Träna din självkänsla med The EQ GYM – Food Pharmacy

The EQ GYM

Post image

Jag är så rädd!

Muskulatur: Självkänslomuskulatur

Om du har kommit i kontakt med din innersta kärna av rädsla så har du modet att vara sårbar. Du är förmodligen medveten om dina skydd kopplat till skam, sorg och ilska. Här kan du läsa mer om hur skam påverkar oss, om sorg och hur du vet om du är deprimerad, samt ilska och varför du är irriterad. 

Vårt ego, dvs. din radio (läs mer om konceptet radion här), är som sagt utformat för en sak: överlevnad! Detta har hjälpt mänskligheten från att dö ut men har också stoppat oss från personlig tillväxt.

Så, vad ger dig den bästa chansen för grundläggande överlevnad? Att leva ett liv med minsta möjliga risk? Att göra samma sak om och om och om igen? Det som skulle göra din Radio/ditt Ego lyckligt är att aldrig prova något nytt. Radions största skydd är således rädsla. 

Om du känner rädsla just nu, kan det betyda att du håller på att förändras! Sättet vi känner rädsla är ofta en känsla av motstånd. 

Varje gång du gått igenom en stor förändring i ditt liv, gift dig, bytt jobb, flyttat till en annan stad, skiljt dig etc. finns det alltid där lite rädsla eller ångest. Se om du kan se på det som att rädsla är en signal om att du är på rätt väg.

Beteende kopplat till omedveten rädsla:

  • Vara till lags
  • Bekräftelsesökande 
  • Medberoende
  • Obeslutsamhet
  • Manipulerande
  • Självförminskande

Kom i kontakt med din rädsla.
Vem behöver dig?
Vem behöver du?

Tänk nu en liten stund på om ingen skulle behöva dig? Hur skulle det kännas? Hårt, jobbigt, meningslöst? Bäst att hitta någon som behöver dig då, eller hur? Vi bygger väldigt mycket värde, glädje och bekräftelse kring att vara behövda. Varav att vi omedvetet kan ha skaffat oss väldigt mycket projekt, jobb, barn etc. så vi konstant kan känna oss behövda. Samtidigt som vi kan ha motstånd till att inte vara fria att bestämma själva vad vi ska göra. Igen, inre konflikt. Tvådelade. 

Rädslans innersta kärna är den sårbara sanningen om oss själva. Den där sanningen som vi inte vågar titta på, kännas vid och absolut inte vill avslöja eller visa för andra. Vi har till och med gömt sanningen om oss själva så pass att vi själva inte ens kan komma i kontakt med den. 

Känn efter?!

Hur känns det att vara oviktig, meningslös och betydelselös för andra? Radion/Egot: “Varför ens ta reda på det? Nej, det är bäst att vara så långt bort ifrån den känslan som möjligt.” Och så kan vi leva resten av våra dagar med rädsla att vara oviktig och med rädslan för att dö. För om jag dör, så finns jag inte, och om jag inte finns – ja, då är jag helt meningslös. Panik – eller hur? Bäst att inte prata om det! 

Vissa av oss är drabbade av väldigt låg självkänsla. Vi har alltså inga positiva känslor för oss själva. Vi kan vara splittrade här. En del av oss kan titta oss i spegeln och säga jag ser bra ut. Med den andra delen vill att vi ska titta igen och igen och igen om försäkring att det stämmer. 5% av oss kan veta att vi är tillräckliga och 95% kan känna att vi inte är det. 5% är din medvetenhet. 95% är ditt undermedvetna. Och som vi alla vet nu – det är det undermedvetna som styr oss (läs mer om det inre barnet och det undermedvetna här).

Jag är smart, jag är vacker, jag är kreativ, jag är snäll, jag är älskad, jag är företagsam, jag är ödmjuk, jag är rolig, jag är nyfiken, jag är en bra pappa, jag är vältränad. Vi kanske alla kan säga snälla saker om oss själva och tro på det. Till och med veta att det är sant. Tricket är att det inre barnet (det undermedvetna) ofta inte vet och känner det. Vi måste därför, tror vi, har andra människor runt oss som förstärker detta. Som bekräfta oss på olika sätt så vi kan känna oss värdiga. 

