Nu kan du mäta dina hälsofrämjande tarmbakterier och bakteriefunktioner – Food Pharmacy

Betalt samarbete

Post image

Nu kan du mäta dina hälsofrämjande tarmbakterier och bakteriefunktioner

Det här inlägget är sponsrat av Gutfeeling Labs

Med Gutfeeling Labs analys av din tarmflora får du reda på nivåer av nyttiga bakterier och gynnsamma funktioner hos din tarmflora, samt kostinformation. Du får dessutom koll på om du har bakterier associerade till IBS och andra hälsoproblem; Brachyspira, Bacteroides vulgatus, Ruminococcus gnavus och Ruminococcus torques. Om du har högre nivåer av dessa bakterier  får du information om produkter med potential att reducera dessa bakterier.

Vetskap om hur just din unika tarmflora är sammansatt kan ge den där ökade motivationen som behövs för att du ska ta det första steget till förändring:

Ett exempel på en gynnsam funktion hos tarmfloran är dess potential att producera den kortkedjiga fettsyran smörsyra. Vetenskapliga studier har visat att smörsyra kan stärka tarmens barriärfunktion och ha antiinflammatoriska effekter. Med en tät och stabil slemhinna kan man undvika onödig inflammation i tarmen. På så vis kan immunsystemet fokusera på viktigare saker än att underhålla en inflammation i tarmslemhinnan. 

Läckande tarm och koppling mellan olika sjukdomar

Läckande tarm, eller ökad genomsläpplighet i tarmen som det också kallas, har tilldragit sig stigande intresse. En läckande tarm är helt enkelt en tarm som inte har en stark barriärfunktion och detta verkar vara en utlösande faktor för en rad problem och sjukdomar. Vissa forskningsstudier finner kopplingar mellan läckande tarm och vitt skilda problem som exempelvis övervikt, migrän, psoriasis, reumatism, MS, diabetes typ 1 och 2, astma, IBS, Ulcerös colit, Crohns sjukdom, samt allergier för att nämna några.

Diffusa problem som uppblåst mage, diarré eller förstoppning, huvudvärk, trötthet, depression, hudrodnader, acne, rosacea, eksem, stort sötsug, eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd), artrit/ledvärk och diffus inflammation anses också kunna vara associerade till läckande tarm.

Stärk tarmen med kosten – smörsyra och propionsyra

Ett växande antal vetenskapliga studier antyder att smörsyra och till viss del även propionsyra även skulle kunna ha en roll i förebyggande av vissa tjocktarmssjukdomar såsom ulcerös kolit och tjocktarmscancer.

Smörsyra har föreslagits kunna förbättra insulinets effekt, en mekanism som kan vara försämrad hos individer med fetma och typ-2-diabetes. Dessa gynnsamma effekter av smörsyra ger hopp om att man faktiskt skulle kunna förebygga övervikt och uppkomst av typ-2-diabetes genom att öka mängden av smörsyreproducerande bakterier i tarmfloran.

Studier har visat att enkla kostförändringar skulle kunna öka mängden av bakterier med potential att producera hälsofrämjande substanser som exempelvis smörsyra. Ett tips är att ta ett nytt test efter att du under en period har provat den medföljande kostinformationen för att se hur din tarmflora har förändrats genom kosten. 

För vetenskapliga referenser, läs på gutfeelinglabs.se.

Du kan även ge bort en analys

I dessa tider är det viktigt att vi tar hand om varandra och oss själva. Vi vill därför erbjuda Food Pharmacys läsare en unik rabattkod som kan användas för egen del eller varför inte ge bort en omtanke och en chans till ökat välmående också till någon som står dig nära? Rabattkoden foodpharmacy ger 25 % rabatt.

Vilka är Gutfeeling Labs? 

Gutfeeling Labs grundades av forskare inom immunologi och neurovetenskap, Lunds Universitet. Företagets vision är att med hjälp av analys och kostinformation öka allmänhetens intresse för kopplingen mellan kost och hälsa via tarmfloran. De vill helt enkelt erbjuda allmänheten en analys av tarmfloran som man kan förhålla sig till rent praktiskt och få användning av i sitt vardagliga liv.

Hur ser analysresultatet ut?

Bifidobacterium är ett exempel på en bakterie som i tillräcklig mängd skulle kunna påverka kroppen positivt, genom att förbättra förutsättningarna för att sänka kolesterolnivån i blodet, balansera kroppens immunsystem och producera kortkedjiga fettsyror.

Ovan ser du ett exempel på testresultatet för en person som har beställt analys av tarmfloran vid två tillfällen. Den vita boxen visar hur stor andel av bakterien Bifidobacterium som personen hade i sin tarmflora vid det första provet (0.3%). Efter att ha ställt om sin kost under 4 månader visade en ny analys (gul box) en sex gånger högre andel Bifidobacterium (1.8%).

Det grönfärgade området visar spridningsintervallet i en kontrollgrupp bestående av över 3000 väsentligen friska individer.

Tar du probiotika?

Förutom förekomst av nyttiga bakterier och gynnsamma funktioner hos din tarmflora får du nu också en lista på samtliga av din tarmfloras bakterier, vilket kan vara speciellt intressant om du tar probiotika.

Individuella kostråd och inköpslista

Med våra nya resultatsida kan du enkelt jämföra resultat mellan dina olika test för att se utvecklingskurvan. Med de individuella kostråden får du nu en inköpslista på livsmedel som din tarmflora kan gynnas av, samt en beskrivning av varje livsmedels hälsofördelar. Dessutom har vi nu lagt till några nya och intressanta livsmedel. 

Hur går testet till?

