Växtbaserat – Food Pharmacy

Therese Elgquist

Post image

Växtbaserat

— Detta är ett utdrag ur boken VÄXTBASERAT av Therese Elgquist —

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FP_stamps_ThereseE_sv.png

Nyckeln till världens kanske mest moderna kokkonst. Spännande, läcker och snygg mat fylld av färger, smaker, texturer och näring. En värld där grönsaker är coola, baljväxter sexiga och mat smakar gott. En värld där möjligheterna är oändliga, lyckorusen många, och där allt ifrån barnmat och vardags- middag till ”första fikan med svärföräldrarna” och Nobelmiddagen får plats.

Med de orden vill jag välkomna dig till min miniföljetång på temat växtbaserad mat här på bloggen.

Varannan vecka, under de 6 närmsta veckorna, kommer jag att bjuda på utdrag från min senaste bok VÄXTBASERAT.

VÄXTBASERAT är nämligen mer än en kokbok – det är den ultimata grundboken i växtbaserad mat. En läcker och rolig matresa där jag säger hejdå till tallriksmodellen och välkomnar den nya ”växtmodellen”. Med hjälp av lättförståeliga formler, flödesscheman, guider (kring allt ifrån hur du bygger upp ett basskafferi till vilka köksprylar du med fördel kan ha hemma för att förenkla matlagningen) och smarta tips (kring bitar så som matsvinn, matprepp och baklängesmatlagning) är tanken att det ska bli enklare att förstå växter och matlagningens grunder på riktigt – för att du själv ska kunna bygga upp rätter som smakar som inget annat!

VÄXTBASERAT, utgiven hos My Book Affair
Fotograf Agnes Maltesdotter ;@undanflykter
Designer Gaia Padovan; @gaiapadovan
 

I varje del får du ett litet smakprov från boken och recept eller tips på något att laga. Låter det bra? Nu kör vi!

DEL 1

Grönsaker kan smaka på så många olika vis. En rödbeta kan bli till biffar, råhyvlas, rivas ner i gröten, rivas ner i bröd och muffins, eller torkas och mixas till ett pulver att strö över växtyoghurt, gröt eller desserter. Den kan mixas i en hummus eller ugnsbakas hel, i stora bitar eller tunna chips (och alla storlekar där emellan). Bara en sådan sak som i vilken form och storlek betan skärs eller tillagas påverkar alltså både smak och textur. Samma sak gäller för mer eller mindre alla grönsaker du någonsin sett. Med andra ord så finns det en hel värld att upptäcka, och oändligt med möjligheter!

Hur börjar man då att få in mer grönt i sin matlagning? Här kommer tre tips (i boken får du ytterligare 7 tips för att “navigera i växtvärlden”)!

Bygg upp ett basskafferi som klarar av det mesta

Med en bra grund hemma har du kommit långt. Om du har oljor, vinäger, vissa torrvaror, förkokta baljväxter, kryddor och andra smaksättare (jag kallar dem för kökshjältar) är möjligheterna många.

Låt rester bli fester

Att kunna skapa fester av rester är bland det bästa vi kan göra i köket. Vi skulle till och med kunna kalla det för en superkraft, eftersom det spar på precis allt vi vill spara på; tid, pengar och klimat. Det handlar om att se potential i något som härom dagen var en helt annan rätt – eller en del av en.

Enkla sätt att piffa upp allt ifrån matlådor till gårdagens rester är att blanda ner en näve bladgrönt eller färska örter i resterna för att få dem att kännas som nylagade. Ett annat tips är att ringla över citron och riva zesten, eller ringla över en syrlig dressing över för att öka fräschören på vilken rätt som helst.

Börja på en nivå som fungerar för dig

Börja med att lära dig grunden till en riktigt god hummus och hur du kan variera den. Ät den på frukostmackan, till salladen, i wrapen, som bas i en hummusbowl eller bara till att dippa grönsaksstavar i. Lägg sedan till fler variationer på din hummus, mer matkunskap och nya rätter varje vecka (eller i den takt som passar dig).

Processed with VSCO with a9 preset

Innan du vet ordet kommer din repertoar att ha breddats och grönt att ha blivit ett naturligt inslag i matlagningen. Tänk dig din matlagningsresa, oavsett var du startar eller är i dag, lite som en träningsresa. Du börjar inte med att springa 1 mil första löppasset, i stället börjar du där du klarar av utmaningen och ökar sedan lite i din takt. Snart är du kanske maratonlöpare; vem hade trott det?

Print

Hummus, grundrecept

  • Av : Therese Elgqvist
Scale

Ingredienser

1 förpackning förkokta baljväxter = 230 gram avrunnen vikt = ca 4 dl Använd motsvarande vikt/volym kokta gula ärtor eller frysta (tinade) gröna ärtor. Koka 1 1⁄2 dl röda linser för 1 sats hummus, låt rinna av väl innan du mixar. Till röda linser behövs ingen extra vätska.

1⁄2 dl vatten

2 msk ljus tahini

1 förpackning kokta kikärtor

1 ekologisk citron, zest och saft

flingsalt

Instruktioner

Mixa ihop vatten och tahini. Skölj av (men spara gärna 1 msk av kikärtsspadet och tillsätt för extra mycket fluff!) och tillsätt baljväxterna. Mixa tills slätt – eller chunky, beroende på vad du gillar. Smaka av med salt och eventuella smaksättningar.

Förslag på smaksättning

1) 2 nävar blandade färska örter + riven vitlök

2) 1 näve rostade morötter, rödbeta eller pumpa

3) 1 rostad paprika och 2 soltorkade tomater

4) 1 dl surkål

5) 1 helrostad vitlök och 5 färska dragonblad

6) Malen gurkmeja + malen ingefära + malen spiskummin

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.