Öppet brev till Oatly: hur naturligt är ert socker? Och följer ni lagen? – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Öppet brev till Oatly: hur naturligt är ert socker? Och följer ni lagen?

Oatly har varit i blåsväder den senaste tiden. Frågan är om budskapen på deras produkter ens är sanna? På deras havredryck står att sockret i produkten är “naturligt”, men det kommer från stärkelse som de har brutit ner till maltos. I havredryck finns därför lika mycket maltos som i öl, vilket ger ett snabbt blodsockerpåslag. Läs det öppna brev jag har skickat till Oatly idag, där jag även undrar om de följer lagstiftningen kring tillsatt socker.

Hej Oatly,

Hoppas att allt är bra med er, trots alla turer kring era nya ägare och rapporter om att havredryck inte är så klimatsmart som man kan tro. Jag kontaktar er av en helt annat anledning, och hoppas att ni har tid att svara på ett par frågor av nästan filosofisk karaktär som rör era produkter. De är: Vad är naturligt socker? Och vad menas med ”whatever”?

Frågorna uppstod en dag när jag studerade…

… på några av era förpackningar. På denna sida (som jag läste med stort nöje) står att havremjölken innehåller…

…4,1 gram sockerarter som är naturliga och kommer från havre. Läser man sedan ingredienslistan så utgör det som ni kallar ”havre” en tiondel av innehållet. 

Med risk för att avslöja vilken mattenörd jag är, började jag här räkna ut hur mycket socker det är i den havre ni använder. Jag ställde upp en ekvation:

Svaret blev helt osannolikt. 41 gram?!? Jag blev tvungen att kontrollräkna flera gånger. Vanliga havregryn eller mathavre innehåller…

… typ 1 gram. Så hur får ni fram en havre som innehåller 40 gånger mer? Använder ni något slags powergödsel? Eller har ni satt in en godisgen i havren?

Oatly bryter ner havre i en onaturlig process

När jag kom hem sökte jag upp er sajt, och hittade denna sida som beskriver er patenterade process. Svaret på mina frågor fanns i steg 2 där ni pytsar ner den söndermalda havren i stora enzymeringstankar och tillsätter: ”… naturliga enzymer som bryter ned havrestärkelsen till mindre komponenter, i huvudsak maltos (kallas även maltsocker) som gör våra produkter naturligt söta.”

Naturliga sockerarter, naturliga enzymer, naturligt söta… Det är visserligen härligt med naturen, men här började jag undra om ni anställt ett gäng tyska nudister som copywriters. 

Maltos är samma socker som skapas när man mältar korn och gör öl, men maltos finns inte naturligt i kornet. Och hur jag än tänkte kunde jag inte komma en enda växt – vare sig spannmål, grönsaker, frukter eller bär – som naturligt innehåller stora doser maltos. 

Så hur kan det socker som ni skapar i era (onaturliga) enzymeringstankar vara naturligt? Och är det mer naturligt än det socker som Nordic Sugar renar fram från sockerbetor? Eller kan godistillverkare på ett liknande vis skriva att de använder…

…naturliga sockerarter från betor i sina produkter? Och vad är motsatsen till naturligt socker? Onaturligt socker? Eller kanske övernaturligt? 

Oatlys havre ger ett snabbt blodsockerpåslag

Ni ser, mina frågor är många. Eftersom er havredryck innehåller lika mycket maltos som öl, och eftersom öl är känt för sitt snabba blodsockerpåslag, kontaktade jag en person som kan allt om blodsocker. Han är med i Facebookgruppen Smarta Diabetiker och har typ 1-diabetes. Han gjorde ett experiment. Ena dagen drack han 2,5 dl havredryck, andra åt han motsvarande mängd kolhydrater från mathavre (totalt 29 gram) som han kokade. Sedan mätte han sitt blodsocker var 15:e minut. Här ser ni resultatet:

På havredrycken steg blodsockret från 4,5 till 10 mmol/l, en ökning med totalt 5,5 enheter. När blodsockret efter 45 minuter gick över 8,5 mmol/l tog han två enheter insulin för att få ner det. 

