Internationella barnmatsdagen! – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Internationella barnmatsdagen!

I samarbete med Gro Gro

Vi har en våffeldag, kanelbulledag och semmeldag, men har du någon gång hört om en officiell barnmatsdag? Inte? Det hade inte vi heller. Orsaken? Det har aldrig funnits någon.

De första 1000 dagarna lägger grunden för hälsan för resten av livet. De första 1000 dagarna beräknas från befruktningen till barnet fyller två år. 540 av de viktiga dagarna är kopplat till introduktionen av mat och matrutiner. Här introduceras nya smaker och konsistenser, barnet tränas på att lära känna maten som det ska äta resten av livet. Men även också tycka om resten av livet.

När Malin Bruset (näringsterapeut och författare) fick sitt första barn upplevde hon att det fanns en utbredd osäkerhet runt barnmat hos föräldrar, men också lite och bristande rådgivning på BVC. Hon förstod efter egen efterforskning att orsaken var allt för lite kunskap om kost hos BVC kombinerat med med allt för många Googlesökningar skapar en osäkerhet hos föräldrar. Hon skrev en bok för att försöka sprida kunskap kring barnmat och fortsatte sedan att hålla kurser för föräldrar i hur man lagar sin egen näringsrika barnmat.

Efter att ha jobbat med föräldrar i flera år såg hon frustrationen hos föräldrar över att inte ha ett färskare alternativ de gånger man inte orkar laga sin egen barnmat. Malin startade då Gro Gro, som i början av 2021 lanserades på den svenska marknaden med färsk, kallpressad barnmat. Med målet att vara det bästa alternativet till hemlagat.

Men, det som genomsyrar hela barnmatskategorin är egentligen brist på kunskap! Hos föräldrar, hos BVC-sköterskor och andra som jobbar med barn. Barnmat är så viktigt och kan vara så enkelt, med bara lite mer kunnskap.

Detta är orsaken till att Gro Gro för första gången i världshistorien lanserar Den Internationella Barnmatsdagen i år 2021, den 17e april. Målet är att sätta fokus på barnmat och bidra till att höja kunskapsnivåerna för alla som har en vardag med barn. För att göra detta på ett effektivt sätt arrangerar Gro Gro ett digitalt event med spännande föreläsare som bidrar med sin kompetens och erfarenhet. Teman som tas upp är matkvalitet, introduktionen av mat och det viktiga första året i livet, ekologi, allergi samt praktiska tips för en enklare vardag med mer matglädje.

Utöver vår gästskribent Ann Fernholm så föreläser läkare Stig Bruset, barnmorska Sara Wiik, näringsfysiologerna Stine Pedersen Svarthe och Maja Skogstad samt vegetarianentusiast och författare Hanne Lene Norup Dahlgren

Eventet är digitalt och gratis och äger rum lördagen 17/4 kl 19.00. Missa inte detta, du anmäler dig här!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.