Svepet – kulturmat, vikten av återhämtning och pumpapilaff – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Svepet – kulturmat, vikten av återhämtning och pumpapilaff

Äntligen torsdag! Utrotningshotade livsmedel, vikten av återhämtning och pilaff med quinoa och pumpakärnor. Här är veckans viktigaste nyheter på FP!

I vilka butiker finns kulturmaten?

Utrotningshotade djur och växtarter har man ju hört talas om, men nu pågår faktiskt en inventering som är tänkt att göras en gång om året och ge en bild av vilka matvaror som är mest sällsynta och därmed hotade. Läs mer i Henrik Ennarts senaste artikel om kulturmaten här. (Och för den som följt forskningen kring tarmflorans betydelse för hälsan tillägger jag gärna att det även finns stora hälsomässiga fördelar med att äta mer kulturmat.)

Quinoa and pumpkinseed pilaff

A classic pilaf is a rice dish that is made using broth, butter and almonds but we are going to give it an upgrade. While tri-color quinoa works here too and I personally think it’s fun, using white quinoa goes home with the kiddos a bit better. As a bonus it only take 15 minutes and pairs with just about any meal your hearts desired. Receptet hittar du här.

Fokusera mer på återhämtningen än på stressen

Kanske har det här året inneburit en förändring för vissa, med mindre pendlande och sociala sammanhang. Men det behöver inte betyda att stressen har minskat. Stressen skapas oftare i vår interna värld än i den externa. Det är inte alltid stressen kommer av att vi behöver springa till bussen eller skynda till mötet utan den mesta av stressen skapas i våra tankar. Oron för hur det ska bli. Stressande tankar kring hur vi ska hinna med alltihop. Känslan av brist på kontroll i våra egna liv. Det innebär att stressresponsen kan vara fullt påslagen även hemma i tv-soffan när vi egentligen inte har bråttom någonstans. Vilket då betyder att för vissa har stressen faktiskt ökat i år, även om vissa grupper i samhället har fått färre åtaganden i kalendern. Tips på hur du återhämtar dig i det lilla hittar du i Helena Önnebys artikel här.

Nya recept på The Botanical Guppy

Förra veckan var som bekant läslovsvecka och det var fullt ös medvetslös på TBG. Nu ligger världens bästa recept på sega äppelremmar, örtsalt med gurkmeja och en nyponsoppa i sann FP-style här – ett besök dit (kanske till och med att du börjar följa kontot?) rekommenderas varmt.

How A Leaky Gut Damages Our Liver

Ny krönika från Graeme Jones och den här gången handlar det om “leaky gut” (även om Graeme redan i första meningen gör klart för oss att han inte gillar just uttrycket “leaky gut”). Läs allt om hur du kan undvika “leaky gut” (där kom det igen) och de leverskador det kan leda till här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.