Varm sallad på rostat bovete, syrlig broccoli och sötpotatispuré – Food Pharmacy

Fermenterat med Anastasia, Recept

Post image
fav

Varm sallad på rostat bovete, syrlig broccoli och sötpotatispuré

fav

Om man frågar många östeuropéer vad de saknar mest i Sverige, skulle många svara: ”Rostat  bovete såklart!”. Rostat bovete skiljer sig från vanligt bovete – det har fin konsistens och nötiga toner. Det passar utmärkt till kalla eller varma sallader och som glutenfritt alternativ med fullvärdigt protein. 

För några år sedan fick jag åka till polska butiker för att köpa rostat bovete, idag kan man hitta det i många välsorterade matbutiker i Sverige. Bovete är en kulturväxt med trolig härkomst från Yunnanprovinsen i Kina, det är inget sädesslag utan en ört. I Japan är bovete omtyckt, man använder det i sobanudlar och brygger det berömda sobacha – te på rostade bovetekärnor. 

Om ni läser Food Pharmacy vet ni att bovete är nyttigt, det har fullvärdigt protein, dvs de essentiella aminosyrorna, samt en hel ammunition av mineraler. Får du inte tag på rostat bovete, går det att rosta i ugnen i 20 minuter  på 150 grader. 

Vad gör jag på bovete? Oftast kokar jag det som ris och använder i wok, sallader eller som det är med mustig gryta. Bovete med rostad svamp och lök, känt som ”kasha”, är en riktig klassiker. Att göra pilaf på bovete fungerar utmärkt. Det går att göra bovetepopcorn – stek några kärnor bovete i kokosolja på en riktigt het stekpanna. 

Har jag inte nämnt ordet fermenterat än? I receptet använder jag spadet från fermenterade grönsaker som smakförhöjare. Det går att använda spadet från mina fermenterade tomater som blir klara på en vecka.

Print

Varm sallad på rostat bovete, syrlig broccoli och sötpotatispuré

  • Av : Anastasia Lundqvist c/o Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

3 dl rostat bovete

1 sötpotatis

1/2 dl kokosgrädde

1 vitlöksklyfta

1 broccoli

5 msk olivolja

1 broccoli

4 msk spad från fermenterade grönsaker eller 3 msk citronsaft

2 msk mandelspån

salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta sötpotatisen och slå in den i folie. Ugnsbaka ca 30 minuter, tills den är mjuk. Ta bort skinnet på potatisen. Mixa allt helt slätt med kokosgrädde och vitlöksklyfta till lagom konsistens, smaka av med salt.

Lägg bovete i en kastrull, fyll på 6 dl vatten och 2 msk olja och låt koka upp på hög värme. Sänk värmen och låt puttra på svag värme 15 minuter. Salta mot slutet av koktiden. Skala broccolin och dela i avlånga buketter, behåll gärna roten. Blanchera 2 minuter i saltat vatten. Kyl ner. Sota broccolin – lägg broccolin i i torr stekpanna  och stek på hög värme tills broccolin får  ordentlig färg. Lägg i en bunke och blanda med spadet från fermenterade grönsaker, resten av olivoljan och salt. Rosta mandel på torr stekpanna.

Uppläggning: lägg tre matskedar sötpotatispuré på en tallrik tillsammans med 1 dl bovete. Lägg broccolin ovanpå, garnera med rostade mandelspån. 

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttryckd är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.