Kan lågt blodtryck orsaka bekymmer för din hälsa? – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Kan lågt blodtryck orsaka bekymmer för din hälsa?

Jag tror nog att de flesta vet att högt blodtryck inte är bra för hälsan. Ett blodtryck uppstår när hjärtat pushar ut blodet i blodkärlen, något som man kan känna när man tar pulsen på sig själv på handlederna. Ett för högt blodtryck skapar över tiden ett för stort tryck på insidan av blodkärlen och detta kan leda till hjärtfel .

När vi går till doktorn eller bokar tid för en undersökning tar vårdpersonal ofta blodtrycket så förhoppningsvis vet du vid detta laget vilka värden du oftast ligger mellan. Beroende på olika faktorer så kan blodtrycket variera, t.ex. kan din ålder, härkomst, vikt, tobakanvändning, saltintag, stress, inaktivitet mm spela in. Enligt American Heart Association vill man idealiskt att blodtryck ligger under 120/80. Värden över detta börjar räknas som högt blodtryck (hypertension) och trycket inne i blodkärlen blir såklart gradvis högre om siffran stiger. 

Däremot så hör man sällan om för lågt blodtryck (hypotension), som diagnostiseras vid 90/60 eller lägre, men detta kan också skapa problem. För många år sedan låg jag själv ofta runt 95-100/65 och fick alltid höra ’’det är lågt och bra’’. Nu vet jag bättre och har jobbat upp mitt blodtryck så det är mer normalt. Jag frågar alltid nya klienter vad deras blodtryck oftast brukar ligga mellan då det är inte helt ovanligt att personer lider av detta. Man kan såklart ha lågt blodtryck och må prima men har man symptom så kan det vara värt att checka upp om hypotension är anledningen till dem. Vanliga symptom på hypotension är yrsel, svaghet, lätt för att svimma, illamående, suddig syn, trötthet, depression, kall och blek. 

Anledningarna till varför man lider av hypotension kan vara flera, bland annat:

 • Graviditet, då kvinna och foster har ökat behov av mer blod
 • Medicinering med t.ex. hjärtmedicin, vattendrivande medel, vissa antidepressiva och mediciner för erektil dysfunktion 
 • Hjärtproblem kan leda till sämre cirkulation
 • Hormonproblem/obalanser som diabetes, binjureinsufficiens och sköldkörtelobalans
 • Lågt blodsocker
 • Infektioner 
 • Näringsbrist av främst B12, folsyra och järn

En del personer blir yra när de ställer sig upp eller att blodtrycket sänks efter maten. Det skulle vara lätt för mig att bara säga ’’res dig inte så fort om du blir yr och ser stjärnor’’. Dock tycker jag inte att det är en tillräckligt bra rekommendation utan jag försöker alltid gå till botten med och försöka lista ut orsaken till ett lägre blodtryck, och sedan göra något åt saken. 

Den för mig viktigaste anledningen till att försöka höja ett onormalt lågt blodtryck är för att hjärnan och perifera organ inte får tillräckligt med syre. Under konsultationen gör jag en notering hos personer som har blodtryck under 105/70 och ser om där kanske finns symptom som visar tecken på att de börjar påverkas. Till exempel noterar jag hur den kognitiva förmågan är (minne, fokus, koncentration, hjärndimma), försämrad uppmärksamhet och omdöme, oförmåga att följa instruktioner och komplexa uppgifter, kalla händer, fötter och nästipp med mera. 

För lite syre till hjärnan är en av orsakerna (bland många) till att personer kan utveckla neurodegenererande sjukdomar som demens, Alzheimers och MS. Hjärnan använder 20% av kroppens syre och får den inte tillräckligt med syre så bryts den ner och neuroner dör. Just hjärnan är viktigt att skydda från ett tidigt stadium då sjukdomsprocesser kan pågå under så lång tid utan att man uppmärksammar dem. När man väl får en diagnos så har redan neuroner börjat dö och delar av hjärnan krymper. Det är alltid lättare att försöka bryta ett sjukdomsförlopp i ett tidigt stadium oavsett var i kroppen det pågår.   

Vad kan man göra för att hjälpa sig själv: 

 • Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten/vätska (men då inte bara koffeinrelaterade drycker)
 • Träna gärna intervall/pulshöjande på medium till intensiv nivå för att pusha runt mer syre i kroppen. 
 • Om du inte får högt blodtryck av salt kan man salta generöst med salt av bra kvalitét. Jag använder mig av Himalayasalt. 
 • Behandla eventuella näringsbrister. Vid kronisk järnbrist så får man fråga sig varför man lider av detta?
 • Reducera kroniska inflammationer då inflammation kan leda till syrebrist
 • Ät en hälsosam kost

Förutom detta så ser jag till att stötta hela personen så att man försöker optimera så många parametrar som möjligt. De näringsterapeuter som samarbetar med mig jobbar alla efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du får. Förutom sin gedigna utbildning blir alla terapeuter coachade av mig för att vårat tänk i konsultationsprocessen ska vara så likt det bara går. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. 

Läs mer här och här.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.