Viktigt meddelande till allmänheten – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

Viktigt meddelande till allmänheten

Ett ihållande pip. En platt kurva. Ett utdraget larm som berättar om död. Det tjuter i mitt bakhuvud fortfarande även om fyra år har gått. Likt Hesa Fredrik tjuter om en helt annan typ av påtaglig fara, har larmet som ljöd på IVA den morgonen för en evighet och ingen tid sedan övergått till att vara en återkommande påminnelse i bakhuvudet. En påminnelse om det viktiga meddelande vi måste nå ut med till allmänheten. Ett larm som gått från att vara ett överväldigande sorgetjut till att nu motivera mig att kämpa på, att bidra till förändring och arbeta för att skapa möjligheter.

Ibland tänker jag att jo – kanske borde vi låta Hesa Fredrik ljuda över hela landet? Skrika ut att vi är i fara, vi måste se upp, var fjärde av oss riskerar att dö i förtid. Lyssna nu! För lösningen finns, om gemene man bara blir medveten om den, framför näsan på oss – på våra tallrikar. Vi behöver bli fler som sprider budskapet. Fler som är lika motiverade som mig och mina kollegor på Frisk Mat och Food Pharmacy. Fler som vill bromsa den tysta pandemi av livsstilsrelaterade sjukdomar som kryper fram genom samhället. 

Idag är det tre år sedan vi lanserade det som då var uppropet #sjukmat på årsdagen av min man Gabriels bortgång. Då försökte vi skrika som Hesa Fredrik genom att samla andras rop på förändring. Idag jobbar vi i föreningen Frisk Mat istället för att ge andra en röst. Motivation och verktyg att förändra i sin omgivning. För tänk om vi kan bygga en armé av röster som pratar, berättar, utbildar alla de som de möter. Berättar hur maten kan hjälpa eller stjälpa möjligheten till ett långt och friskt liv. En armé som förstår att de kan göra skillnad på riktigt. 

Under året som kommer lanserar vi ett digitalt community för alla som arbetar med skattefinansierad mat. Tänk va – vilken bättre möjlig armé av folkbildare kan man tänka sig? Vi hoppas vi kan hjälpa dom förstå hur viktiga de är, vilken skillnad de har möjlighet att göra. Över 30 000 potentiella röster som skulle kunna dåna tillsammans.

Jag är otroligt stolt över det arbete vi åstadkommit, och ser otroligt mycket fram emot att få fortsätta använda styrkan som väcktes ur den ofattbara sorgen. 

// Anna Lindelöw Mannheimer,
ordförande i föreningen Frisk Mat och COO på Food Pharmacy

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.