fbpx

Cecilia Nilsson

Post image

Äntligen finns AIP för vegetarianer och veganer

Kan man äta antiinflammatorisk autoimmun kost, AIP, om man är vegetarian? Svaret är ja! Nu har vi på Swedish Paleo äntligen snickrat ihop en skräddarsydd lösning för vegetarianer som vill äta vegetarisk AIP. Det krävs nämligen lite extra trix och knep för att få i sig tillräckligt med protein då man utesluter baljväxter, nötter och sojaprodukter under läkningstiden med AIP.

Autoimmun kost är framtagen i syfte att återställa en störd tarmflora, läka tarmens slemhinnor och boosta immunförsvaret. Målet är att man bättre ska kunna ta upp näringsämnen från kosten, samtidigt som man ska kunna häva inflammationer, IBS, allergier och blir symtomfri från autoimmun sjukdom.

Många upplever resultat av kosten efter mellan 4-12 veckor, andra behöver äta AIP under en längre tid. Läs mer om AIP här.

Eftersom traditionell AIP innehåller mycket kött, fisk, skaldjur, kyckling och även animaliska produkter som t ex kollagenpulver och benbuljong, så har det varit klurigt att anpassa kosten till vegetarianer. Men nu har vi äntligen hittat lösningen! Mer om det längre ner, först lite fakta om varför man utesluter det man gör. 

Vegetariskt protein ryker

Under läkningstiden utesluts en lång rad livsmedel för att kroppen ska ha en så skonsam miljö som möjligt – och få tid på sig att läka i ”lugn och ro”. Det innefattar de vanligaste allergenerna – ägg, nötter, mjölk, vete – samt en lång rad livsmedel som kan driva på inflammation eller irritera tarmen – som gluten, socker, e-nummer och växter med mycket antinutrienter. 

Antinäringsämnen eller antinutrienter finns i mängder av växter men mer i vissa. De kan vara tarmstörande, orsaka inflammation och hämma enzymer som ska bryta ner maten. Till exempel fytinsyra och lektiner. 

Till den grupp som innehåller mycket antinutrienter räknas spannmål, bönor, linser, nötter och frön. Hit räknas även produkter gjorda på denna grupp: tofu, sojaprodukter och sojamjölk. 

Den vegetariska kost som blir kvar är därmed mycket proteinfattig. Ett stort problem för alla vegetarianer som vill äta AIP. 

Varför är protein viktigt?

Proteinernas enskilda delar kallas aminosyror och dessa används som byggstenar i hela kroppen. Du behöver dem för att bilda nya celler överallt; i huden, tarmarna, lederna, hjärnan och musklerna. Aminosyror spelar också en viktig roll vid läkning vid all sorts inflammation och är därmed en nödvändig pusselbit inom AIP.

Av de 20 aminosyror som finns är nio är essentiella (livsnödvändiga) och dessa måste man få i sig via kosten då kroppen själv inte producerar dem. 

Borde finnas en lösning

Eftersom basen i den autoimmuna kosten är grönsaker, grönsaker, grönsaker så har vi där redan en perfekt grund att stå på för alla vegetarianer. I en stor variation och rotation äter man rotfrukter, kålsorter, gröna bladgrönsaker, svamp, lök, surkål och så vidare. Istället för mjölk används kokosmjölk. Istället för gelatin kan man använda agar agar. Samtliga efterrätter är veganska då smör, ägg och mjölk redan utgår. Så steget till en nyttig och uppbyggande kost för vegetarianer borde ju inte vara långt bort…

Så vi bestämde oss för att inte ge oss förrän vi hittat en lösning. Efter ett par dagars inventering och kliande i huvudet hittade vi äntligen våra räddare i nöden: Näringsjäst och jordmandelmjöl. Båda godkända inom strikt AIP!

Näringsjäst innehåller hela 45 gram protein per 100 gram, samt alla nio essentiella aminosyror. Detta att jämföra med sojabönor som innehåller 34 gram och linser 24 gram. Riktigt bra ersättningskälla med andra ord!

Grönmarkerad text = inkluderas inom autoimmun kost (AIP), rödmarkerad text = utesluts inom autoimmun kost (AIP)
Källa: Livsmedelsverket

Rika på mineraler och vitaminer

Jordmandeln är en relativt ny stjärna på hälsohimlen och trots namnet så är det ingen nöt eller mandel, utan en liten glutenfri rotknöl. Den är därför även perfekt för nötallergiker.

Både näringsjäst och jordmandel innehåller förutom protein även många näringsämnen. Gemensamt innehåller de B-vitamin, C-vitamin, kalium, zink, krom, magnesium, järn, koppar och mangan. Oftast berikas även näringsjäst med vitamin B12 i – vilket det behövs extra av när man är vegetarian. 

I våra nya veckomenyer med vegetarisk AIP finns nu en lång rad proteinrika recept som proteinbröd, grönsakspaj och ost på zucchini och näringsjäst. 

Är du nyfiken på att testa vegetarisk AIP så kan du gå med och prova våra veckomenyer helt gratis här. Veckomenyerna sträcker sig över två veckor, och du får även rekommendationer på tillskott som hjälper dig att nå bästa resultat med en vegetarisk autoimmun kosthållning. 

Varmt välkommen!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

  1. Ett varningens finger om näringsjäst för folk med Ulcerös Colit eller Crohns: saker som kan vara nyttiga för andra kan vara direkt skovutlösande för dig! Detsamma gäller fermenterade produkter som oliver, kimchi, kombucha et c. Jag åt sådant när jag var sjuk i UC och förstod inte varför jag bara blev sämre och sämre när det skulle vara så nyttigt…? Men många med tarmsjukdomar tål inte jäst, även avdödad, spannmål, antibiotika och smakförstärkare eftersom de alla har en gemensam nämnare vi inte tål på molekylnivå.

    Nu när jag är frisk (utan medicin och symptom sedan tio år) får jag känningar av ovanstående, så jag avstår helt. Det här vet inte läkare i allmänhet, men för oss med anlag är det ett måste att känna till det om vi vill hålla oss friska.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.