fbpx

Ann Fernholm

Post image

Innehåller alla havredrycker maltos? Och vem äter resterna som silas bort i produktionen?

Efter mitt öppna brev till Oatly i förra veckan fick jag mängder av frågor. Den vanligaste var: Finns det någon havredryck som är bra? Många har också undrat varför de får ont i magen av att dricka havre. Själv har jag kollat upp vad som händer med alla havrerester som silas bort i produktionen av havredryck. Kan ni gissa vem som äter upp dem?

Mitt öppna brev till Oatly har blivit det näst mest delade inlägget på min sajt någonsin, efter brevet till GB. Ni är många som känner er lurade av att Oatly påstår att deras dryck endast innehåller ”naturliga sockerarter från havre”, när de i själva verket bryter ner stärkelsen i havren till blodsockerhöjande maltos. Många har undrat om alla producenter av havredryck gör så? 

Alla havredrycker innehåller maltos

Det enkla svaret är: ja. Havredryck har blivit big business och det finns mängder av olika varumärken. Produkterna innehåller generellt runt 10 procent havre. Om allt socker i drycken skulle kom från havre, borde sockerhalten aldrig överstiga 0,15 gram per 100 gram. Men alla havredrycker ligger långt över detta. Här är en lista över mängden socker i några av de största varumärkena: 

Vill du dricka en havredryck där allt socker verkligen kommer från havre, får du göra din egen. Det finns recept på nätet som beskriver hur du gör. Det blir dessutom mycket billigare. En liter havredryck kostar runt 20 kronor, vilket är hyfsat mycket eftersom den innehåller 1 dl havre, vatten, lite salter och tillsatta vitaminer. Gissa hur mycket havregryn du får för samma summa pengar? 1,5 kg (!!!). 

Innehåller havregurt och iKaffe också maltos?

En del av er har haft frågor om andra former av Oatlyprodukter. Innehåller de också maltos? Svaret är återigen ja. Exempelvis iKaffe och havregurt innehållerungefär lika mycket maltos som havredrycken. 

Vad ska jag nu ha i kaffet?

Sedan har många börjat undra vad de nu ska ha i kaffet. När jag för 10 år sedan upptäckte att en latte på vanlig mjölk höjde mitt blodsocker ordentligt, drog jag kraftigt ner på mängden mjölk i kaffet. Sedan fick jag för mig att äta mjölkfritt ett tag eftersom många menar att de mår bättre av det. Jag kände ingen skillnad, men när jag skulle ha mjölk i kaffet igen smakade det plötsligt välling. Därför är mitt kaffe numera svart som synden, och mycket mera klimatsmart än tidigare. 

Hur just ditt blodsocker påverkas av havredryck i kaffet beror på mängden du dricker och vilken hälsa du har. Hivar du en stor havrelatte och tillhör dem som knappt kommer ihåg när de tränade senast, kommer sannolikt ditt blodsocker att raka i höjden. Använder du bara en liten skvätt havredryck i kaffet och är en sportig typ, kommer ditt blodsocker sannolikt inte alls att påverkas. Mellan dessa två ytterligheter finns alla nyanser av grått. 

Är det inte lika mycket socker i mjölk?

En del frågade också om det inte är lika mycket socker i mjölk som i havredryck? Svaret är ja. Mjölk innehåller lika mycket sockerarter som havredryck. Detta poängterade Oatly också i sitt svar till mig

MEN. Som jag skrev i kommentaren till Oatlys svar är det skillnad på laktos och maltos. Maltos har ett glykemiskt index som ligger över 100, vilket innebär att sockerarten till och med går snabbare ut i blodet än stärkelse från vitt bröd. Mjölk ligger under 50 i glykemiskt index. Därför ger mjölk ett långsammare blodsockerpåslag än havredryck. 

Varför får jag ont i magen av havredryck?

En sak som förvånade mig är att många – helt oberoende av varandra – har skrivit att de blir köriga i magen av havredryck. En del har undrat om maltosen kan vara förklaringen? Jag skickade vidare frågan till Oatly som svarar så här: 

Det är ju alltid tråkigt att bli körig i magen. Vi är inga läkare och detta är inget problem som särskilt många hör av sig med till oss med (de få gånger det har hänt har personen sagt att den har IBS). Så vi skulle ge de som har det problemet rådet att tala med sin läkare och så får vi hoppas det inte är något allvarligt. Vi är ganska många människor här i världen och flera är känsliga mot olika saker, så det är inte så konstigt om någon promille också är det mot någon av våra ingredienser.

Har bett en mag- och tarmläkare att också titta på detta. Så vi får se om det finns något annat svar på frågan. 

Grisar får resterna från Oatlys produktion

När jag skrev det öppna brevet till Oatly, började jag själv undra vad Oatly gör med alla havrerester som de silar bort från havredrycken. I de resterna finns bland annat olösliga fibrer och en hel del näring. Mycket av detta skulle vi ha fått i oss om vi åt havren som den är. Men vad händer nu med resterna? 

Svaret är att grisar äter upp detta. Så i tillägg till sin slogan ”wow no cow” kan Oatly lyfta ”We’re big, and we feed pig” på sin sajt. 