På mathavren steg det från 4,1 till 6,5 mmol/l, en ökning om 2,4 enheter. Eftersom det aldrig blev någon hög topp krävdes inget extra insulin för att hantera mathavren. (Läs mer om hur han gjorde experiment via denna länk.) 

Är Oatlys snabba kolhydrater illa för hälsan?

Blodsockret steg alltså mer än dubbelt så mycket när han drack havredrycken. Personer utan diabetes kommer inte att få samma höga blodsockerpåslag av era produkter, men maltosen i er havredryck går snabbare ut i blodet än vad stärkelse från (naturlig) havre gör.

Att kolhydraterna i vår mat har blivit allt mer finprocessade är ett av de stora problemen med den moderna maten. Så här skriver några av världens ledande nutritionsforskare i tidskriften Science: Refined grains provide negligible nutrition and their high glycemic load causes unhealthful spikes in postprandial glucose and insulin, promoting hunger, inflammation, insulin resistance, and dyslipidemia.

På ren svenska betyder det att när spannmål processas försvinner en del vitaminer och mineraler, samtidigt som blodsockerpåslaget blir högre. Blodsockertoppar stimulerar hunger, inflammation och kan även orsaka blodfettrubbningar, vilket ju inte alls är bra. Så vad tänker ni om detta?

Vad menas med ”whatever”?

Nu till nästa fråga: hur definierar ni ”whatever”? På era smaksatta produkter skriver ni:

“No milk. No soy. No… eh… whatever.” Det är ett lite annorlunda budskap, för om man är petnoga innebär det att förpackningen borde innehålla rent vakuum. Men jag skulle gissa att de flesta konsumenter kan tro att ”no… eh… whatever” står för inget gluten eller kanske inget tillsatt socker. Det är vanliga hälsopåståenden på livsmedel. Men havre kan generellt innehålla spår av gluten och läser man era ingredienslistor…

…har ni – förutom maltosen – haft extra socker i båda dessa produkter.

Så vad vill ni säga med ”no… eh… whatever”? Och hur väl stämmer det med förordningen (EG) nr 1924/2006 som reglerar vad livsmedelsproducenter får skriva på livsmedel som innehåller tillsatt socker? Där står: ”Ett påstående om att sockerarter inte tillsatts ett livsmedel, och varje annat påstående som kan antas ha samma innebörd för konsumenten, får endast göras om produkten inte innehåller några tillsatta mono- eller disackarider eller något annat livsmedel som används på grund av sina sötande egenskaper.

Alldeles oavsett vill jag tipsa er om att ordet whatever under många år i rad har utsetts till det mest irriterande ordet i vardaglig engelska. Det kan uttrycka både likgiltighet och avståndstagande. Jag tänker att era naturälskande copywriters behöver uppmärksammas på detta.

Nu hoppas jag få ta del era tankar! Vad gör att det socker som ni har processat fram från havrestärkelse är mer naturligt än exempelvis socker från sockerbetor? Vad menar ni med ”no… eh… whatever”? Och följer ni förordningarna kring tillsatt socker?

Vänliga hälsningar,

Ann Fernholm

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Eva van de Kerkhove skriver:

  jatte intressant, jag som drycker otaley till mitt kaffe varje morgon, for att jag trodde det var en hälsosammare variant. Hall oss gärna uppdaterade om de svarar.

 2. Briljant skrivet! Tack för detta.

  1. Siv Karlsson skriver:

   Tack för att du ställer frågor! Havredrycken kan jag göra själv, men är det lika illa med Imat och Ifraiche?

   1. Ann Fernholm skriver:

    Nästan, sockerhalten är något lägre men de innehåller ändå mera socker än vad de borde om man verkligen använde havren som den var.

   2. Men. Va?
    Så nu måste jag börja göra egna havreprodukter OCKSÅ? Orka.
    Besviken på mänskligheten ännu en gång. *Hasar tillbaka till köket*

  2. Gunilla Norberg skriver:

   Heja, bra förklarat. Har haft en tanke…( har inte kunskaperna som du lärde mig i artikeln) ; vart kommer det söta i oatly ifrån??
   Har du tips på hemmagjord havredryck?
   Bästa hälsningar Gunilla N

 3. Bra att du granskar och uppmärksammar.

 4. Jag funderar på om man verkligen kan jämföra sådär rakt av. Brevet skulle definitvt få mer slagkraft om ni höll er borta från källor som “facebookgrupp” som ni kryddar med ett helt ovetenskapligt diagram. Tycker det är att skjuta sig själv i foten att ifrågasätta ett företag på det här sättet och backa upp med helt ovetenskapliga påståenden..

