6 saker vi gläds över – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

6 saker vi gläds över

Hösten har rivstartat för oss i föreningen Frisk Mat. Och tack vare ytterligare finansiell support, från Jonas and Christina af Jochnick Foundation, har vi kunnat sjösätta en rad saker som vi nu kan dela med oss av!

1. Vi har beslutat att medlemskap i Frisk Mat ska vara kostnadsfritt.

Hurra! Genom att vi blir ännu fler medlemmar i föreningen blir vår röst starkare – så gå in här och ge oss ditt stöd. Som medlem får du också våra nyhetsbrev med uppdateringar om hur arbetet fortlöper.

2. Nu bygger vi äntligen friskmat.se!

En första lanseringsbar version av plattformen byggs för fullt och kommer vara färdig runt årsskiftet 20/21 – en fantastisk milstolpe! Vår vision för friskmat.se är att den ska bli den självklara mötesplatsen för alla de 31 000 personer som i Sverige arbetar med våra skattefinansierade måltider. Och att de här ska kunna sprida sin kunskap, recept och positiva initiativ till varandra. Tänk dig att Tasteline möter Facebook.

3. Spridning av Frisk Mat-rapporten

Frisk Mat-rapporten, som du kunde läsa om i vår förra krönika, skickas nu ut till landets alla kostchefer. Vi passar då också på att berätta om plattformen och när vi planerar att lansera den. För att kunna ta detta nästa steg – att lansera plattformen till landets kostchefer och de som planerar, beställer och lagar måltiderna inom skola, vård och omsorg – är vi i behov av ytterligare finansiellt stöd. Vi jobbar därför intensivt med att få med oss trovärdiga företagsvänner på vår förändringsresa. Tipsa oss gärna om du känner till ett företag som du tycker vi borde kontakta!

4. Underlag för medborgarförslag

Tillsammans med En Sockersmart Skola, TheJOLOWay och Generation Pep är vi igång med att ta fram ett medborgarförslag som på ett enkelt sätt ska hjälpa föräldrar/vårdnadshavare, elever, pedagoger/lärare och skolsköterskor att påverka sin kommun, förskola/skola till att servera mer näringsrik mat.

5. Ännu mer samverkan!

Vi kommer under hösten också delta i Dietisternas riksförbunds projekt som syftar till att måltiderna på landets sjukhus ska bli mer personcentrerade, sjukdomsanpassade och evidensbaserade.

Listan av saker att glädjas över kan dessutom förlängas med glada nyheter från andra som arbetar med den offentliga måltiden, men en specifik sak vill vi lyfta extra mycket – framförallt med anledning av den femte punkten här ovan:

6. Livsmedelsverket har publicerat nya riktlinjer för sjukhusmåltiden

I LMVs pinfärska publikation Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus läser vi saker som att “Måltiden ska användas på ett pedagogiskt sätt för att inspirera till hälsosamma matvanor”, “Sjukhusets måltider tillgodoser patienternas energi-, närings-, och vätskebehov över dygnet och att de används som en del av vården“, “Det bör finnas samverkansforum för utveckling och uppföljning av måltidens kvalitet” och “Personal som hanterar måltider ska kunna ge information om måltidens innehåll”. Gissa om detta är ljuv musik i våra öron?! Som vi har pratat om vikten av dessa delar de senaste snart tre åren.

Dessa riktlinjer planerar vi att skriva mer om i vår nästa krönika.

Till sist. Föreningens arbete är helt ideellt och vi tar tacksamt emot donationer – varför inte ge någon du tycker om en fin födelsedagsgåva, julklapp eller “gå-bort-present” istället för en blomma, som bidrar till arbetet för en bättre folkhälsa?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.