Svepet – hasselbackspotatis, klimakteriet och skam – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Svepet – hasselbackspotatis, klimakteriet och skam

Äntligen torsdag! Hasselbackspotatis och champinjonsoppa, klimakteriets tre olika faser och hur påverkar skam egentligen oss? Här är veckans viktigaste nyheter på FP!

Slurp, hasselbackspotatis med tahini och valnötter!

Säger vi hasselbackspotatis gissar vi att några fler än vi får barndomsminnen. Att hasselbacka rödbetor, sötpotatis, rotselleri, squash, äpplen och päron har vi kommit på senare. Här kommer i alla fall en favorit på pumpa som passar på middagsbordet oftare än på söndagar!

Hur påverkar skam oss?

Den här artikeln handlar om en av våra grundkänslor som kan vara svår att komma i kontakt med. Den är ofta så ingrodd i oss så att vi inte ens märker att vi har den, bär på den och lever våra liv under dess makt.  Vi snackar skam. Och om varför vi i tid och otid försvarar, förklarar, förstorar, förminskar, skuldbelägger och hävdar oss. Allt för att skydda oss själva från att andra inte ska se eller förstå att vi är otillräckliga. Att vi har brister. Att vi är imperfekta. Läs mer om detta här.

Champinjonsoppa med palsternacka och timjan

I veckan delade en av våra kära gästskribenter med sig av en riktig favorit som dessutom är enligt autoimmun kost, AIP. Det går bra att använda såväl vanliga champinjoner som de större portobello eller de lite mörkare skogschampinonerna. Palsternacka bidrar med bra kostfiber och vitamin C, och gör soppan dessutom mer mättande. Du hittar receptet här.

Klimakteriet och de olika faserna

Det börjar hända saker i Sverige i menopausdjungeln – Socialstyrelsen har fått i  uppdrag av regeringen att ta fram en rapport för hur klimakterievården ser ut och hur den kan förändras och Uppsala Universitet har dessutom precis startat ett världsunikt projekt där man för första gången ska titta på hur kvinnors psykiska hälsa ser ut under de reproduktiva åren vilket är ett enormt framsteg. Men samtidigt råder det fortfarande stor förvirring runt klimakteriet och det olika faserna – perimenopausen, menopausen och postmenopausen. Här reder Katarina Wilk ut de olika faserna en gång för alla.

Välkommen att delta i ett digitalt föredrag med Ann Fernholm

Varför äter vi så mycket sött? Hur påverkar det kroppen? Och hur kan vi minska på allt det söta, men fortfarande tycka att livet är en fest? Häng med på Ann Fernholms första digitala föredrag om socker den 17 november kl 18.30-20. Kostnaden är 195 kronor, och av dessa riksdaler går 40 kronor oavkortat till Kostfonden som stödjer livsviktig forskning. Läs mer här eller anmäl dig direkt via denna länk.

Senaste nytt från FP Köksträdgård

När löven faller och naturen går i ide faller väl också köksträdgården i dvala? Ja, det trodde i alla fall vi. Tills Catarina sms:ade oss och berättade om sina planer för vinterodling. Om du inte redan följer vår köksträdgård på The Botanical Guppy så börja gärna gör det här. Massa kunskap, fina bilder och recept på det vi skördar från köksträdgården utlovas!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.