Saffransfudge, alkoholfri glögg och läckande tarm - Svepet – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Saffransfudge, alkoholfri glögg och läckande tarm – Svepet

Eftersom det inte blev något svep förra veckan så blir ett extra maffigt svep i dag. Vi har hunnit laga en hel del mat sedan sist (vad sägs t ex om citronfudge, brysselkål med varm honungsglaze och rödbetssoppa?), och så har vi hunnit skriva om läckande tarmar, yoga och Frisk Mat-rapporter. Här är veckans viktigaste nyheter!

Leaky Gut Causes Higher Severity of Covid-19

I Graeme Jones senaste artikel på FP handlar det om läckande tarmar och Covid-19. En ny studie indikerar att sk läckande tarm kan vara en prediktor för allvarlig Covid-19, och veckans artikel handlar därför om vad man kan göra för en god tarmhälsa, bl a att öka sitt intag av fibrer, få i sig tillräckligt med vitamin D och dricka mer grönt te. Läs mer om detta här.

Rostad brysselkål med varm honungsglaze

Ja du, det här var så gott att vi får lätt prestationsångest nu. Hur ska vi kunna göra den här magiska brysselkålsalladen med varm honungsglaze med rosépeppar rättvisa? Hur ska vi kunna hitta tillräckligt målande ord för att du ska förstå att du måste, alltså m-å-s-t-e, laga den till julbordet? Du hittar receptet här.

Food Pharmacy-podden x 2

Förra veckan bjöd vi in Magnus Fridh och Sheila Arnell till Food Pharmacys-podden och ett samtal om yoga och meditation. Varför känner många en rädsla för att prova yoga? Och har meditation alltid en avstressande effekt? Lyssna här eller här.

I den här veckans poddavsnitt pratar vi om oxfilé och vitlökssmör, men framför allt så intervjuar vi Olga Grönvall Lund som startade Reformaten 2019, efter att ha bevittnat vilken mat som serverades på sjukhuset när hennes pappa insjuknade i cancer. Hon kände att va sjutton, nåt måste hända. Det globala matsystemet måste reformeras! Lyssna där roddar finns eller här.

Oooch, när vi ändå snackar podd så kan vi ju inte låta bli att tipsa dig och alla dina engelskspråkiga vänner om att vi släpper vår engelska syster till Food Pharmacy-podden, nämligen The Food Pharmacy Show, nu på söndag. Första avsnittet är en intervju med 5:2’s pappa, alltså ingen mindre än Michael Mosley, och detta vill du INTE missa.

saffransfudge

Saffransfudge med smak av citron

Tror baske oss att vi hittat ett nytt favoritrecept till gottebordet! Vilket är riktigt förvånande med tanke på att vi normalt sett inte alls är så stora fans av saffran. Men i kombination med citron så älskar vi tydligen det? Vilket fått oss att börja fantisera i hemlighet om att råka tappa lite citronskal i årets lussekattsdeg. Det är ju faktiskt lucia nu på söndag… Lussekatter har liksom aldrig riktigt varit vår grej, kanske på grund av saffranet inser vi nu? Citron kanske kan vara lösningen? Saffransfudgen hittar du oavsett här.

Rödbetssoppa med kummin och pepparrot

Så låt oss illa kvickt hoppa över till en krydda som vi älskar. Nämligen pepparrot! Så inga blev gladare än vi när vi inser att Dietistens Val uppmuntrar oss att ösa ner pepparrot i veckans recept på rödbetssoppa. Soppan reds med linser, ett fiffigt sätt för att få in mer näring och nyttigheter som även bidrar med bra mättnad. Och gaktum är att vi själva använde precis samma redningstrick när vi lagade den italienska soppklassikern ribollita för några veckor sedan, fast då med vita bönor. Nåväl, rödbetssoppan hittar du här.

Utlottning av The Nutrient Hunter

Nu är den ju här, den engelska översättningen av Näringsjägaren. I veckan utlyste vi en tävling på vår insta där vi lottar ut tio ex av boken. Börja följ oss på insta och in och tävla – vi korar inte de lyckliga vinnarna förrän i morgon.

Några till nya skribenter

Vårt näringsjagargäng växer som sagt här på FP, och idag tänkte vi berätta om de fem sista tillskotten i vårt jaktlag. Två av dem sitter ihop, precis som vi gör, så de räknas egentligen bara som en. Läs om vilka de är här.

Snart är det jul, och vi behöver er hjälp!

Hösten har flugit förbi och snart är julhelgerna här. Vi som många andra utvärderar året som gått och planerar för det kommande. Trots ett väldigt speciellt år som inte lämnat någon opåverkad så har föreningens arbete gjort stora framsteg. Vårt nu stora nätverk av systerinitiativ, myndigheter och företag gör oss stolta. Vi bygger äntligen det digitala community för alla de som arbetar med offentlig mat som vi har drömt om. Och vår allra första rapport – Frisk Mat Rapporten – har levererats till alla Sveriges 440 kostchefer.

Vi vet att ni är många som liksom oss brinner för att maten i den offentliga sektorn ska smaka ännu bättre och vara ännu mer näringsrik. Vi är också övertygade om att många av er har både idéer och kontakter som kan leda till att vi får kontakt med företag och organisationer som kanske är intresserade av att stötta föreningen ekonomiskt, genom vårt framtagna program för företagsvänner. Om ni vill dela med er av tankar och idéer skulle vi bli väldigt glada – kontakta oss på info@friskmat.se! Läs mer här.

December i FP:s köksträdgård

Och medan du står i köket och river ner citronzest i din lussekattssmet, så försöker vi tillbringa så mycket tid vi bara kan i vår underbart vintriga köksträdgård. I veckan har vi publicerat nya filmer, så räkna med mycket inspiration, pyssel och recept inför jul. Och börja följ vår köksträdgård redan nu här.

Och därmed sätter vi punkt för veckans svep och önskar dig en fortsatt fin vecka!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.