fbpx Print

Cashewyoghurt med hallon och bärsylt

Scale

Ingredienser

Cashewyoghurt

5 dl cashews, blötlagda 8 timmar i rikligt med vatten

3 dl vatten 1 kapsel probiotika

1 tsk honung

1 krm havssalt

Halloncashewyoghurt

200 g frysta hallon

2 dl kokosmjölk

Ev honung

Bärsylt

4 dl frysta bär, gärna olika sorter – jag använde blåbär, hallon och havtorn

1 ½ dl vatten

½ dl björksocker

1 nypa havssalt

1 msk citronjuice

½ dl chiafrön

Ev 1 tsk mald kardemumma eller zest av lime

Instruktioner

Cashewyoghurt

Skölj de blötlagda cashewnötterna och häll ner i en blenderkanna. Tillsätt övriga ingredienser och mixa i ca en minut på högsta hastighet. Häll upp i en rostfri bunke eller en glasburk, täck över med plast, gör några hål i plasten och placera den i ett varmt hörn i köket. Låt stå i 24 timmar. Yoghurten är klar när den doftar syrligt. Håller minst 7 dagar i kylskåpet. Smaksätt din yoghurt som här med hallon eller använd kryddor som kardemumma, kanel eller vaniljpulver, spirulina eller citron eller behåll yoghurten naturell och servera med frukt/bär och granola. Jag använder den naturella yoghurten som bas i goda röror att toppa en soppa eller sallad med.

Halloncashewyoghurt

Mixa den färdiga cashewyoghurten med hallon och kokosmjölk. Smaka av och tillsätt honung för en sötare smak. Fyll upp i en glasburk med tätslutande lock och ställ kallt till servering.

Bärsylt

Koka upp bär, vatten, björksocker och en nypa havssalt. Sjud under omrörning i 5 minuter. Tillsätt citronjuice och chiafrön, rör runt så att allt blandar sig slätt. Låt svalna och fyll upp i en glasburk. Håller i ca 2 veckor i kylskåpet.