fbpx Print

Mjölksyrade fyllda tomater

Scale

Ingredienser

4 medelstora kvisttomater

2 dl hackad färsk koriander

2 dl hackad persilja

1 dl hackad dill

3 vitlöksklyftor

1 tsk salt till fyllningen

Saltlag

25 g (1 msk) salt utan jod per liter vatten 

Instruktioner

Skär ett kryss på toppen av tomaterna med en vass kniv. Krysset ska vara tillräckligt djupt för att stoppa i fyllningen, men vi vill inte skära rakt igenom tomaterna. Blanda fyllningen: koriander, persilja och dill. Hacka vitlöken fint. Blanda örterna med vitlök och salt. 

Fyll tomaterna med örtblandningen. Tryck i så gott det går. Lägg dem i en burk eller kastrull. 

Saltlag

Lös salt per liter ljummet vatten. Häll saltlagen över tomaterna så att de täcks. Låt stå i rumstemperatur fyra dagar, ställ sedan i kylskåp eller på annan sval plats. Tomaterna blir goda redan efter första jäsningen i rumstemperatur. De blir lättsaltade och lite spritsiga. Efter ytterligare fem dagar i kylskåp mognar de ännu mer. 

Anteckningar

TIPS!

Tips! Det går att lägga några hela körsbärstomater i samma burk för att fylla utrymmet som bildas mellan stora tomater. Jag brukar kalla de små för tomatbomber som exploderar i munnen.