Svepet – glass, morgonrutiner och forskning på mat
Det är nytt år och med tanke på att vi tillbringade lite mindre tid vid datorn och mer tid utomhus under ledigheten, så blir veckans svep extra långt! I år har vi hunnit rapportera om de nya sockerråden, vikten av morgonrutiner samt delat mängder av recept på bland annat frukostglassar, budgetsoppor och hälsosamma pizzor. Här är årets viktigaste nyheter!
Nya kostråd om socker går emot egna experternas beräkningar
När Dietary guidelines for Americans 2020-2025 kom i mellandagarna (den släpps enbart var femte år) upptäckte FP:s gästskribent Henrik Ennart att rådet om tillsatt socker går stick i stäv med den 835 sidor tjocka vetenskapliga rapport som i juli 2020 lämnades av deras egna expertkommittén, Dietary guidelines advisory committee. Hur sjutton kunde det bli så? Läs mer här.
Hur du startar din dag är hur du lever ditt liv
Varje morgon är en ny start, där du kan sätta tonen för din dag, och dina dagar sammantagna är ditt liv. En morgonrutin behöver inte vara komplicerad eller särskilt tidskrävande alla, det är din intention som är viktigast. Här hittar du 15 olika tips på morgonrutiner.
Frukostglass x 3
Och på tal om morgonrutiner! Är du vän av frukost men tycker att tiden är knapp så kan vi verkligen rekommendera en frukostglass (eller rättare sagt tre) från vår senaste bok Näringsjägaren (reklamlänk här). Alla recept är beräknade för två personer och på en minut så har du frukosten färdig! Du hittar recepten till vår bärglass, lingonglass och chokladglass här.
Kost och forskning + Hälsogåtan
Goda nyheter, vi har hunnit släppa inte bara ett utan TRE nya avsnitt av Food Pharmacy-podden!
I det här avsnittet intervjuar vi Anders Wallensten på ämnet hälsogåtan. Anders är inte bara läkare specialiserad inom allmänmedicin och folkhälsa, utan dessutom träningsentusiast och biträdande statsepidemiolog på folkhälsomyndigheten. Och i det här avsnittet ger han oss svaret på den stora gåtan: hur kan vi optimera vår hälsa för att skapa bästa förutsättningarna för ett långt friskt liv?
Årets andra avsnitt handlar om kost och forskning. Som konsument är det lätt att tappa bort sig i djungeln av budskap och åsikter om mat och hälsa. Faktiskt till den grad att det ibland känns som att det inte verkar råda någon form av konsensus bland forskare och experter kring vad som egentligen är bra för oss. Eller gör det kanske ändå det trots? Här intervjuar vi vår ständigt återkommande gäst, den magnifika Ann Fernholm, om ämnet kost och forskning.
Det tredje avsnittet släpptes så sent som i går och i det pratar vi hur vi kickstartar året med plånboksvänliga recept och spännande intentioner. Hur äter man billigt och nyttigt i januari? Hur mycket D-vitamin innehåller ägg? Kommer Mia klara handstående? Det får du svar på här.
The Food Pharmacy Show
Och när vi ändå snackar podd så kan vi meddela att vi har hunnit släppa tre spännande intervjuer i vår engelska podd sedan vi snackade senast – Johanna Gillbro, Dr Miguel Damas and Dr Rangan Chatterjee.
I Dare You to Release the New Year’s Resolution
FP:s Camilla Ahlqvist har släppt en ny krönika om hur hon ser på nyårslöften och hur vi förhåller oss till mat. Precis lika tänkvärt som vanligt! Ta del av krönikan här.
Citron- och grönkålspizza med kapris
Om du klickar här så kommer du till något så aptitretande som receptet på en fräsch pizza på blomkålsbotten, toppad med grönkål, citron och chili. Genierna bakom detta goda? Våra gästskribenter Dietistens Val!
Omelettpizza med spenat, champinjoner och fetaost
Vadå omelettpizza? Antingen så äter man väl omelett eller så äter man pizza? Inte nödvändigtvis. Det här är nämligen världens bästa substitut för pizza! Det är ju trots allt fyllningen som ger smaken, visst?
Och förresten, vill du ha fler budgetrecept för näringsjägare? Bli medlem här för 89kr/månad och få tillgång till en hel veckas recept.
Viktigt meddelande till allmänheten
För bara några dagar sedan var det exakt tre år sedan som FP lanserade det som då var uppropet #sjukmat på årsdagen av vår kollega Annas mans bortgång. Idag heter föreningen Frisk mat och under året som kommer lanserar vi ett digitalt community för alla som arbetar med skattefinansierad mat. Tänk va – vilken bättre möjlig armé av folkbildare kan man tänka sig? Vi hoppas vi kan hjälpa de förstå hur viktiga de är, vilken skillnad de har möjlighet att göra. Över 30 000 potentiella röster som skulle kunna dåna tillsammans.
Läs vår kollega och ordförande i föreningen Frisk Mat, Anna Lindelöws, krönika här.
Ny forskning: Tarmbakterier kan påverka hur sjuk du blir i covid-19
I samma sekund som vi slog upp ögonen i lördags, kom en nyhet som fick oss att gnugga gruset ur dem lite extra fort. Tarmbakterier kan påverka hur sjuk du blir i covid-19! Som de tarmflorenördar vi nog ändå får anses vara vara kunde vi inte låta bli att läsa vidare. Det kan du också göra här.
4 snabba och billiga budgetsoppor
Vi är på andra sidan jul och nyår och plånboken gapar tom. Vad passar då bättre än en god och värmande soppa till middag? I det här inlägget har vi samlat bloggens fyra mest populära budgetsoppor, samt fyra knep som får de sista slantarna att räcka januari ut.
Got wood?
Dr Paul Clayton har publicerat en ny krönika om cellulosa. Idag kan människor inte tillgodogöra sig cellulosa, till skillnaden från idisslande djurarter som har de speciella enzymer som krävs. Men nu verkar det hända saker även på detta område. Läs Dr Claytons artikel här.
Behandlingar mot åldrande
Många företag och forskningsinstitut utvecklar nu behandlingsmetoder för att begränsa kroppens åldrandeprocesser. Det handlar om att komma längre än vad man kan göra genom att äta bra, fasta ibland och motionera regelbundet. När de här metoderna blir tillgängliga kommer det att påverka oss på flera plan. Läs mer här.
Och det var allt från oss den här veckan. På återseende nästa vecka!