  1. Alice Kilefors skriver:

   Håller med!!

  2. Ann Fernholm skriver:

   Facebookgruppen är ingen källa, utan vi presenterar personen som har gjort försöket. Han har typ 1-diabetes. De data han fick fram är verkliga. Vi gör inte anspråk på att detta skulle vara en vetenskaplig studie. Däremot följer blodsockerkurvorna i diagrammet våra förutsägelser, som är baserade på befintlig vetenskap. Vetenskapliga studier visar att maltos går mycket snabbare ut i blodet än stärkelse.

   Det vi såg i detta verkliga experiment stämmer alltså helt och hållet med vad vetenskapen visar borde hända.

 5. Intressant!

  Tror dock att “eh… whatever” syftar till Arla i rättsprocess hindrade Oatly från att skriva “no milk, no soy, no badness” på sina förpackningar.. Så det är nog en copywriters försök att spela på konflikten och att de blivit belagda med “munkavle” av mjölkproducenter som inte vill förlora marknadsandelar.

 6. Suveränt!! Mixar min egen havremjölk, nyttigare och godare

 7. Hej Ann!
  Tack för ditt inlägg. Gäller detta även ICA´s naturella havredryck?
  Med varma hälsningar!/Anna

  1. Boom.
   Blir intressant att läsa deras svar. Du är en riktig förebild när det gäller granskning och att skriva med glimten i ögat Ann!

  2. Ann Fernholm skriver:

   Ja, det gäller även ICA. Vad jag har sett finns det inga havredrycker med en naturlig halt sockerarter (alltså runt 0,1 gram per 100 gram, som det skulle bli om man på riktigt använde havren som den är).

  3. Som jag förstått det är havremjölken ICA säljer köpt från Oatly, så isåfall borde det vara samma.

 8. Tack, jag hade ingen aning om detta. Tyvärr tror jag samma gäller både coops och Icas Havredryck. Dem innehåller båda kring 4g sockerarter/100ml dryck precis som Oatley.

 9. Hej! Det är kanon bra att ni uppmärksammar sånt här! Finns det något märke eller någon speciell sorts “mjölkdryck” (nötmjölk, kokosmjölk, havremjölk etc.) som är bättre eller nyttigare (mindre socker) som ni rekommenderar? Som vanlig småbarnsförälder så vill man ju tro att det som säger sig vara nyttigare faktiskt är det. Och det känns verkligen som en djungel därute när man är nybörjare och inte har så bra koll på näringstät kost osv.

  Mvh Anna

 10. Otroligt sakligt och bra skrivet!!

 11. Folke Hermansson Snickars skriver:

  Jag hade precis samma fråga som Anna ovan. Gäller det även ICA’s havredryck och Valios?

 12. “Naturliga sockerarter, naturliga enzymer, naturligt söta… Det är visserligen härligt med naturen, men här började jag undra om ni anställt ett gäng tyska nudister som copywriters.” haha =)
  Kloka ord och funderingar!

 13. Jag har märkt att företag som i det stora hela försöker göra gott ifrån sig (etik- eller hållbarhetsmässigt ex.) ofta blir granskade hårdast och mer gärna hamnar ute i blåsväder vid minsta lilla snedsteg än resten av konventionella, enbart vinstdrivna företag. Det är naturligtvis BRA att ifrågasätta skicklig marknadsföring, men glöm inte att Oatly har haft en ledarroll i att driva på den växtbaserad omställningen bland konsumenter, vilket de förtjänar stor eloge för som kontrast till alla kängor de fått.

  1. Jag håller verkligen med!

  2. Precis då kände o tänkte jag initialt.
   Men då är det också viktigt att inte ta emot investeringsbolag som Blackstone för att öka investeringarna.

