Svepet – Semlé Bowl, ätfönster och blodsocker – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Svepet – Semlé Bowl, ätfönster och blodsocker

Dags för veckans svep, vänner! Den här veckan har vi tagit semlan till nästa nivå, intervjuat professor Satchin Panda, presenterat vår nya gästskribent Johannes “Paradiset” Cullberg och skrivit om vikten av att hålla koll på sitt blodsocker. Här är veckans viktigaste nyheter på FP!

Hm, vad ska vi börja med då? Så mycket spännande att välja på den här veckan ju… Ska vi kanske börja med vår nya gästskribent? Ja, så gör vi!

Vad köper vi mest av?

Johannes Cullberg, grundare till Paradiset och eldsjäl inom hälsa & hållbarhet, har snubblat över en statistikrapport från SCB som redovisar Livsmedelsförsäljningsstatistiken 2019 i Sverige. Till sin fasa konstaterar han att vi svenskar under 2019 lade mer pengar på sötsaker än på riktig mat. Viktig läsning som du hittar här!

Att mäta sitt glukos – nyckeln till hälsa?

Och på tal om socker så har Graeme Jones publicerat en ny artikel om att mäta sitt blodsocker är en viktig komponent i att hålla sig frisk. Den här gången berättar Graeme om vårt blodsocker (alltså Linas och Mias) – hur de skiljer sig från varandra och hur vi reagerar på olika saker. Läs mer här.

Välkommen till världen Semlé bowl!

När vi ändå pratar om blodsocker och socker så passar det väl bra att gå över till vår nya variant på semla som vi publicerade på fettisdagen. Det började som en ordvits och slutade med ett ända stort m-u-m-s! Minimalt med sötning dessutom. Avnjut här.

Vikten av när vi äter

Vi är inte lite malliga när vi skriver det här men i veckans avsnitt att vår engelska intervjupodd The Food Pharmacy Show intervjuar vi ingen mindre än professor Satchin Panda. Dr Panda är professor vid det prestigefyllda Salk Institute for Biological Science i San Diego, och en världsledande forskare inom dygnsrytmens påverkan på vår hälsa.

Professor Pandas forskning visar att när vi äter är viktigare än vad vi förstått och kan skydda oss mot allt från depression, autoimmuna sjukdomar, hjärt- kärlsjukdom, demens, depression, övervikt och cancer. Och bäst av allt, det är ingen ny diet vi talar om här utan små finjusteringar i vår livsstil som t ex när vi äter, när vi släcker lampan och när vi tränar. Detta avsnitt vill du inte missa så lyssna omedelbums här eller här.

Food Pharmacy-podden #172

När det kommer till vår andra podd, Food Pharmacy-podden, så har vi givetvis också släppt ett nytt avsnitt om bland annat semlor (vi kan tydligen inte tänka på så mycket annat) och viktmobbing. Du hittar avsnittet här och här.

wwf

WWF-jubileumskampanj

Och sist men absolut inte minst så firar WWF Sverige 50 år och i samband med jubileumsdagen har de tagit fram 50 förändringar som vi alla kan göra för klimatet och den biologiska mångfalden!

En jättebra spark i rumpan tycker vi och i födelsedagspresent har vi därför lovat att genomföra några förändringar från listan under jubileumsåret för att bli starkare i vår egna personliga hållbarhetsresa. Många av punkterna på listan har vi redan bra koll på, men tillslut hittade vi tre saker på listan som kändes klockrent att tänka på 2021 (du hittar vilka här).

Är du med? Läs mer här.

Och det var allt för i dag, vänner. Hinner inte skriva mer nu, måste göra en Semlé Bowl.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.