Svepet – fermenterad mat, crepes och ny familjemedlem – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Svepet – fermenterad mat, crepes och ny familjemedlem

Sedan förra veckans svept har vi hunnit höra en och annan vårfågel och sett vårens första krokus. Och på bloggen har vi hunnit publicera en ny krönika om fermenterad mat, ett recept på crepes med vitlöksfrästa svampstuvning och presentera vår nya familjemedlem. Här är veckans viktigaste nyheter på FP!

Därför behöver vi äta fermenterat

Under många årtusenden har fermenterade livsmedel utgjort en viktig komponent i människans diet. Jäsning och fermentering har använts sedan bronsåldern för att förädla och bevara livsmedel. Naturligt förekommande bakterier (tex laktobaciller) och jästsvampar bryter ner kolhydraterna i maten. I den processen bildas det mjölksyra, koldioxid och ett stort antal bioaktiva ämnen som förhindrar att andra skadliga mikroorganismer kan växa till.

Nu har en grupp amerikanska forskare nyligen publicerat en lägesrapport om nyttan av fermenterade livsmedel. Forskarna föreslår att vi borde återinföra hälsofrämjande mikroorganismer i vår dagliga kost för att motverka sjukdom. Vår gästskribent Ina Schuppe Koistinen, Docent på Karolinska Institutet och anställd på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning, skriver om detta här.

Fällningen av Oatlys vilseledande märkning blev riksnyheter

Följetongen om Oatly fortsätter. Nu har Ann Fernholms anmälan av företaget blivit riksnyheter. Läs Oatlys försvar kring varför de tycker sig har rätt att vilseleda sina konsumenter, och varför Ann ens började granska Oatly här.

Mumsiga morotskaksbollar och andra bra mellistips

Och på tal om Ann så har hon hunnit skriva ännu ett gästinlägg med bra mellisstips till barn och världens mumsigaste morotskaksbollar. Du hittar det här.

Nya mathjältar på FP

Visste du att om alla åt som mathjältar skulle 11 miljoner människoliv kunna räddas varje år, och vi skulle minska vår klimatpåverkan med upp till en femtedel?!?!

Välkommen säger vi till våra nya fantastiska gästskribenter på FP – Göra Gott med Victoria Voss och Malin Landqvist! Du hittar deras första inlägg här.

Broccolox – välkommen till familjen!

Om du tittat in i vår shop (adlink) de senaste veckorna så har du kanske noterat att vi har en ny familjemedlem bland våra kosttillskott? Broccolox är ett torkat bioaktivt pulver av broccoligroddar som vi själva äter varje dag sedan snart ett år tillbaka och som vi är så oerhört glada över att nu kunna sälja. Här kan du läsa om alla fördelarna!

Den stora förändringen

I veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden bjuder vi på en riktig solskenshistoria. Vi intervjuar Angelica som för några år sedan fick diagnosen ledgångsreumatism och SLE och blev ordinerad ett antal mediciner. De gav henne önskade biverkningar och efter att ha sökt efter andra sätt att angripa sin sjukdom, inte minst via livsstilsförändringar, är hon idag fri från både mediciner och symptom.

Lyssna här eller här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.