fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Moules marinières med fänkål, schalottenlök och persilja

I dag ska vi bjuda dig på ett recept på moules marinières. Men först måste vi bara berätta om när vi åt den här soppan första gången.

För några veckor sedan var det fortfarande semester. Vi hade varit ute på ö och tankat vitamin D hela dagen, men nu var det kväll och vi satt på några vänners balkong och tryckte i oss jordgubbar.

Det var de sista skälvande timmarna på landet. Dagen därpå skulle vi fylla vår lilla bil med flytvästar och taxar och köra hem till Stockholm. I höjd med Borås skulle melankolin hinna i fatt oss, i Köttkulla skulle ångesten drabba oss. Men just nu satt vi alltså på våra grannars balkong, moffade jordgubbar och njöt av den varma sommarkvällen.

Och så plötligt stod den där på middagsbordet – soppskålen. Med ett välbekant Ostindiamönster och en enorm soppslev som sällskap. Försiktigt kikade vi över soppkanten. Vi kunde inte tro våra ögon. Värdinnan hade lagat en av våra favoriträtter – moules marinières! Föga förvånande egentligen att det blev just soppa eftersom Hanna har skrivit en hel bok om dem, men ändå. Moules marinières!

Vi vände oss alla mot Hanna och bedyrade hur imponerade vi var. Är inte detta något man bara får på restaurang? Men Hanna skrattade och berättade att det här var världens enklaste recept – ”man tar bara lite lök, fänkål och morötter och så lite musslor och vin och växtbaserad grädde på det typ”. Att något så gott kan vara så enkelt, tänkte vi och förde skeden mot munnen samtidigt som vi slöt våra ögon.

Ja du kära läsare, det här blev ingen vass anekdot. Men det blev en väldigt trevligt middag där det avnjöts en ovanligt god och enkel hemlagad moules marinières.

Och se – de historierna måste faktiskt också få berättas.

Print

Moules Marinières

  • By : Food Pharmacy
Scale

Ingredients

2 nät musslor

34 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

12 morötter

1 fänkål

1 msk olivolja

4 dl vitt vin

5 dl valfri grädde

massa hackad bladpersilja

10 sockerärter

färsk timjan

salt & nymalen svartpeppar

Instructions

Skölj och rensa musslorna. Fräs lök, vitlök, morötter och fänkål i olivolja i några minuter. Häll ner musslorna i grönsaksfräset och rör runt. Häll i vitt vin som grädde. Strimla sockerärter och strö över mot slutet. Salta och peppra och toppa med bladpersilja och timjan.

Några andra goda soppor:

Dumplingsoppa med räkor och pak choi

Rödbetssoppa med senapsfrön och pepparrot

Avgolemono – grekisk citronsoppa

Broccoli- och zucchinisoppa med yoghurtswirl och furikake

Raw chilisoppa med tomat och kokos

Jordärtskockssoppa med blomkål och päron

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.