Holiday Snack Board With Saffron Lemon Honey
The holidays are a time when we have the time to gather together and just be. To talk and connect and have intimate conversations. Even if this year is a smaller gathering than normal for most, we are all finding ways to create the same cozy factor the holidays bring.
Instagram or no Instagram, you have likely not missed the rage over cheese/charcuterie boards. They’re are an easy way to make sure there’s something for everyone and the perfect way to keep everyone one gathered together for fun and lots of chit chat.
But cheese boards don’t have to be centered around cheese and meat. A lot of times the holidays are filled with splurging and indulging on rich and sweet foods but today I wanted to share with you how to make a flavorful snack board, full of holiday flavors yet not centered around the classic items. Plus, I share my holiday saffron and lemon honey that makes just about anything better, not just goat cheese (check out the tip under the recipe card to see other uses for this treat)!
This board is meant as inspiration, so think about your family when putting it together to reflect some of their favorites. Some of my family’s favorites on this snack board are the salty maple cinnamon pecans, the saffron honey over the goat cheese and the allspice pepita and pomegranate hummus.
Below are the recipes for the homemade components of the snack board but also included on mine is: Pistachios, Seed crackers, rye crackers, spelt crackers, Pomegranate seeds, Dried cranberries, Hummus and Dried apple chips.
PrintSaffron Lemon Honey
- Portioner : 1 burk 1x
Ingredienser
250 g honung
1 paket saffran
1/2 tsk färsk pressad citronsaft
plus en citronskiva
Instruktioner
Blanda honung, saffran, citronsaft och citronskiva i en kastrull. Värm varsamt på låg temperatur undvik att den kokar då den kan bli lite skummig. (Om det skulle hända så är det bara att låta den kylas ner och skapa av med en sked.)
Anteckningar
TIPS!Jag gillar att servera den med citronskivan kvar i honungen. Den kan sparas länge upp tills ett år men det är svårt att uppnå eftersom den gör många saker så mycket godare. Typ som tomtegröt, ostar, te, tomatsåser, fisksoppa, osv…..
Salty Maple Cinnamon Pecans
Ingredienser
2–3 dl råa pekannötter
1 msk ghee
2–3 msk lönnsirap
en nypa kanel
en nypa havssalt
Instruktioner
Värm nötterna i en stekpanna med ghee och sirapen. Rör runt under mellan-hög värme tills nötterna börja få lite färg, bara några minuter, undvik att det börjar ryka. Häll över till en tallrik för att svalna men strössla lite kanel och salt ovanpå först.
Kryddpeppar Pepita och Granatäpple Hummus
- Portioner : 1 skål 1x
Ingredienser
1 dl pumpafrön (pepitas)
1 tsk olivolja
en nypa kryddpeppar
en nypa havssalt
granatäpple
1 paket hummus eller en av Food Pharamacys recept
färsk krossad svart peppar
Instruktioner
Rösta pumpafrön i en stekpanna lite lätt. Häll över olivolja och strössla med kryddpeppar och salt. Låt svalna innan fortsättning med hummusen.
Hummus
Ta hummusen i en skål och gör groppar med en sked. Ringla över lite olivolja och toppa hummusen med de färdiga pepitas plus granatäpple och lite färsk krossad svart peppar.
Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.