 14. Intressant läsning! Bara en sak jag inte håller med om- påhoppet av deras strategi att använda begreppet “whatever”. Jag förstår vad du vill komma fram till, och det är inte min plats att säga att det är inkorrekt (har ju trots allt inte gjort mig särskilt insatt i det här), men det är min förståelse att Oatly ofta använder den här sortens språk, och 15-åringen inom mig för 4 år sedan relaterade till deras vårdslöshet i språkbruket på förpackningarna. Det är ett försäljningsknep (som du ju redan vet) och därför kan jag tycka att det låter lite… småsint att påstå att det är en av de värre aspekterna i det hela. Men det är bara åsikten av en nyfiken 19-åring, hihi!

 15. Strålande! Har för övrigt skrivit till Oatly att jag som mamma tycker det är så synd att de kallar den informativa sidan ”boring”. För vem vill vara trist? Jag försöker förmedla till min dotter att det är viktigt och roligt med kunskap om vad maten innehåller. Fick till svar att de nog inte skulle ändra. Nu förstår jag varför … 😉

 16. Är det samma sak med Havredal och Coop Änglamark?

 17. Klart tänkvärt!
  Men – förstår antagligen inte de olika innehållsförteckningarna och då inte heller ekvationen:
  Produkter består av 10% havrebas och vatten och innehåller 4,1g sockerarter.
  Det du räknar ut, x, är mängden havrebas och vatten, mängden sockerarter är ju redan given?

 18. En dum fråga. Men när blir mat processad? Om jag mixar mina havregryn släta i min höghastighetsmixer – har jag processat dem då och tappat näring eller något annat bra?

  1. Ann Fernholm skriver:

   Ja, ordet processad är luddigt. Att koka maten är ju också att processa den. Den värre formen av processning sker när viktiga delar av maten avlägsnas, exempelvis när socker renas fram från sockerbetor. Då försvinner alla viktiga vitaminer och fibrer. Kvar blir ekande tomma kalorier.

   En annan form av processning är när vetemjöl renas fram från hela vetekorn. Det nyttiga och vitaminrika kliet avlägsnas, och blir ofta djurfoder.

   Processning av kolhydrater leder också ofta till att de går snabbare ut i blodet, vilket höjer blodsockret. Det är ett stort problem.

 19. Bra jobbat!

 20. Såååå bra att du upptäckte och skriver om det här, intressant att se vad de svarar 🙄

 21. Charlotte Åhnebrink skriver:

  Så bra skrivet! Man kan undra?
  Må väl !
  Charlotte

 22. Eva-Lotta Nilsson skriver:

  Hej
  Jag tycker det är oerhört bra att du har uppmärksammat detta och försöker få svar på detta. Jag vill tacka dig för detta arbete som är till stor hjälp för många andra. Främst för vår hälsa och därmed en hållbar planet på något vis. Vi kan inte tolerera fusk med våra livsmedel och bara stort tack för att du uppmärksammar och gör något åt detta.
  Tack!

 23. Mycket bra skrivet och gennomarbetat! Hur kan man ta del av deras eventuella svar?

 24. 👏🏻 👏🏻 👏🏻 👏🏻 👏🏻

 25. Catharina skriver:

  Upptäckte också för ett tag sedan att Oatleys glass innehåller härdat fett. Känns ju konstigt när man vänder sig till en målgrupp som är hälsomedveten.

  Allt är inte guld som glimmar

  1. Nu måste du ha fått det helt fel. Vegansk livsstil har inget med nyttig/hälsomedvetenhet att göra. Målgruppen är isf mjölkallergiker/veganer/djurvänner/klimatkämpar som vill ha en god glass utan kovätska.

  2. Catharina Sachs skriver:

   Hej Alice
   Att bli besviken på att det finns transfett i en produkt kan inte vara fel. Det är en ingrediens som är känt skadlig för hälsan. Att vara vegan eller allergiker betyder ju inte att man ska behöva bortse från det tänker jag. Hälsa och miljö hänger ju intimt samman. Det finns alternativ till transfett.

 26. Görs all havredryck på samma sätt?
  (förutom den man gör själv…)

  1. Ann Fernholm skriver:

   Ja, vad jag har sett har alla kommersiella havredrycker en hög sockerhalt i förhållande till hur mycket havre de innehåller.

