fbpx Print

Tallriken för mathjältar

Scale

Ingredienser

6 morötter (600 g)

2 dl hasselnötter

1 kycklingfilé med skinn

1 tsk torkad timjan

1 tsk salt

3 krm svartpeppar

4 msk neutral rapsolja

400 g fullkornspasta, t ex Fussili

1 dl grädde eller vegetabiliskt alternativ

1/2 dl vatten

1/2 grönsaksbuljongtärning

Till servering

1/2 gurka, eller 1/2 ask körsbärstomater eller 1 skivad kokt majskolv 1 frukt till dessert

Instruktioner

Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär i bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö nötterna bredvid. Lägg kycklingfilén i formen. Krydda allt med timjan eller dragon, 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Ringla över oljan. Rosta allt i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills kycklingen är genomstekt och har fått fin färg.  Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg grädde, vatten, ärter och buljongtärning i en kastrull. Koka upp och dra åt sidan. Mixa såsen slät. Salta med 1/4 tsk och tillsätt 1 krm svartpeppar. Skiva kycklingen. Servera rostade morötter med pasta, nötter, ärtsås och lite kyckling på toppen. Bjud på till exempel gurka, tomat och majs som tillbehör. Ät en frukt till dessert.

Anteckningar

TIPS!

Försök tänka att kött eller fågel blir ”kryddan” i maten istället för att ha det som bas på tallriken. Då blir det rätt balans för både miljö och hälsa!