Så här skriver Oatly om sina rester: Vi har hjälp av ett företag som säljer resterna som grisfoder. För tillfället är det den mest hållbara lösningen då resterna ha så mycket näring i sig, men varken vi eller våra konsumenter är nöjda med den så vi arbetar för andra lösningar. Den ena är att ta fram ätbara produkter och den andra är att bygga vår egen biogasanläggning vid fabriken i Landskrona. I väntan på det är det lösningen ovan vi använder i Sverige. I Holland använder vi resterna som biogas till fabriken som gör havredrycken och i USA går de som kompost till en svampodling. Men förhoppningarna är alltså att kunna presentera något näringsrikt och gott inom en snar framtid. Det här har varit en engagerad fråga i Storbritannien och här kan du se det senaste vi skrev om den saken: https://www.oatly.com/uk/production-residues

Har anmält alla havredrycksproducenter

Nu hoppas jag att ni har fått svar på många av era frågor! I samband med mitt öppna brev passade jag på att anmäla alla havredrycksproducenter eftersom ingredienslistan är otydlig och saknar relevant information. 

På öl står exempelvis inte att det är gjort av korn, utan av kornmalt. Då har konsumenten en chans att inse att öl innehåller en bearbetad form av korn. På samma vis borde det stå att havredryck är gjort på maltoshavre (eller något liknande) så att konsumenter förstår vad de köper. 

Jag har också anmält de producenter som påstår att drycken innehåller ”naturliga sockerarter från havre”, eftersom det är direkt vilseledande. 

Sist men inte minst har jag tipsat livsmedelsinspektören i Malmö om att Oatly sannolikt bryter mot förordningen (EG) nr 1924/2006 när de skriver ”No milk. No soy. No… eh… whatever” på sina produkter. Vissa av produkterna – de smaksatta havredryckerna och havregurtsen – innehåller tillsatt socker. Om en produkt innehåller tillsatt socker, får producenten inte skriva något på produkten som kan göra att konsumenten tror att den är fri från socker. 

Det ska bli spännande att se vad dessa anmälningar leder till. Fortsättning följer!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

 1. Vilket intressant inlägg! Förstår jag rätt, det är alltså ”vettigare/nyttigare” ur sockersynpunkt att hålla sig till mjölkprodukter kontra havre?
  Är det samma med soyamjölk/yoghurt som med havre? Jag som trodde att jag var nyttigare när jag bytta mjölkprodukter mot havre eller soya.

  1. Ann Fernholm skriver:

   Vad som är nyttigast är ännu inte fastslaget i forskning, men det är högst tveksamt om havredryck är så mycket nyttigare som Oatly påstår. En sak är säker: det är nyttigare att äta havren som den är än att dricka den som dryck.

   Angående sojamjölk mm så kan det säkert vara helt okej om det inte innehåller något socker.

 2. Ursäkta men ni skapar bara ångest om mat just nu. Jag trodde ni stod för att lägga till, inte ta bort. Vad är lösningen på detta? Ska alla i världen dricka svart kaffe? Sluta äta glass, fraiche, yoghurt? Aldrig mer ha grädde i en maträtt? Det är inte ett hållbart liv. Att äta havreprodukter är dessutom väldigt mycket mer hållbart än kräftor, räkor, torsk och lax.

  För att vara hållbar inom era principer så kan jag i princip bara äta gurka och dricka vatten, allt annat är ohållbart. Eller vänta, dom flesta gurkor är inte ens närproducerade. Jag får gå ut i skogen och plocka blåbär. Det är vad jag kommer äta för resten av mitt liv.

  1. Ann Fernholm skriver:

   Om du frågar mig ska man äta mat lagad från grunden på naturliga råvaror och undvika processad mat. Väldigt mycket mat är bra för kroppen. På den här sajten finns massor med bra recept!

   Och en sak är viktig: att vi konsumenter ser igenom företagens hårda markandsföring. Annars riskerar vi att tro att vi gör något bra, men som egentligen är ganska dåligt.

 3. Om man inte vill äta/dricka mjölkprodukter så är ju havredryck ett bra alternativ till kalcium om man inte vill äta det i form av piller. Många andra växtbaserade drycker innehåller massa stabiliseringsmedel och skit som Oatly inte innehåller (pratar inte om iKaffe nu för den innehåller väl förtjockningsmedel eller stabiliseringsmedel har jag för mig om). Visst kan man få kalcium från bladgrönsaker och dylikt, men det krävs ofta stora mängder för att komma upp i rekommendationerna. Jag tycker det är svårt i alla fall…
  Själv har jag havredryck i gröten när jag kokar den, så jag antar att det inte blir lika högt blodsockersvar jämfört med att dricka den som den är eftersom att den är blandad med havregryn, frön och bär?

  Men såklart, förstår inte varför de måste använda enzymerna vid tillverkningen av havredryck. Det bör väl gå minst lika bra att göra havredrycken på så sätt man kan göra själv hemma, och sen tillsätter de kalcium, B12 och D-vitamin? Kroppen kan väl bryta ner allt annat själv…

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.