Hur kriser blir en källa till utveckling och omstart – Food Pharmacy

Erik Hemmingsson

Post image

2020: ett galet år, men…

Få människor kunde förutsäga allt som 2020 hittills har innehållit, där vi på många sätt kollektivt utsatts för prövningar som åtminstone jag aldrig stött på i min livstid. Senast jag gav mamma och pappa en kram var i februari, och då bor vi ändå ganska nära varandra. Men även om det är lätt att älta det negativa så skulle jag vilja lyfta fram hur vi kan välja att se på kriser på ett positivt sätt, t ex som en källa till utveckling och omstart.

Mänskligheten behöver trots allt utvecklas, speciellt när det gäller skapandet av livsstilar som är långsiktigt hållbara, där alla ges bra chanser att skapa ett meningsfullt och blomstrande liv. Nu är det är upp till oss att skapa en bättre framtid för oss själva och för kommande generationer. Det är en unik möjlighet att ta tag i våra gemensamma problem och utmaningar. 

Jag tänker på sådant som miljön och fattigdom, men även maten och omställningen till en mer småskalig, hållbar, lokal och varierad produktion. Tänk dig en framtid där nyttig och näringsrik mat även är den mat som är mest tillgänglig, oavsett var du bor eller storleken på plånboken. Tänk dig att alla, från det minsta dagisbarnet till våra äldsta seniorer, kunde få njuta av en sådan mat hela tiden. Hur mycket skulle inte det betyda för folkhälsan? Hur många liv skulle vi spara? 

Låt oss komma ihåg att dålig mat är på topp-3 listan över faktorer som orsakar flest dödsfall i världen, tillsammans med högt blodtryck och rökning. Ett högt BMI, som på många sätt drivs av skräpmaten, ligger på plats 5. För att ge lite perspektiv så beräknas fetma (BMI ≥30 kg/m2) enligt WHO kosta ca 3 miljoner människoliv per år, en siffra som sannolikt kommer öka ännu mer framöver. Incitamenten för att få till en bättre och mer hälsosam matproduktion kan knappast bli större. 

Men för att återkomma till 2020, så finns det rimligtvis ingen annan grupp i samhället som har påverkats så mycket som våra äldre. Att umgås med nära och kära är en av de absolut mest mänskliga och positiva saker vi kan ägna oss åt. Som epidemiolog så skulle jag säga att det finns få saker som är så skadliga för vårt välmående och livskvalitet som ofrivillig social isolering. När den mest akuta krisen lagt sig så måste vi få till en ordentlig förändring när det gäller situationen för våra äldre, dvs de som en gång byggde upp våra samhällen och vår ekonomi. Det är det minsta de förtjänar. Och varför inte bjuda in fler äldre i TV och annan media, som idag känns väldigt tomt på äldre och kloka förebilder. Vi behöver deras erfarenhet och historiska perspektiv. Hur mycket skulle de inte kunna ge till dagens barn och ungdomar, som på många sätt känns väldigt vilsna i dagens högteknologiska skärmålder, där den genuina mänskliga kontakten minskats ner allt mer. 

En annan sak som blivit tydligt är att människor verkligen behöver investera i sin hälsa. Länder som ligger högt i ohälsa, t ex fetma och hjärtkärlsjukdom, har drabbats betydligt hårdare av corona, exempelvis USA. Om vi satar på att bygga upp samhällen som sätter hälsa och välmående högt, så står vi mycket bättre rustade när det dyker upp kriser och andra yttre påfrestningar. Alla problem kan inte lösas av sjukvården, vi måste satsa mycket mer på prevention. 

Med en god hälsa blir det lättare att verka med full kraft, ditt liv kommer sannolikt kännas mer meningsfullt, och din tillit till att du klarar av stress, press och yttre påfrestningar ökar. Det blir lättare att skapa det liv som du verkligen önskar dig, och du kan lättare komma in i ett kreativt och positivt livsflöde. Och om det råkar komma en kall vind som puttar omkull dig, så kommer du snabbare upp på fötter igen, och din tilltro på din egen förmåga ökar. Din motståndskraft blir allt bättre. Så försök att se lite positivt på kriser, och hur de uppmuntrar dig att reflektera över sådant som du kan jobba på, så att du kan stå stadigt i livet hur stormigt det än blåser där ute. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash.

Kickstarta hösten!

MISSA INTE VÅR POPULÄRA FASTEHÄRMANDE 5-DAGARS KUR 4-8 SEPTEMBER

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.