjäst blir både söt och ostig trots noll tillstymmelse av ost. Dippen görs i ugnen och kan serveras såväl varm som kall. Mums!

Print

Purjolöksdipp

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 form 1x
Scale

Ingredienser

2 purjolökar

1 vitlöksklyftor

1 1/2 dl havre- eller mandelmjölk

1 dl näringsjäst

1 dl cashewnötter (gärna blötlagda)

1/2 tsk salt

1 krm riven muskotnöt

nymalen svartpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 °C. Skiva löken i fina ringar och skölj noggrant. Hacka vitlöken och stek tillsammans med purjolöken, salt och peppar tills löken blivit mjuk. Skölj av cashewnötterna. Mixa de återstående ingredienserna till en slät sås. Häll över purjolöken och såsen i en lite ugnsfast form och låt stå i ugnen i 20-25 minuter. Servera dippen varm eller kall – helt upp till dig!

Gazpachodipp

Tur att ingen hade en kamera nära till hands när vi kom på den här idéen, för våra malliga leenden var nog allt annat än klädsamma. Med hjälp av bland annat chili och äppelcidervinäger fick vi verkligen till den där typiska underbara gazpachosmaken på den här chunky dippen. En ny favorit som kommer att få gå varm på sommarens alla grillkvällar!

Print

Gazpachodipp

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 1 skål 1x
Scale

Ingredienser

3 tomater

3 avokado

3 färska lökar

1 krm torkad chili

3 msk olivolja

1 1/2 msk äppelcidervinäger

1 vitlöksklyfta, hackad

salt & nymalen svartpeppar

Instruktioner

Hacka tomater, avokado och lök. Blanda ihop resten av ingredienserna till en dressing och rör ner.

Här har du några andra goda såser och röror:

Potatisfritters med cashew- och persiljeröra, magiskt recept som du hittar här

Somrigt fiskrecept med ljuvlig örtsås, du hittar receptet här

Rödbetsröra med timjan och vitlök, mums klicka vidare här

Vegansk skagenröra, upplev detta riktigt goda här

Indiska kåldolmar med currysås och mango chutney, spana in receptet här

Koreanska köttbullar med BBQ-sås, du hittar receptet här

Vår bästa tomatsås, här hittar du det receptet

Äppelig tonfiskröra (utan tonfisk), klicka vidare här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.