  2. Jättebra, jag undrar detsamma som Magnus, hur är det med havredryck av andra märken?

 27. Jättehärligt, men jobbig som jag är var jag tvungen att kolla runt lite och hittade denna artikel som testar havremjöl från Coop, Oatly, Valio och Ica.

  https://liveslowrunfar.com/blogg/bast-i-test:-havremjolk-till-kaffet/

  Nu gör jag en snabbtabell på den informationen som vi dödliga kan direkt jämföra med. I direkt jämförelse med artikelns bilder på Oatlys ingredienser så är det mer eller mindre samma, om vi antar att det är naturligt socker från havre. Har inte de övriga också ganska höga halter av “socker” per 100 g? Om man räknar enligt vad artikeln gjorde?

  Valio – Havrebas (vatten+annt), havre 10%.
  Oatly – Vatten, havre 10%,
  Coop – Havrebas (vatten, havre 10%)
  ICA – Vatten, havre 10%

  (V) Kolhydrater 6,6 g / varav sockerarter 3,5 g
  (O) Kolhydrater 6,6 g / varav sockerarter 4,0 g
  (C) Kolhydrater 7,8 g / varav sockerarter 3,5 g
  (I) Kolhydrater 6,7 g / varav sockerarter 3,5 g

  Jag är långt kunnig från detta, men siffrorna säger sitt och det är väl intressant att veta om det är samma sak hos dem andra så att säga. Hur får man upp 40 g socker/100 ren havre?

  Anm: Jag vet inte inte om ingredienser är verifierad i länken. Så en brasklapp i det.

  1. Michael Miracolo skriver:

   So much fun you found your way to that article! I am the author. I can verify all the nutritional information and ingredients are correct. I purchased each and got the information directly off the packaging. So unless things have changed recently, it should be correct.

   I know it’s not the point of this article or your comment, but another note regarding sugar content in oat milks is that standardmjölk has almost the same, or even more. According to Arla its 4.8g per 100g.

   Sorry for the English, I’m originally from New York and it’s much quicker for me to write in English than Swedish.

 28. Pia Roman skriver:

  Tack för att du ställt frågorna. Och tack för din kunskap som gagnar även oss konsumenter. Väntar på uppföljning.

 29. Som jag förstått det är havremjölken ICA säljer köpt från Oatly, så isåfall borde det vara samma.

 30. I början stod det “No milk. No soy. No cow.” Sen efter några rättsvändor med mjölkindustrin ändrade de sista frasen till “No.. Eh… whatever”. Så det är nog mer en form av humor över att de inte får skriva “No cow” längre. Dvs inget shady hälsopåstående om socker som jag förstår det.

 31. Det låter och ser ut som alla tillverkare gör samma sak. Stämmer det? Isåfall undrar jag varför oatly är i stormens öga? Frågade samma i gårdagens Facebookinlägg.
  Mvh Kristina

  1. Håller verkligen med!

 32. Otroligt att ni på Food Pharmacy (vars recept jag verkligen gillar!) postar det här dravlet på er sida. Det är inget tillsatt socker i naturell havredryck och resonemanget som förs här är extremt missvisande. Hoppas människor läser på själva.

  1. Hoppas jag med!

 33. Mathias Mikkola skriver:

  Att dricka dylika produkter som Oatley är inte smart till att börja med. Intressant här är hur innehållsförteckningar skrivs och vad som egentligen behöver stå där. En hel del giftiga ämnen och tillsatser har bestämda maxvärden. Har produkten ett värde över max får den inte säljas, är värdet under det bestämda värdet får den säljas utan att kunden vet något om saken. Morötter ackumulerar kadmium. Vaxet på frukt,hur bra är det för kroppen. Producenter och myndigheter har ingen som helst kontroll på hur mycket individer äter av en viss produkt. Listan kan göras lång på saker vi som konsumenter inte vet om födan vi äter. Man blir mörkrädd, som det så fint heter.

 34. Väldigt bra skrivet. Som vanlig konsument är det oerhört svårt att veta och sålla vad som faktiskt är nyttigt. Man ska ju inte behöva vara utbildad i Biokemi för att klara av att läsa en innehållsdeklaration.

