Våra topp 5 kryddor – veckans lista
Vilken är din favoritkrydda? Gissningsvis oregano! I alla fall visar en undersökning som gjorts av Santa Maria gällande svenskarnas kryddvanor att det är den krydda vi äter mest av i Sverige. Inget ont om oregano (vi älskar också oregano) men vi skulle ändå vilja slå ett slag för fem andra kryddor som går varma hemma i våra kök. Inte minst för att variation som bekant är en nyckel till hälsa.
Först och främst kan vi konstatera att vi svenskar är rätt dåliga på att krydda. Inte helt överraskande ändå kanske? Lite synd eftersom så gott som alla kryddor är fullproppade med antioxidanter och framför allt polyfenoler (som är en stark antioxidant).
Dessutom fyller ju kryddor en grymt viktig roll när man börjar introducera mer grönt i vardagen. Timjan, gurkmeja och kanel kan förvandla en vanlig aubergine till lasagne, en blomkål till en stek och får en liten dadel att smaka kanelbulle. Att vi behöll samma kryddning när vi började lägga till svarta linser till vår köttfärssås var nog med facit i hand nyckeln till att barnen inte sparkade total bakut.
Så, vilka kryddor går varma i Food Pharmacys kök då?
Ingefära
Vi älskar ingefära! När vi började introducera gröna smoothies i våra liv så var ingefära räddningen. Ingefära (och citron) kan få även den grönaste smoothien att smaka gott.
Bland våra bästa recept med ingefära hittar du bland annat vår äppelglögg med kanel och ingefära, ramen med svamp, ingefära och miso och våra fish tacos med vitlök, ingefära och koriander.
Köp hem färsk här, på liten burk här (adlink) eller på storpack här (adlink).
Gurkmeja
Det gula pigmentet som finns i gurkmeja, som mestadels också är källan till dess medicinska egenskaper, är en antioxidantmolekyl som heter curcumin. Hundratals forskarstudier har visat potentiella hälsoeffekter av curcuminoider – främst antiinflammatoriska effekter och som verksam antioxidant. Tyvärr är curcumin inte särskilt biotillgängligt, vilket betyder att upptaget av curcumin in i cellerna är lågt. Men det finns knep som man kan ta till för att underlätta upptaget!
Bland annat så kan man addera färsk svartpeppar till soppor, grytor och andra rätter. Piperin, en förening i svartpeppar, ökar nämligen curcuminabsorptionen. Man kan också tillsätt olja tillsammans med gurkmejan för att öka biotillgängligheten och förhindra nedbrytning.
Om du vill komma igång med att äta mer gurkmeja så kan du bland annat laga vår ugnsrostade morotshummus med gurkmeja, tarmflorans linsgryta med koriander, gurkmeja och vitlök och vår klassiska guldmjölk med kanel, ingefära och gurkmeja. Just nu har vi dille på att värma blomkål i ugn med mycket smör, salt och gurkmeja. Vansinnigt gott!
Köp hem färsk gurkmeja här, på liten burk här (adlink) eller så är den här (adlink) lite större påsen just nu på rea.
Kanel
En dag utan kanel är en förlorad dag. Utöver att kanel smakar och doftar gudomligt gott är den begåvad med inflammationsdämpande egenskaper, minskar blodfetterna, ökar insulinkänsligheten och bidrar till bättre hjärt-kärlhälsa.
Den vanligaste kanelen som du oftast hittar i affären är sk kassiakanel, men om du som vi äter mycket kanel regelbundet kan det vara en idé att satsa på den kanelsort som går under namnet ceylonkanel (adlink) då kassiakanelen kan vara levertoxisk i för stora mängder.
Vi tycker att kanel är godiskryddan nummer ett och strör den på allt som kommer i vår väg: granolan, yoghurten och raw food-bollarna. Testa vår rosa granola, vår mannagrynsgröt med havre, kanel och stekta äpplen eller våra kanelbullar (har du inte provat att baka våra kanelbullar än så måste du prova det nu!).
Här hittar du ekologisk ceylonkanel (adlink).
Vitlök
Att åka hiss med oss är sällan en bra idé. Dels för att det är bättre att ta trapporna, men också för att vi rätt ofta trycker i oss 2-3 råa vitlöksklyftor till både lunch och middag. Ett högt intag av livsmedel som innehåller ämnet allium (finns bl a i vitlök, gul lök och purjolök) har nämligen bland annat visat sig minska risken för tjocktarmscancer. Forskare i Kina studerade 1600 personer där hälften av patienterna hade tjocktarmscaner och hälften var friska. Det visade sig att de som åt mest grönsaker som innehöll allium hade 79% minskad risk för tjocktarmscancer jämfört med de som åt minst. En annan intressant sak var att ju mer man åt, desto bättre blev skyddet.
I provrörsstudier där man undersökt vilka grönsaker som innehåller mest cancermotverkande ämnen så vinner vitlöken överlägset. I epidemologiska studier har man sett att folk som äter mer vitlök (1-2 klyftor om dagen) inte bara löper mindre risk för att drabbas av tjockstarmscancer, utan även magsäckscancer. Läs mer här.
Tyvärr forskas det för lite på mat och dess påverkan på vår hälsa, och även här behöver vi mer forskning för att kunna kartlägga alla samband. Och oavsett så är ju vitlök gott i det mesta – guackamolen, linssoppan och hummusen – men vi har helt tappat omdömet när det kommer till våra andedräkter. För en riktig vitlökstrip råder vi dig att prova våra galetter med vitlöksfrästa champinjoner eller vårt glutenfria vitlöksbröd.
Kryddnejlika
Kryddnejlikan är en indonesisk krydda som använts i asiatisk medicin i flera tusen år och som förtjänar att användas till så mycket mer än att bara stickas ner i apelsiner en ynka månad om året. Lägg den i din mortel i stället, och sedan i din smoothie, soppa, chutney, kaffe eller te.
Eftersom kryddnejlikan är ganska stark i smaken så brukar vi själva blanda den med andra kryddor som kanel och ingefära. Den är en stående inslag i vår (snart) världsberömda gurkmejashot. Receptet på den hittar du här. Vill även passa på att slå ett slag för Bertils Häxa som du hittar här.
Och på tal om kryddnejlika så är ju detta te (adlink) ett av våra absoluta favoritteer!