B12 – en supercool vitamin! – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

B12 – en supercool vitamin!

Det finns flera olika B-vitaminer och de behövs för olika ändamål i kroppen. Här tänker vi göra en djupdykning och grotta ner oss i B12 – vad är det för vitamin, hur skiljer den sig från andra B-vitaminer, varför är den så viktig, i vilken mat finner vi den och hur kan man testa sitt B12 värde?

En del näringsämnen är fettlösliga och vissa vattenlösliga. B-vitaminer är vattenlösliga vilket innebär att när kroppen tagit upp det som den behöver så kissar man ut överflödet. De byggs alltså inte upp utan man måste få i sig ett kontinuerligt intag genom kosten. B12 är speciell i att den är vattenlöslig men lagras i levern under flera år. 

Vitamin B12 är liksom de andra B-vitaminerna nödvändiga främst för vår metabolism. Den ingår i vissa kemiska reaktioner i kroppen och behövs bland annat för nervsystemets funktion, för att bilda röda blodkroppar och bildandet av DNA. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som kött (extra högt i njurar och lever), fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. 

Vitamin B12 förekommer i flera olika former men gemensamt för alla är att de innehåller mineralen kobolt, vilket är anledningen till att alla former av vitamin B12 kallas kobalaminer. Det är det enda vitamin som vi inte kan få från växter eller solljus. Växter behöver inte B12, så de lagrar därför inte den. Är man vegetarian eller vegan är ett B12-tillskott nödvändigt för att få i sig optimala mängder så att man inte får brist. Brister kan i sin tur leda till anemi (blodbrist, lågt blodvärde) då B12 bidrar till produktion av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. Otillräckligt B12 kan därför hindra kroppens förmåga att producera tillräcklig mängd med röda blodkroppar. B12-brist kan också ha en negativ inverkan på den friska utvecklingen av nervsystemet och grav brist kan leda till permanenta neurologiska skador. 

Vilka är då de vanligaste anledningarna till att personer får brist/subklinisk B12 brist? 

  • Tidigare antog man att B12-brist kunde ta många år för att utvecklas och förekom generellt bara hos veganer och strikta vegetarianer. Detta är fortfarande en viktig anledning och har man brist eller subklinisk B12-brist måste man fråga sig om man får i sig tillräckligt genom kosten? Om man får man i sig tillräckligt måste man fråga sig om upptaget är bra? 
  • Intrinsic factor (IF) är ett protein som produceras i parietalcellerna i magsäcken. IF är superviktigt för upptaget av B12 då den binder B12 till sig för att sedan kunna absorberas upp i nedre delen av tunntarmen. Personer som lider av perniciös anemi har otillräckligt med IF och kan således får B12-brist. B12 passerar helt enkelt igenom tarmsystemet och hamnar i toan (what a waste). 
  • Låga nivåer av magsyra är kopplat till B12-brist. Magsyra är viktigt för att separera och frigöra B12 från maten så att det sedan kan bindas ihop med IF. Mediciner som sänker magsyran kan således påverka upptag av B12 och en studie visade att dem som tagit PPIs (magsyredämpande medicin) i två år hade 65% ökad risk för B12-brist. 
  • Infektion av Helicobacter Pylori, en bakterie som många har i sin magsäck, är en relativt vanlig anledning till att personer får B12-brist. En studie kom fram till att 56% av testpersonerna led av H. Pylori-infektion och när infektionen behandlats bort korrigerades tillslut B12-nivån. H. Pylori är även den bakterie som främst orsakar magsår. 
  • Andra orsaker till brist/subklinisk B12-brist är bland annat interaktioner mellan läkemedel och näringsämnen, samt sjukdomar i magsäcken, tarmen eller bukspottkörteln. Till exempel har det visat sig att B12-brist är betydligt mer framträdande hos patienter med diabetes (både typ 1 och typ 2). 
  • Är man rökare bör man kolla sina B12-värden då rökning kan påverka upptagningsförmågan.

Symtom på B12-brist kan vara trötthet, svaghet, förstoppning, aptitlöshet, sömnstörningar, depression och viktminskning. En brist kan även förekomma under graviditet och hos personer med ämnesomsättningssjukdomar. Enligt en studie som utfördes av norska vetenskaps- och teknologihögskolan hade gravida kvinnor med B12-brist 21% större sannolikhet att drabbas av för tidig barnafödsel. Studier visar även att normala terapeutiska doser av vitamin B12 är avgörande för spermakvalitet. Det kan öka antalet spermier, förbättra mobiliteten och det visar sig även att B12 kan reducera DNA-skadade spermier (hur coolt är inte det!). Brist på B12 är vanligare hos de äldre, inte för att de nödvändigtvis har för lågt intag i kosten utan för att äldre människor tenderar att producera mindre magsyra. 

För att övergå till matprat så är bra B12-källor bland annat: ostron, musslor, bläckfisk, kött, lever, lax, sill, tonfisk, torsk, hummer, ost och ägg. Får du i dig detta bör du kunna möta det dagliga rekommenderade behovet. Sedan kan man såklart vilja ligga på optimala nivåer och då kan ett tillskott komma lägligt till hands. Det är även viktigt att äta en allsidig kost då många vitaminer och mineraler samarbetar. Exempelvis arbetar B12 och folsyra som ett team. Om man är vegan eller vegetarian är ett tillskott viktigt och ett bra tillskott kan vara ett som innehåller alla B-vitaminerna, tillsammans med alla kofaktorer och peptider som behövs för maximal tillgänglighet. Om ni läser denna artikel och reflekterar över er egen situation glöm då inte bort upptaget. Som tidigare nämnts måste B12 frigöra sig från proteinet och detta händer i magen tillsammans med magsyra och matsmältningsenzymer. För lite magsyra eller otillräckliga mängder matsmältningsenzymer kan ha en negativ effekt på upptaget. 

Slutligen vill vi nämna att stress påverkar både magsyran och matsmältningssystemet. Upplever man mycket stress i livet kan stressreducerande övningar såsom meditation, yoga och andningsövningar ha en positiv effekt på hur magen och tarmen fungerar. Många kanske lider av stressmage och vet att detta är ett riktigt fenomen. 

Man kan såklart testa sitt B12-värde via sin läkare eller privata vårdaktörer. När vi gör blodprov på våra klienter testar vi alltid B12 tillsammans med många andra blodvärden. Tidig diagnos är viktig och behandlingen är oftast tillfredsställande. En långvarig brist på B12 kan få allvarliga konsekvenser, vanligtvis neurologiska symptom som i grava fall kan vara bestående. Vill du göra ett blodprov kan du alltid höra av dig så kan vi hjälpa till. 

Alla Nordic Wellths näringsterapeuter jobbar efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du går till. Förutom gedigna högskoleutbildningar från England blir alla terapeuter coachade av Maria för att vårt tänk i konsultationsprocessen ska vara homogent. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. Hos oss är du alltid i goda händer så lider du av kroniska symptom är det bara att boka in en tid oavsett var i landet du bor.  

Samskrivet av Maria och Anette

Anette är en av våra näringsterapeuter som har sin klinik i Lomma och tar emot klienter i klinik samt via videolänk.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.