Våra tre förändringar 2021 för en bättre miljö. Är du med? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Våra tre förändringar 2021 för en bättre miljö. Är du med?

I år firar WWF Sverige 50 år och i samband med jubileumsdagen har de tagit fram 50 förändringar som vi alla kan göra för klimatet och den biologiska mångfalden! Är du med?

En klockren spark i rumpan tycker vi och i födelsedagspresent tänker vi därför lova att genomföra några av förändringarna från listan under jubileumsåret för att bli starkare i vår egna personliga hållbarhetsresa. Många av punkterna på listan har vi redan bra koll på, som till exempel vad vi äter och inte äter och att vi ska tänka på att inte slänga någon mat i onödan. Just det här med att inte slänga mat har vi ju gjort lite till en sport de senaste åren, men visste du att hushållen svarar för den absolut största delen av matsvinnet – 917 000 ton vilket motsvarar cirka 95 kilo per person och år? När man hör det får man ju ännu mer inspiration att fortsätta!

Härmed lovar vi att inför följande tre förändringar under 2021:

1

Sätt lock på kastrullen. Har du lock på kastrullen då du kokar upp vatten, så använder du 75% mindre energi. Du kan också spara energi på att inte koka upp mer än du behöver.

Den enda miljövänliga energin är ”negawatten” – den energi vi inte använder. Vattenkokare är effektivt för uppvärmning av vatten och man kan också spara energi genom att nyttja eftervärme på spis eller ugn, dvs efter du stängt av. Det är viktigt att effektivisera användningen av energi, eftersom all energi påverkar vårt klimat. Därför måste vi ta tillvara på den energi som finns i systemet bättre.

Personlig reflektion:
Alltså, hur enkelt att aldrig slarva med att sätta lock på kastrullen? Ett sådan himla bra Food Pharmacy-tips ju. Förutom lock så ska vi komma ihåg att koka upp mer vatten i vattenkokaren (alltså inte bara te-vatten) och sedan hälla över det i kastrullen när vi ska koka till exempel grönsaker.

2

Skippa torktumlaren. Torktumlaren slukar för mycket energi och ännu värre är det med torkskåpet. Hängtorka din tvätt så ofta du kan så mår både kläder och planeten bättre.

Det går åt mer energi att torka tvätten än det gör att tvätta den. Det tar från en halv gång upp till tre eller fyra gånger mer energi att torktumla tvätten än det gör att tvätta den.

Personlig reflektion:
Japp, det blir till att köpa ett tvättställ nästa gång vi är på IKEA. Eller förresten, vi har ju för tusan redan ett torkskåp – vi kan ju bara strunta i att sätta på det nästa gång vi ska torka våra kläder.

En annan sak som poppar upp i oss är hur mycket mindre det här kommer att slita på kläderna. Visste du t ex att du kan förlänga livslängden på underkläder med flera år om du hängtorkar dem istället för att torktumla dem? Tänker att det borde gälla för alla kläder!

3

Låt gräsmattan växa! Lämna cirka 10 kvadratmeter av din gräsmatta oklippt över sommaren så att blomväxterna får blomma. Det är toppen för den biologiska mångfalden i din trädgård!

Gräsmattan är ett hem åt många viktiga arter, bland annat bin och humlor. Det finns knappt 300 olika slags bin och humlor i Sverige. 46 av dessa är hotade och riskerar att försvinna från landet. Vi människor är beroende av deras pollinering för vår matförsörjning. Hjälp insekterna genom att låta ängsmarker och gräsmattor blomstra!

Personlig reflektion:
A no brainer. Klart vi lämnar 10 kvm i sommar. Alltså minst!

Det var våra tre val på 2021! Kom igen nu och anta utmaningen du också på www.wwf.se/ärdumed – tillsammans kan vi göra stor skillnad! Resan mot en levande planet börjar nu och ju fler vi blir, desto snabbare går det förstås.

Är du med? Berätta gärna här i eller i dina egna kanaler vilka förändringar du antar, och tagga gärna oss @food_pharmacy men framför allt @wwfsverige

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.