Självkänsla = att vara ok med att vara själv i alla våra känslor 

Vi måste förr eller senare, om vi vill må bra, möta det inre barnet. Hjälpa den att byta perspektiv. Och hjälpa den vara ok med alla sina känslor. När vi tränar på detta ökar vi vår självkänsla.

Det vi vet är att det inte är många som har bra självkänsla

De som presterar mest, är mest framgångsrika och jobbar hårdast. Mest erkända. De kan ha kommit till framgång från lust. Passionerat älskat att skapa, kreera och tränat. Eller så har vi kommit dit av rädsla att inte duga, räcka till, slagit på själva och därför presterat och mått dåligt i det. Varit stressade och slutkörda. Det kan ha börjat med passion och glädje men slutat med ångest och hård prestation. 

En vanlig ingrodd undermedveten sanning som Radion agerar och talar utifrån blir således att vi inte får slappna av. Då tappar vi stjärnglansen, uspen, pengarna, makten, skönheten osv. Och tappar vi den, ja vad händer då? Meningslös? Betydelselös? Oviktig? 

Vår Radios största rädsla är att vi är oviktiga, betydelselösa och meningslösa

Tänk om att bli meningslösa och betydelselösa är det bästa som kan hända oss? Det kanske blir hårt först för Egot och vi försätts i smärta när Egot sakta dör eller får en mindre roll. Hur skulle det kännas om vi var okej med att vara meningslösa och betydelselösa. Frihet? Ja då blir det plötsligt väldigt meningsfullt igen. Ibland behöver vi gå hela varvet för att komma dit. 

Vad är ditt största motstånd?

Reflektera. Vad känner du mest motstånd till. Om du kan kapitulera för motpolen till din övertygelse så har du gått in i skuggan, tänt lampan och träningen har börjat. Du har gått djupt in i dig själv. 

Medvetna övertygelser:

Jag har inte tid.
Det måste vara meningsfullt.
Det måste betyda något.
Död är det värsta som kan hända.
Jag vill inte vara ensam. 
Jag behöver pengar för att vara lycklig, må bra eller kunna existera.

Undermedvetna omedvetna övertygelser:

Jag måste hjälpa till för att få finnas till.
Jag måste prestera för att vara värt något.
Ingenting få dö.
Ensam betyder att inte har något värde. 
Ja, vad händer när alla våra beteende och skydd från obekväma känslor tas bort. 
Vad händer när vi står där med oss själva och det finns ingen att hjälpa, inget att prestera, men massor av tid?

Undviker du eller flyr du rädslan? 
Sök sanningen och lärandet. 

Varför avvisar du mig?
Varför vill du inte att jag ska jobba här?
På vilket sätt tycker du om mig?
Varför vill du inte ses?
Varför vill du inte samarbeta med mig?

Blinda vinkeln

Att till exempel förstå varför någon sagt nej till oss kan hjälpa oss. Att våga fråga varför är väldigt skrämmande. Lika skrämmande som att avvisa och säga nej till någon och berätta varför. 

Se om du kan fråga den som avvisar dig efter sanningen. Våga titta på den. Våga stanna i den. Våga förstå den. Våga släppa den. 

Att veta sanningen kan kännas hårt men det blir också ärligt och hjälper dig framåt.  Att våga fråga mjukt om det som kan göra ont är en akt av kärlek och de kännetecknar också självkänsla. 

Se om du i retur kan göra samma sak för andra. Dela med dig om varför du avvisar.

Med en tränad självkänsla-muskulatur kan du vara i alla dina känslor och prata både om dem och i dem utan att fly eller skylla ifrån dig. Du kan dela din rädsla ifrån ett sårbart ställe. Du är i kontakt med dina känslor. 

Vill du förstå mer hur du tränar din självkänsla? Kom till EQ Gyms gratis session nu på söndag i ämnet, eller jobba med en coach. Du hittar oss här!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.