Gutfeeling Labs använder guldstandarden för identifiering av bakterier, Next Generation Sequencing (NGS), som kombinerat med avancerad bioinformatik kan identifiera över 11 000 arter av bakterier. Via en unik databas mäter man andelen av tarmflorans bakterier med potential att producera smörsyra och propionsyra, vitaminer, samt förmågan att bryta ner kostfibrer och laktos.

Du tar provet i lugn och ro hemma med hjälp av ett praktiskt provtagningskit som är enkelt att använda. Du skickar in provet med förfrankerat kuvert direkt till Gutfeeling Labs laboratorium i Lund. Du får svar redan inom 1-3 veckor!

Att lära känna sin tarmflora kan vara en nyckel till ökat välmående

Rabattkoden sommar2021 ger dig ett pris på 990 kr (ordinarie pris är 1890 kr). Beställ din analys på gutfeelinglabs.se  

Dela

Kommentarer

 1. Ulrika Palm skriver:

  Halloj! Rabattkoden verkar inte funka. I alla fall inte för mig :).

  Ulrika

  1. Food Pharmacy skriver:

   Rabattkoden är känslig för om du använder stort ”F”. Koden ska skrivas in med litet ”f”. Hör av dig igen om det inte skulle fungera!

 2. natalie skriver:

  Har ni läst detta? https://fof.se/tidning/2019/5/artikel/tarmbakterier-i-hajpad-halsotrend

  Känns lite vanskligt med de där testerna, minst sagt.

  1. Gutfeeling Labs skriver:

   Hej Natalie!

   Artikeln i Forskning och Framsteg riktar kritik mot ett annat företag och deras analys, inte vår. För tydlighetens skull har vi rett ut vad kritiken handlar om, och hur vi själva ser på det:

   1. Atlas Biomed uttrycker sig som om att det finns vetenskapligt stöd för orsakssamband mellan mönster hos tarmfloran och människors hälsa.

   Svar: Det finns inget vetenskapligt stöd för att egenskaper hos människans tarmflora orsakar sjukdomar, som exempelvis Crohns sjukdom. Vi utger oss inte för att kunna identifiera orsakssamband mellan din tarmflora och olika sjukdomar. Däremot har vetenskapliga studier visat samband mellan förekomst eller avsaknad av olika tarmbakterier och olika sjukdomar (typ-2 diabetes, autism hos unga, övervikt), men inte att dessa bakterier orsakar dessa sjukdomar.

   2. Uttalande från Atlas Biomed om att de kan avslöja om en persons tarmbakterier inte kan producera tillräckligt med vitamin B9 (folsyra) och att brist på denna vitamin kan orsaka apati, depression, trötthetsyndrom, dåligt minne och blodbrist, samt ryggmärgsbråck hos gravida.

   Svar: Man kan inte analysera någons tarmflora och på detta vis få reda på om en person har brist på ett visst vitamin. För att avgöra om man har vitaminbrist krävs ett blodprov.

   Vi på Gutfeeling Labs är noga med att påpeka att man i första hand får i sig folsyra igenom kosten (t.ex. från grönsaker) och att man endast genom blodprov kan identifiera vitaminbrist. Några vetenskapliga studier visat att en lokal produktion av folsyra (i tjocktarmen) skulle kunna gynna tjocktarmslemhinnans cellers DNA-reparation. Det är av denna anledning som vi ger svar på andelen av tarmflorans bakterier som kan producera just folsyra.

   Jag hoppas att detta gör saken lite tydligare!

 3. Rabattkoden är känslig för om du använder stort ”F”. Koden ska skrivas in med litet ”f”.

 4. Hej,
  Kan analysen få felaktiga eller missvisande resultat om provet görs under graviditet? Om kvinnan äter kosttillskott för gravida (ACO) kan även detta påverka provresultaten?

  Tack på förhand!

 5. Gutfeeling Labs skriver:

  Hej TMQ!

  Gravididet påverkar inte analysresultaten såvida man inte har tagit antibiotika. Kosttillskott från ACO innehåller vitaminer, mineraler och fettsyror som inte kan ge missvisande resultat.

 6. Kristina skriver:

  Hej! Har ni på Food Pharmacy lämnat in analys hos Gutfeeling? Det har jag gjort 🙂 Nu väntar jag på resultaten! *spännande*
  TACK för rabattkod.
  Varma soliga kramar

  1. Kristina skriver:

   Hej! Svarar själv 🙂 Har nu lyssnat på poddavsnitt 112, fick alla svar 😀

 7. Linnéa skriver:

  Rabattkoden nymage21 fungerar inte. Har testat alla olika variationer..

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Linnea, testa koden ”foodpharmacy” istället!

 8. Margreth skriver:

  Hej,
  Äntligen! Oh vad jag har längtat efter en sån analys och tack så mycket för rabattkoden!
  Beställt den idag till min man som har haft stora problem med sin tarm i många år (tunntarmsförstoppning, operation, tarmvred, etc.) Han mår bra idag efter en kostomställning tack vare foodpharmacy och Stig Bengmark! Blir super spännande att få se hans tarmbakterieanalys! 😉

 9. Anneli Olausson Holmström skriver:

  Hej!
  Ska en undvika att ta pro- eller prebiotika inför testning?

  1. Walter Fischer skriver:

   Hej!
   Det bästa med att ta provet under tiden du tar probiotika är att du inte bara får svar på nivåerna av dina ”egna” tarmbakterier men också den procentuella andelen i tarmfloran av de bakterier du har tagit som tillskott.

   Vi brukar därför rekommendera att man tar testet under tiden man tar probiotika med tanke på att du då också får svar på hur just dina probiotiska tillskott klarar sig igenom mag-tarmsystemet.

   Hör gärna av dig på info@gutfeelinglabs.se om du har frågor i samband med ditt analysresultat.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.