fbpx

Ann Fernholm

Post image

Svar från Oatly: Maltosen i vår havredryck är naturlig

I onsdags skrev skickade jag ett öppet brev till Oatly, där jag menade att det är vilseledande att påstå att sockret i deras produkter är naturligt. De har brutit ner stärkelsen i havre till sockerarten maltos, så att havredrycken innehåller lika mycket maltos som öl. Nu har Oatly svarat. De anser att det är fel av mig att jämföra havre i fast och flytande form.

I sin marknadsföring har Oatly ridit på det faktum att havre anses vara ett nyttigt sädesslag med nyttiga fibrer, därför tycker de att vi ska dricka dessa fibrer. När jag i mitt öppna brev (läs via denna länk) kritiserade drycken eftersom den ger ett snabbt blodsockerpåslag, tycker Oatly nu att det är fel att jämföra havredryck med riktig havre. Här är deras svar. 

Oatly: Det är skillnad på havre och havre

Hej Ann, Tack för ditt brev. Vi mår bara bra och är särskilt glada när vi får prata om mat och klimat, så det är kul att det pågår en diskussion om de här frågorna tycker vi. För faktum är att många är nyfikna och att man kanske inte självklart vet hur saker och ting ligger till.

Låt oss först och främst börja med att konstatera att havre är ett bra livsmedel. Att äta havre regelbundet sänker både totalkolesterol och LDL-kolesterolet, hos både friska individer och de med risk för hjärt-och kärlsjukdomar (däribland diabetiker). En relevant faktor vid förhöjt blodsocker är fiberintaget, ju mer fibrer desto bättre för blodsockerregleringen. Man har i studier sett att havre (fullkorn från till exempel havregryn eller mathavre) ger ett lägre blodsockersvar efter en måltid. Denna mekanism är troligen relaterad till de lösliga fibrerna, speciellt betaglukaner.

Men det finns olika typer av havrebaserade livsmedel, vilket är viktigt att komma ihåg. Att jämföra olika typer kan tyckas enkelt, men Oatlys havredryck är ett flytande livsmedel och har därmed ett högre glykemiskt index än fasta sådana. Jämförelser avseende blodsockersvar är bara relevant för liknande livsmedelsgrupper – att jämföra fasta och flytande rakt av blir som att blanda äpplen med päron. I det här fallet ställs havredryck mot mathavre, vilket blir missvisande. Dessutom intas oftast havredryck vid en måltid, som frukost, mellanmål, lunch eller middag. Hur någons blodsocker reagerar beror på hela måltiden och inte bara ett livsmedel, exempelvis vad du häller i glaset. Det är därför inte så enkelt som i experimentet som gjorts – förutom att det såklart också är svårt att dra generella slutsatser från en studie där endast en person ingår.

Så till dina frågor om socker. Det finns inget tillsatt socker i våra naturella havredrycker, utan sockerarterna (som vi anger i näringsvärdestabellen) är naturliga disackarider (maltos) som kommer från havre. Vi har genom forskning hittat ett sätt att bryta ner stärkelsen till maltos under vår tillverkningsprocess med hjälp av enzymer, samma typ av enzymer som finns i vår mag- och tarmkanal. Samma process sker alltså i våra kroppar när vi bryter ner havre. Vår havre innehåller alltså inte “40 gånger mer socker” än havregryn eller mathavre, utan skillnaden är att mängden socker som är utskrivet på havregryns- och mathavreförpackningarna är mängden innan kroppen har brutit ner stärkelsen till maltos, medan samma process sker redan under tillverkningen av vår havredryck. Eftersom processerna är desamma, även om de sker på olika platser (i kroppen respektive Oatly-fabriken), skriver vi ut ”naturligt socker från havre” på våra förpackningar, för att vara tydliga med att sockret som framgår av näringsvärdestabellen inte är tillsatt, för det är det ju inte.

Naturliga sockerarter förekommer även i flera andra livsmedel, ett exempel är laktos i mjölk. I vår naturella havredryck finns 4 g maltos/100 ml, medan laktos i komjölk är knappt 5 g/100 ml. Och processen är liknande när man gör havredryck som när man gör komjölk. Man skulle kunna förklara det såhär: när komjölk ”produceras” i korna bryter de ner stärkelse från foder i sin matspjälkning – en liknande ”matspjälkningsprocess” sker när vi tar havre och gör den till havredryck. Vår naturella havredryck hamnar därför på samma, eller till och med lite lägre nivå, av sockerarter än till exempel mjölk. Vissa av våra produkter, till exempel de med choklad- eller apelsin-mangosmak, har vi har valt att söta med tillsatt socker för smakens skull . Det framgår precis som du visar på innehållsförteckningen.

