fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Semlor för näringsjägare

fav

Det är februari, dagarna blir längre och fettisdagen närmar sig med stormsteg. Den 16 februari smäller det. Då kommer vi att äta minst en av de mellan fem och sex miljoner semlor som vi väntas äta på fettisdagen.

De senaste åren har det experimenterats rätt friskt med originalreceptet. Vi tänker bland annat på semmelwrappen, chokladbollssemlan, rulltårtssemlan, pizzasemlan och semmelkorven (fråga inte). Men egentligen… av alla saker som man kan experimentera med, varför just semlan? Är inte semlan i sig ett enda stort experiment? Varför har vi börjat känna ett behov av göra något så udda som en kardemummabulle med vispad grädde, mandelmassa och mjölk ännu konstigare?

Här kommer därför ett ”helt vanligt” recept på semlor, dock med vissa justeringar förstås för att det ska kunna räknas som en näringsjägarrecept. Vi tycker att blir enorm skillnad på smaken när vi mortlar våra kardemummafrön mot när vi köper färdigmalna, så är det något du ska lägga extra tid på så är det de få extra minuterna det tar att mala dem själv.

Nu är bara frågan, vill äter du din semla med eller utan mjölk? (alltså rätt svar är utan mjölk, det är sedan gammalt)

Print

Semlor för näringsjägare

Bullar

2 ägg

1 dl naturell yoghurt

50 g kokosolja (mjuk)

1 nypa salt

1 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1/2 dl honung

2 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 dl pofiber

Mandelmassa

2 dl mandelmjöl

3-4 msk kokosmjölk

2 msk honung

Tillbehör

Vispad grädde (valfri sort)

Rismjöl (eller liknande) att pudra över semlorna

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 8 små

Ingredienser

Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ihop ägg, yoghurt, kokosolja, salt, kardemumma, bakpulver och honung. Vänd ner mandelmjölet, fiberhusken och pofiber omsorgsfullt. Låt stå och ”jäsa” i 10 minuter.

Forma åtta bullar och lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda bullarna i cirka 25 minuter eller tills de nte är degiga i mitten (testa med en provsticka). Låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till mandelmassan. Skär av toppen på bullarna, gröp ur en grop och klicka i mandelmassa. Toppa med grädde. Lägg på locket igen och pudra med ”florsockret”.

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.