fbpx Print

Dinkelsallad med rostad potatis, grön ärt-tsatsiki och mandelfeta

En matig sallad fylld av smaker, texturer och näring! Mandelfetan behöver förberedas dagen innan, och räcker sedan till flera måltider. Även ärt-tsatsikin, vinägretten och den syrad rödlöken kan du göra extra mycket utav för att spara i kylen och ha redo till kommande måltider!

Scale

Ingredienser

Ingredienser bas

1 1/2 dl hel dinkel, okokt och blötlagd över natten (för en snabbare variant välj ett annat sädesslag som inte behöver blötläggas så som mathavre, durra eller quinoa)

400 gram potatis

100 gram vitkål

100 gram svartkål

1 msk pumpafrövinägrett (se recept nedan)

1 tsk rapsolja

Mandelfeta

100 g skållade mandlar, blötlagda i 12 timmar

2 msk äppelcidervinäger

1⁄2 dl god kallpressad olivolja

1 msk näringsjäst

1 tsk flingsalt

Syrad rödlök

2 rödlökar

2 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 msk lönnsirap

Grön ärt-tsatsiki

250 g gröna ärtor, tinade

2 msk kallpressad olivolja (+ extra till servering)

1 dl fet växtyoghurt

1 liten riven vitlöksklyfta

zest och juice från 1 ekologisk citron

1 näve färsk basilika

flingsalt och svartpeppar

Pumpafrövinägrett

1⁄2 dl rostade pumpakärnor

1 dl kallpressad rapsolja

1⁄2 dl äppelcidervinäger

1/2 dl vatten

2 tsk dijonsenap

Salt och svartpeppar

Instruktioner

Mandelfeta: Blötlägg mandlarna i vatten i 12 timmar. Skölj av. Mixa med resterande ingredienser tills allt är slätt och krämigt. Lägg smeten i en silduk eller ren kökshandduk, snurra ihop hårt. Lägg i kyl i 12 timmar. Värm ugnen till 125°C. Lägg mandelklumpen på en plåt och platta ner till en 1 cm tjock platta. Baka i 30 minuter. Låt svalna. Bryt som topping på prick alla rätter!

Syrad rödlök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp vatten, vinäger och sirap. Lägg i löken, sätt på ett lock och ta bort från värmen. Låt stå minst 20 minuter.

Grön ärt-tsatsiki: Mixa ihop alla ingredienser till en röra. Smaka av med salt och peppar.

Pumpafrövinägrett: Rosta pumpafröna i en torr, medelhet stekpanna tills de börjar poppa. Mixa ihop alla ingredienser till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.

Bas: Dags för basen! Skölj av den blötlagda dinkeln (eller använd annat sädesslag som inte behöver blötläggas), koka i ca 35 minuter tills mjukt.

Värm ugnen till 200°C. Skrubba potatisen, dela större potatisar i mindre bitar, blanda med lite olja. Rosta i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills potatisen är mjuk och lätt krispig runt om.

Strimla kålen fint, blanda med 1 msk av pumpafrövinägretten tills kålen mjuknar lite. Vänd ihop ingredienserna till basen.

Servera salladsbasen med ärt-tsatsikin, ringla över vinägrett och toppa med mandelfeta och syrad lök!