Men det finns fler fördelar med att ersätta mejeri med till exempel havredryck, särskilt om man tar in hållbarhet och klimatpåverkan. Havredryck är klimatsmart, vår havredryck har till exempel 75% lägre klimatavtryck än komjölk (hur detta räknats ut går det att läsa mer om här). Och det är viktigt. Vi behöver minska livsmedelssystemets utsläpp om vi ska klara klimatmålen. Idag står det nämligen för enorma utsläpp, 21–37% av de globala växthusgasutsläppen enligt enligt IPCC (se kapitel 5, s.475–480) . Animalieproduktionen (kött, mejeri, ägg och vattenbruk) står i sin tur för 56–58% av dessa utsläpp ( J Poore och T Nemecek 2018 , s.4). Ska vi få ner dessa utsläpp och klara av Parisavtalet måste vi förändra vad vi äter, det visar en studie i Nature från 2018. Bara genom att världens alla medborgare i genomsnitt blir “flexitarianer”, det vill säga minskar intaget av animaliebaserade livsmedel till förmån för växtbaserade livsmedel – kan klimatförändringarna hållas under två grader.

Angående din andra fråga: självklart följer vi lagen. Sägningen “whatever” kom till därför att vi från början skrev “No milk. No Soy. No badness” på våra paket. Men just ordet “badness” uppfattade Svensk Mjölk som att vi hävdade att mjölk var dåligt för hälsan. Det hela slutade i en process i marknadsdomstolen som resulterade i att vi inte längre fick skriva så. Då tog vi såklart bort “badness” och ersatte det istället med något som inte hade något med produkten att göra, ”no …eh… whatever.”, som en blinkning till den processen.

Vi hoppas att du känner att du fått svar på dina frågor Ann, och att vi fått fram hur vi tänker och resonerar kring några av frågorna du lyfter i ditt brev. Om något fortfarande känns oklart så svara gärna på vårt brev – det är kul att brevväxla, tycker vi!

Allt gott, Nina Jansson Nutritionist, PhD, Oatly

Min kommentar: matens GI spelar roll

I sitt svar skriver Oatly att när de bryter ner stärkelsen till maltos i sina enzymeringstankar, är det i princip samma process som ändå sker i vår kropp. Därför skulle sockret i deras havredryck vara naturligt. 

Det tycks ha gått företaget spårlöst förbi att matens glykemiska index spelar stor roll för vår hälsa. När Oatly gör kroppens jobb och bryter ner maten i förväg, får vi ett mycket högre blodsocker av produkten. Ni som har läst Ett sötare blod vet att ett högt blodsocker driver inflammation, och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom (något som nyligen bekräftades i en stor Europeisk studie). 

Ett snabbt blodsockerpåslag gör också att insulinnivåerna i kroppen stiger mer än normalt, och insulin är en tillväxtfaktor. Biokemiska kartläggningar visar att bland annat att cancercellers tillväxt drivs av insulin, därför är det en riktigt dålig idé att konsumera mycket snabba kolhydrater.

Maltos och laktos påverkar blodsockret olika

I sitt svar jämför Oatly också sockerhalten i havredryck med den i mjölk. Det är som att jämföra ärter och rotmos. Havredrycken innehåller maltos, som består av två glukosmolekyler som sitter ihop. Båda dessa höjer blodsockret och maltos har ett högt glykemiskt index. Olika källor anger olika siffror, men maltos har ett GI-värde som ligger en bit över 100 vilket innebär att det höjer blodsockret snabbare än vitt bröd. 

Mjölk innehåller sockerarten laktos, som består av sockerarterna glukos och galaktos. Det är bara glukosen som direkt höjer blodsockret. Galaktos omsätts i levern, där sockerarten omvandlas till glukos. Men detta tar ett tag. Mjölkens GI-värde ligger därför lägre, under 50. 

Trots att mjölk innehåller mer sockerarter än havremjölk, kommer alltså havremjölken att höja blodsockret mest.

Klimat kan inte ställas mot miljö

I sitt brev skriver Oatlys nutritionist också om klimatet. Nyligen kom en rapport kring hur olika mjölksubstitut påverkar miljön, och den gav en nyanserad version av vad ett hållbart jordbruk kräver. Så här står det bland annat i rapporten: 

”Stora fält med ettåriga grödor som havre och soja är ekologiskt fattiga system, och ännu mera om de odlas med kemisk bekämpning av ogräs, insekter eller svampsjukdomar.”

Sedan är det värt att notera att antalet kor i Sverige har minskat från 1,9 miljoner på 1930-talet till strax över 500 000 idag. Så det är knappast kornas fel att våra utsläpp av växthusgaser har ökat radikalt. 

Även om man anser att havre kan rädda klimatet, är det dumt att börja massproducera ännu en söt dryck som höjer blodsockret. Det är mycket bättre för kroppen att äta havren som den är. Personligen har jag börjat göra tabouli med mathavre istället för bulgur. Det kan rekommenderas.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

 1. Jamen vad bra. Då ska jag lägga en klump gröt i kaffet i stället…

 2. Tack. Är verkligen väldigt bra att få en större helhetsbild av produkter som dagligen konsumeras och dessutom med vad man helt trodde var nyttigt och klimatsmart. Tack för en tankeställare.