 35. Tusen tack för ett mycket bra och välskrivet brev. Ser fram emot att läsa deras svar.

 36. Hej,

  Om beräkningen är korrekt är det helt galet. Men undrar om man kan räkna på det sätt du gjort. Det är ju 90% vatten tillsatt i mitt huvud får jag det att det faktiskt är 4,1g socker i hela förpackningen. Men jag vet inte hur dom räknat. Blir intressant att se om du får ett svar.

  Hälsning,
  Andreas

 37. “No … eh… whatever” ersatte “No badness”. Oatly tvingades ta bort “badness”när mjölkindustrin tog dem till domstol, och “… eh… whatever” är en referens till detta fall, för att ytterligare retas med industrin.

  http://avgoranden.domstol.se/Files/MD_Public/Avgoranden/Domar/Dom2015-18.pdf

 38. Intressant! Hur ser innehållet ut jämfört med en hemgjord havredryck? Jag skulle gärna vilja hitta ett alternativ om nu havredryck som man köper i affären är en sockerbomb.

 39. Lars Elofson skriver:

  Tack Ann, för en mycket intressant artikel! Men, man blir ju närmast bedrövlig över allt processande, med sockertillsatser osv. Så bra att du/någon orkar och har den kunskap som krävs för att följa upp och granska! Jag är mycket intresserad av Oatly’s svar.

 40. Tack för detta =)

 41. Intressant. Har du fått något svar än?

 42. Är det samma sak med Änglamarks havredryck (eller Oatlys EKO)?

 43. Li Bergenstråhle skriver:

  Väldigt bra initiativ. Undrar om Coops havredryck är bättre. Väntar intresserad på Oatlys svar.

 44. agneta ljung skriver:

  det är hemskt med deras budskap: Wow no Cow. utan kor lär de inte kunna så sin havre och insekterna försvinner.
  När jag på en kartong såg ett stort pekfinger riktat mot mig: du är en av oss, fick jag Kina i tankarna, det luktade fascism lång väg. Det har faktiskt blivit så att det anses fint med Oatley och lite föraktligt att ha mjölk i kaffet!
  mvh Agneta Ljung

 45. Sitter här med Oatlys Havredryck delux. Det står inget under ingredienser att de har tillsatt maltos. Hade drycken enbart innehållit naturliga sockerarter från enbart den havre de tillsatt så borde det såklart räcka att skriva 10% tillsatt havre. Men nu har de tagit fram maltos separat och tillsatt 40 ggr högre värde än havre innehåller. Får de verkligen utelämna det, detta är ju en separat tillsatt ingrediens? Vad säger lagen? Undrar även om det finns något annat märke på marknaden som inte tillsätter maltos eller något annat skräp utan är en äkta vara?

 46. Du borde jobba lite på din matte! Du räknar ut hur mycket socker det finns i havrebasen och försöker få det till att det finns så mycket i själva drycken. Du glömmer att det är utspätt med rätt mycket vatten. Medvetet missledande eller bara fel i uträkningen?

 47. Bra skrivet Ann. Det pissföretaget har gjort sitt sen länge.
  Men absolut “show us your numbers” mm mm mm mm. Ska vi kika på decenniets största hycklare?

 48. Helene Wahlström skriver:

  Bra skrivet Ann!

 49. Alice Kilefors skriver:

  4,1g/100g är lika mkt socker som det är i vanlig mjölk. Men såklart ska ni granska o trycka ner de vegetabiliska och veganska produkterna som är lätta att ”sätta dit” och skapa debatter och uppmärksamhet om.
  Skriv detta om vanlig komjölk istället och alla carnivores/allätare hade blivit vansinniga

  1. Precis! Konstigt att inte laktos är lika ”hett” i sockerdebatten?

 50. Morgan Ternow skriver:

  Mycket intressant och diabetestestet tyder ju på att resultatet av det du beskriver stämmer.
  Dock – Förstår inte riktigt uträkningen?
  Havrebas är 9 delar vatten och (1)en del havrebas. Är inte det den huvuddelen av drycken alltså inte andel socker och en tillsats för sötning baserat på havre tillsatt som (naturligt socker) som är en del i sig?
  Även om det är så så hur kan 9/10-delar vatten och en 1/10-del (10%) havre bli 41% socker?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.