 3. Det här inlägget gjorde att jag tappa trovärdigheten för er.

  GI är inte allt, mjölk innehåller tex hormoner. Stig skriver tydligt i sin bok att mjölk ska undvikas av flera skäl.

  Vart vill skribenten komma? Havremjölk är av flera anledningar (miljö/klimat, innehåll av havre osv) mycket bättre än mjölk, trots upplägget med tillsatt maltos. Mjölk avsedd för kalvar är inte ett bättre alternativ.

  1. Ann Fernholm skriver:

   Jag är gästskribent här, och är inte överens med Stig i allt. Idéerna om att mjölkprodukter skulle vara farligt ur ett hälsoperspektiv är överdrivna. Exempelvis är Frankrike ett land där man ätit mycket ost, och haft minst risk för hjärt-kärlsjukdom i hela Europa. Men personligen dricker jag vare sig mjölk eller havredryck. Båda höjer blodsockret, och faktum är att GI-värdet betyder mycket för hur bra maten är.

 4. Tack för en mycket bra blogg och post!
  Men vad ska man ha i t ex kaffet? Dricker jag kaffe med vanlig ko-mjölk blir min mage ledsen. Havremjölken fungerar däremot toppen. Men jag vill varken stötta oatley pga etik eller dricka havremjölk som är dålig för mig. Så vad finns det för alternativ?

 5. Vad rekommenderar ni att man har i kaffet som substitut för komjölk och havremjölk?

 6. Tobbe Ingemansson skriver:

  Hej Ann, jag är Barista o har en PhD i biokemi, men precis som ovan är vi i kaffebranschen intresserade att ge våra kunder ett alternativ till komjölk. Vi testade Oatlies havredryck men som alla andra alternativ, så är de helt enkelt för söta. Jag ringde till Oatly för några år sedan o undrade varför den var så ”söt” o att vi därmed inte vill använda den, exakt för de skäl du använder, GI indexet. Jag fick inget svar då men tack vare ditt brev fick vi nu det, dvs maltosen ger den söta smaken. Lite samma sak när vi använder laktosfri mjölk, som också smakar sött, där de också använder enzymer för att bryta ner laktosen. Vad som händer mer i ”tankarna” o under processen med vitaminer, fetter etc är en annan fråga. Man kan tappa de naturliga ämnena som sedan ersätts med syntetiska! En annan bifråga för oss barista är att vi vill kunna skumma mjölken, som med komjölkens proteiner! Vad vi inte vill ha är tillsatta syntetiska skummande ämnen till havredrycken eller annan ersättning för komjölken!

  1. Ann Fernholm skriver:

   Själv dricker jag kaffet svart! Så gott 🙂 Tror det är svårt att hitta ersättningsprodukt till mjölk som inte är processad. Men det hade kanske varit ett alternativ om Oatly inte bröt ner stärkelsen till maltos?

 7. Antalet kor har minskat eftersom att de har ökat produktionen från varje ko med lika mycket. De har helt enkelt effektiviserat processen att få ut fler liter mjölk från en ko… helt naturligt 😉

 8. Hej,

  Vad är ditt förslag Ann om man vill ha ett alternativ till mjölk/ havredryck i kaffet?

 9. Men vad ska man dricka då?!

  1. Ann Fernholm skriver:

   Jag dricker: vatten, svart kaffe, te, vin, i bland juice (ej regelbundet) och då och då en whiskey.

 10. Ju hårdare ansatt LRF och (det multinationella) ARLA blir , ju hårdare och mer desperat kritik.
  WHO (som sammanställer ett resultat av all världens forskning) är bestämd om att vi måste byta till en mer växtbaserad kost BÅDE för klimatet (och därigenom vår livsmiljö) och vår hälsa.
  Mörkermänniskor finns överallt och jag blir så trött på dem.

  1. Ann Fernholm skriver:

   Naturvårdverket sammanställer också data. De har bra koll på vad Sveriges natur behöver, både utifrån ett klimat och mångfaldsperspektiv. De skriver:
   ”Även om köttkonsumtionen måste minska för klimatets skull, har köttproduktionen också en positiv påverkan på miljön. Det är viktigt att ta hänsyn till fler faktorer än utsläpp av växthusgaser. Exempelvis är betande djur avgörande för att hålla våra betesmarker öppna med de värden det för med sig, bland annat i form av ökad biologisk mångfald. Betesmark bidrar till att uppnå miljömål såsom Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Genom att konsumera kött från djur som produceras med god djurhållning och låg antibiotikaanvändning gynnas även folkhälsan. ”

   Det är viktigt att ha flera perspektiv med samtidigt. Om vi räddar klimatet men offrar bina, har vi inte vunnit mycket.

 11. Hej!

  Jag har länge bytt ut mjölken mot havremjölk i recept i tron om att det skulle vara ett nyttigare alternativ. Hur ser ni på saken nu när den här informationen kommit fram? Ni har ju växtbaserad mjölk i många av era recept. Kommer ni fortsätta använda växtbaserad mjölk till guldmjölk exempelvis eller är det bättre att avstå från att dricka det helt?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.